Genç erişkinlerde günlük aktivite sırasında yapılan bazı hareketlerin kinetik analizi
Kinetic analysis of some movements performed during daily activities of young adults
  1. Tez No: 203436
  2. Yazar: CÜNEYT BOZER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT SABRİ CIGALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Biyomühendislik, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Morfoloji, Anatomy, Bioengineering, Physical Medicine and Rehabilitation, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Yer Tepkime Kuvveti, yürüme analizi, merdiven, engel, Ground Reaction Force, gait analysis, stairs, obstacle
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Genç eriskinlerde günlük yasam sırasında sık yapılan bazı hareketler sırasında maruz kalınan Yer Tepkime Kuvvetlerini ölçmek ve analizlerini yapmak amacıyla gerçeklestirdigimiz çalısmamıza, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi ögrencisi, 18?23 yas grubunda 15 kadın ve 15 erkek, toplam 30 gönüllü katıldı. Çalısmamızda Yer Tepkime Kuvvetlerini ölçebilmek için Trakya Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalındaki ?Hareket Analiz Laboratuarı?nda bulunan ?Zebris Kuvvet Ölçüm Sistemi? kullanıldı. Ölçümlerimiz sonucunda düz zeminde yürüme, engel geçme, kaldırıma çıkma, merdiven çıkma ve merdiven inme sırasında maruz kalınan Yer Tepkime Kuvvetlerinde farklılıklar tespit edildi. Bu farklar testler, cinsiyetler ve ekstremiteler arasındaydı. Merdiven çıkma ve inme sırasında da basamaklar arasında farklar tespit edildi. Tespit edilen degerler literatürdeki çalısmaların sonuçları ile karsılastırıldıgında, aralarında benzerlikler ve farklar gözlendi. Gözlenen bu farkların yöntemsel farklar, ölçümlerde kullanılan cihaz farklılıkları, denekler arasındaki yas grubu farklılıkları ile ölçüm yapılan deneklerin antropolojik, cografik ve günlük aktivite farklarından kaynaklandıgı görüsü benimsendi.
Özet (Çeviri)
Thirty (15 males, 15 females) volunteers between ages of 18 and 23 who study at Trakya University Faculty of Medicine participated in our study that we made to measure and analyze the ground reaction forces (GRF) exposed on young adults during performing some daily activities. The ?Zebris Force Measurement System? in ?Motion Analysis Laboratory? of Trakya University, Faculty of Medicine, Department of Anatomy used for measuring the GRF. Differences found in GRF values measured during level walking, obstacle crossing, stepping on a paving stone, stair ascent and stair descent. These differences are between tests, genders and extremities. Differences between steps during stair ascent and descent also found. Similarities and differences found when our findings compared with the other studies in literature. Our common thought for the causes of differences is the method, the device used, age differences among volunteers, anthropological, geographical and daily activity differences between the measured groups.