Gamma radyasyonun ileum kadehsi hücrelerinde oluşturduğu hasarlara karşı curcumin ve C vitamininin koruyucu etkilerinin ışık ve elektron mikroskobik düzeylerde incelenmesi
Examining the protective effects of curcumin and vitamin C against gamma radiation-induced ileum goblet cell damage at light and electron microscopic levels
- Tez No: 203435
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANTER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: gamma-radyasyon, ileum, kadehsi hücre, curcumin, C vitamini, sıçan, gamma-radiation, ileum, goblet cell, curcumin, vitamin C, rat
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Morfoloji (Anatomi) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Gastrointestinal kanal, radyasyonun etkilerine karşı en duyarlı organlardan biridir. İntestinal mukoza üzerindeki iyonize radyasyonun sitotoksik etkisinin, oksidatif stres ile ilgili olduğu bilinmektedir. Antioksidan maddelerin, radyasyon hasarına karşı yararlı etkiye sahip olduğu ileri sürülmektedir. Sıçanlar üzerinde yapılan bu çalışmada; farklı dozlarda gamma radyasyona bağlı, ileum kadehsi hücrelerinde meydana gelen hasarlara karşı, curcumin ve C vitamininin koruyucu etkilerinin olup olmadığının ışık ve elektron mikroskobik düzeylerde incelenmesi amaçlandı. Hayvanlar biri kontrol 6'sı deney grubu olmak üzere toplam 7 gruba ayrıldı. Radyasyon hasarı oluşturmak amacıyla, kontrol grubu dışındaki deneklerin batın bölgelerine 5 Gy'lik gamma ışını verildi. Işınlamadan sonraki 4. günde, III., V. ve VII. grup deneklere ikinci kez aynı dozda ışın uygulandı. Radyasyon hasarını önleyebilmek amacı ile IV. ve V. grup deneklere, ışınlamadan 10 gün önce başlayıp sakrifikasyon zamanlarına kadar 100 mg/kg curcumin dimetilsülfoksit içinde çözülerek intragastrik yoldan; VI. ve VII. grup deneklere de, aynı sürelerde intraperitoneal yoldan 100 mg/kg C vitamini verildi. I., II., IV. ve VI. grup deneklerden, birinci ışınlamadan sonra 4. günde, III., V. ve VII. grup deneklerden de ikinci ışınlamadan sonraki 4. günde, anestezi altında alınan ileum biyopsi materyalleri ışık ve elektron mikroskobik gözlemlerimiz için işlemlendirildi. Çalışmamızda, hem tek hem de iki doz 5 Gy gamma radyasyonun ileum mukozasında hasara sebep olduğu, kadehsi hücrelerin şekil ve yerleşimlerinde bozukluklara yol açtığı gözlendi. Özellikle radyasyona bağlı olarak sayıları artan kadehsi hücrelerin mukozadaki düzensiz dağılımları dikkat çekiciydi. Elektron mikroskobik düzeyde, hücreler arası sahada genişlemeler, mikrovilluslarda bozulmalar, mitokondriyal hasar ve özellikle granüllü endoplazmik retikulum sisternalarında görülen dilatasyon en belirgin değişiklikler olarak saptandı. Radyasyona bağlı kadehsi hücrelerde meydana gelen hasarların önlenmesinde, curcuminin etkili olduğu, C vitamininin ise uyguladığımız dozda yeterli koruma sağlamadığı tespit edildi. Sonuç olarak; curcuminin radyoterapi esnasında, intestinal mukozayı koruyarak, tedavi kazancını artırabileceği ve kliniğe fayda sağlayabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The gastrointestinal tract is a very sensitive organ and is important in protecting against the effects of radiation. It is known that the cytotoxic effect of ionized radiation on the intestinal mucosa is related to oxidative stress. Antioxidant substances are claimed to have beneficial effects against radiation damage. In our study, the protective effects of curcumin and vitamin C, whose antioxidant effects are well known, were investigated in rats when different doses of gamma radiation were applied. Light and electron microscopy were employed to examine damage in the goblet cells of the ileum. For this study, 42 Wistar albino male rats, taken from Trakya University Animal Care and Research unit, were divided into seven groups (one control group and six experimental groups). To create radiation damage, 5 Gy of gamma rays were applied to the abdominal area of all rats, except those in the control group. On the fourth day following the application of radiation, the rats in the third, fifth, and seventh groups were given a second application of radiation at the same dosage as the first application. To prevent radiation damage, rats in the fourth and fifth groups were given 100 mg/kg of curcumin dissolved in dimetilsulfoxide intragastrically beginning 10 days prior to the application of radiation until they were sacrificed. Those in the sixth and seventh groups were given 100 mg/kg of vitamin C intraperitoneally during the same period. Ileum biopsy samples were taken under anesthesia from the rats in the first, second, fourth, and sixth groups on the fourth day following the first radiation application and from the rats in the third, fifth, and seventh groups on the fourth day following the second radiation application. The samples were processed so that they could be observed using light and electron microscopy. In this study, it was observed that 5 Gy of gamma radiation applied either once or twice caused damage in the ileum mucosa. Additionally, it resulted in disorganized shape and settlement of the goblet cells. In particular, it caused especially disordered dispersal of the goblet cells, which increased in number due to radiation, in the mucosa. Using electronmicroscopy, extensions in the area between the cells, disorders in the microvilluses, mitochondrial damage and dilatation were observed. This was most distinctive in the rough endoplasmic reticulum cysternas. The preventive effects of curcumin applied prior to radiation doses were seen using both light and electron microscopy. The minimal radioprotective dose that was applied was not found to provide efficient protection from the prooxidant effects of vitamin C. It was concluded that curcumin can strengthen the treatment by protecting the intestinal mucosa during radiotherapy and can be beneficial for clinical usage.