Edirne Merkez İlçesi Kedi Ve Köpek Evindeki Köpeklerde Leıshmanıasıs Seroprevalansı
Seroprevalance Of Leıshmanıasıs Among Dogs Hosted In Munıcıpıal Dog-Cat Shelter In Edırne
  1. Tez No: 203438
  2. Yazar: AYŞE DÜZBEYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NERMİN ŞAKRU, PROF.DR. SERAY ÖZENSOY TÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Leishmania infantum, Leishmaniasis, Canine leishmaniasis, serolojik tanı, İndirekt Flouresan Antikor Testi, Edirne, Leishmania infantum, Leishmaniasis, Canine leishmaniasis, Serologic diagnosis, Indirect Flourescent Antibody Test, Edirne
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Visseral leishmaniasis tropikal ve subtropikal ülkelerde görülmekte olup, ülkeler arası seyahatler ve Human Immundeficiency Virüs+Leishmaniasis ko-enfeksiyonlarının artışı, kullanılan klasik ilaçlara karşı direncin artması gibi nedenlerle son yıllarda önemi artan bir hastalıktır. Hastalığın kontrol altına alınmasında en önemli rezervuar köpek olup, Akdeniz ülkelerinde yapılan serolojik çalışmalarda, köpeklerde %1?37 arasında değişen prevalans oranları saptanmış, izole edilen suşların ise Leishmania infantum MON-1 olduğu belirlenmiştir. Parazit varlığını araştırmak amacıyla uygulanan serolojik testlerden olan İndirekt Flouresan Antikor Testinin, hassasiyet ve özgüllük açısından diğer testler ve parazitolojik tanı yöntemleriyle uyumluluk gösterdiği, parazitolojik yöntemlerin uygulamalarının zorluğu ve invaziv olmaları nedeniyle serolojik yöntemlerin rezervuarlardaki seroprevalansın saptanmasında önemli olduğu belirtilmiştir. Edirne Merkez İlçesi Kedi ve Köpek Evinde yapmış olduğumuz çalışmamızda ise, köpeklerden alınan serumlar İndirekt Flouresan Antikor Testi ile visseral leishmaniasis açısından taranmıştır. Köpeklerin hiçbirinde seropozitiviteye rastlanılmamıştır. Çalışmamızın Edirne bölgesi için bir ön çalışma olarak değerlendirilip, daha verimli sonuç alınabilmesi için daha fazla sayıda ve farklı bölgelerden köpeğe serolojik tarama yapılmasının ve vektör Phlebotomus türlerinin belirlenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Visceral leishmaniasis is a disease found in tropical and subtropical areas. The importance of the disease has increased in recent years, due to increase prevalance of Human Immundeficiency Virus+Leishmaniasis co-infection, resistance against to medicines and increase people travel activities. The dogs are main reservoirs of the disease and their control will be also controlled transmission of the disease from dog to human. The prevalance of the disease has been found between 1% and 37% among dogs and Leishmania infantum MON-1 has been determined as main Leishmania species causing visceral leishmaniasis in the Mediterranean Basin. The sensitivity and specificity of Indirect Flourescent Antibody Test has been shown concordance with other serological tests and parasitological diagnostic methods. It has also been shown that Indirect Flourescent Antibody Test is more applicable in the diagnosis of visceral leishmaniasis in reservoirs, in comparison with other diagnostic technics. In the present study, the dogs hosting in Municipal Dog/Cat shelter in Edirne were screened for visceral leishmaniasis by Indirect Flourescent Antibody Test. No seropositive dogs were found. This is a preliminary study performed first time in the particular area and needs extensive studies on seroepidemiology and vector Phlebotomus species for better understanding.