Lüleburgaz Devlet Hastanesi ve Lüleburgaz 82. Yıl Devlet Hastanelerinde iş ve çalışma ortamından kaynaklanan riskler ve bu riskleri hemşirelerin algılama düzeylerinin saptanması
To fix the risks which arise from work and working environment and the level of nurses' perception of these risks in Lüleburgaz State Hospital and Lüleburgaz 82. Yil State Hospital.
- Tez No: 203430
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GALİP EKUKLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hemsirelik, hastane, hastane riski, risk algısı, meslek hastalıgı, is kazası, saglık çalısanı, Nursing, hospital risk, risk perception, occupational disease, occupational accident, health care worker
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kesitsel, tanımlayıcı özellik tasıyan bu çalısma, bir ilçede kamuya ait hastanelerde çalısan hemsirelerin, çalısma ortamlarında maruz kaldıkları riskleri belirlemek ve çalısma ortamlarında maruz kaldıkları bu riskleri ne düzeyde algıladıklarını ve ne tür önlemler aldıklarını, bu konuda egitim gereksinimleri olup olmadıgını ve hastane yönetiminden beklentilerini saptamak amacıyla yapılmıstır. Arastırmanın evrenini Lüleburgaz Devlet Hastanesi'nde 10 ve Lüleburgaz 82. Yıl Devlet Hastanesi'nde 6 servis ve bu servislerde çalısan 99 hemsire olusturmustur. Ulasılan 99 kisinin yas ortalaması 36.4 ± 7.9'dur. Arastırmada, hemsirelerin çalısma ortamı riskleri ile ilgili algılarının saptanması soru formu, hastanede is ve çalısma ortamı kaynaklı riskleri degerlendirme formu ve hemsirelerin islerinden kaynaklanan riskleri degerlendirme formu olmak üzere üç veri toplamı aracı kullanılmıstır. Veriler bilgisayarda MINITAB ver. 13.1 (lisans no : wcp 1331.00197) programında tanımlayıcı istatistiklerin yanında Ki kare ve Fisher kesin ki kare önemlilik testleri ile analiz edilmistir. Hemsireler çalısma ortamlarında saglıklarını olumsuz etkileyen etmenlerin ilk üçünü; enfeksiyonlar (% 94.9), stres (% 85.9) ve asırı-uzun çalısma (% 57.6) olarak tanımlamıstır. Hemsirelerin % 68.7'si is kazası geçirme riskini orta ve altı olarak algılarken, % 66.7'si meslek hastalıgına yakalanma riskini yüksek olarak algıladıgını belirtmistir. Hemsirelerin tanımlayıcı özellikleri ile is kazası geçirme riski ve meslek hastalıgına yakalanma riski algıları istatistiksel düzeyde benzer bulunmustur (p>0.05). Servislerdeki baslıca fiziksel ve kimyasal tehlike ve riskler; elektrik düzenegi konusunda yazılı bilgilerin ve prizlerde kapakların bulunmaması, koridorlarda yürümeyi engelleyen araç-gereçlerin bulunması, servislerde ısı ölçerin bulunmaması, yangın söndürücülerin aylık kontrollerinin yapılmaması, ayrı bir yangın ekibinin ve yangın çıkıs isaretlerinin bulunmaması, tehlikeli olmayan tıbbi atıkların mavi torbalarda biriktirilmemesi ve plastik, cam ve kagıdın ayrı olarak toplanmaması, kimyasal maddelerin listesinin mevcut olmaması, kimyasalların üzerlerinde uyarı yazılarının ve kullanımlarına iliskin yazılı bilgilerin bulunmaması, kimyasal madde teması sonrasında bölgenin hemen yıkanabilmesi için uygun dusların bulunmaması olarak saptanmıstır. Bu bulgular saglık çalısanlarının çalısma ortamlarında çesitli mesleki risklerle karsılastıklarını göstermektedir. Bu riskler saglıgı olumsuz etkileyebilmektedir. Elde edilen bu bulgular konunun hem saglık çalısanları hem de halk saglıgı açısından ele alınması ve sürekli izlenmesi gereken bir konu oldugunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This is a cross sectional and descriptive study. The aims of the study was; to determine the occupational risks which the nurses exposed in working environment and perception of these risks by nurses, to determine which preventive measurements have been taken by the hospital administration, and to determine the expectations and in-service training necessity of nurses in occupational safety. The study has been conducted in 10 services of Lüleburgaz State Hospital and 6 services of Lüleburgaz 82. Yıl State Hospital. The questionnaire form have been consisted of three parts; the first part is about the nurses? perceptions of the occupational risks, the second part is the evaluation form of occupational risks by researcher, and the third part is the evaluation form of occupational risks by nurses. The data analysis have been done by Minitab Release ver. 13.1 (lisans no : wcp 1331.00197). And Descriptive analysis, Chi- Square tests and Fischer Exact Test have been used. Ninety nine nurses have been working in those services, and the mean age of them was 36.4±7.9. The first three occupational risks which were defined by nurses were, infections (94.9%), stress (85.9%) and extreme, long working hours (57.6%). Although, 68.7% of nurses have been perceived the occupational accident risk in medium or small level, 66.7% perceived the occupational disease risk in high levels. The risk perception levels have been found similar in all groups of nurses (p>0.05). The main physical and chemical hazards and risks which have been established in the services were; there was no written information about electrical wiring, there was no lids on the sockets, there was no thermometers in the services, there were many equipments that prevents walking on the corridors, the fire extinguishers were not controlled systematically, the wastes did not separate as medical and others, there was no written information on the chemicals, there was no suitable showers for using after the hazardous chemical touches. These results showed that health professionals meet various occupational risks in hospitals. Because of these, occupational risks of health professionals is a major problem and it must be studied in depth and observed systematically.