Hipertansiyonlu hastalarda anjiyotensinojen m235t/t174m gen polimorfizminin araştırılması
Angiotensinogen m235t/t174m gene polymorphism in patients with hypertension
  1. Tez No: 203429
  2. Yazar: ARZU AY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TAMMAM SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Moleküler Tıp, Biophysics, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anjiyotensinojen, M235T, T174M, Hipertansiyon, Polimorfizm, Angiotensinogen, M235T, T174M, Hypertension, Polymorphism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Genetik ve çevre faktörleriyle tetiklenen hipertansiyon Trakya bölgesinin büyük bir halk sağlığı problemidir. Son zamanlarda genetik yöntemleri kullanılarak hipertansiyon gelişmesinde olası rolü düşünülen aday genleri tespit edilmeye başlanmıştır. Anjiyotensinojen geni; Renin Anjiyotensin Sistemi'nde hipertansiyona sebep olduğu düşünülen ilk güçlü aday gendir. Anjiyotensinojendeki değişiklikler, güçlü bir damar daraltıcı etkisine sahip hormon olan anjiyotensin II ile plazmadaki anjiyotensinojen seviyelerinin değişmesine sebep olur. Bu çalışmanın amacı anjiyotensinojen genindeki M235T ve T174M polimorfizmlerinin; Türkiye'de Trakya bölgesindeki hipertansiyon olgularında; hipertansiyon gelişmesindeki rolünü tespit etmektir. Çalışmamızda M235T için 75'i hipertansiyon hastası ve 40 sağlıklı normotensif olmak üzere toplam 115 vaka incelenmiş, T174M polimorfizmi için 78'i hipertansiyon hastası ve 40 normotensif olmak üzere toplam 118 vaka incelenmiştir. Anjiyotensinojen geninin M235T ve T174M polimorfizmleri için allel spesifik polimeraz zincir reaksiyonu ve Restriksiyon Fragman Uzunluk Polimorfizmi yöntemleri kullanılmıştır. M235T ve T174M için genotip ve allel dağılımı hipertansiyon hastalarında ve ve normotensiflerde ki test değerlendirme sonucu aynı bulunmuştur. Anjiyotensinojen geninin M235T ve T174M polimorfizmlerinin hipertansiyonla ilişkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Hypertension, which is a disease multifactorially triggered by genetic and environmental factors, is a major public health concern in Trakya Region in Turkey. Recent advances in genetic determination of human essential hypertension are discussed by reviewing the candidate genes. Angiotensinogen gene in renin angiotensin system was first described as a strong candidate associated with the onset of hypertension. Variation in the angiotensinogen, which is the precursor of potent vasoaktive hormone angiotensin II, has been associated with variation in plasma angiotensinogen levels. The aim of this study was to investigate the correlation between the M235T and T174M polymorphisms of the angiotensinogen gene and their roles in developing of essential hypertension in Turkish subjects in Trakya region. Our study involved 115 subjects, 75 hypertensive and 40 age matched normotensive for M235T gene polymorphism and 118 subjects, 78 hypertensive and 40 age matched normotensive for T174M gene polymorphism. Consents were obtained from all the participated subjects. M235T and T174M polymorphisms of the angiotensinogen gene was investigated using allele specific polymerase chain reaction assay and restriction fragment length polymorphism . The genotype and allele distribution of the M235T and T174M variant was same in hypertensives and age matched normtensives. The M235T and T174M variant of the angiotensinogen is not associated with essential hypertension.