Fare, sıçan ve kobay ileumlarının non-adrenerjik non-kolinerjik yanıtlarında taşikininlerin rolü
The role of tachykinins in the non-adrenergic non-cholinergic responses of rat, mouse and guinea-pig ileum
- Tez No: 203437
- Danışmanlar: PROF.DR. Ç. HAKAN KARADAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Non-adrenerjik non-kolinerjik sinir sistemi, izole ileum, longitudinal kas, RP 67580, GR 159897, SB 222200, tetrodotoksin, sıçan, kobay, fare, Non-adrenergic non-cholinergic nervous system, isolated ileum, longitudinal muscle, RP 67580, GR 159897, SB 222200, tetrodotoxin, rat, guinea-pig, mouse
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışmamızda elektriksel alan stimülasyonu ile elde ettiğimiz izole sıçan, kobay ve fare ileumu non-adrenerjik non-kolinerjik sinir sistemi yanıtlarında taşikininlerin rolünü, yanıtların hayvan türüne göre değişip değişmediğini ve ortaya çıkan yanıtlarda hangi taşikinin reseptör tipinin rol oynadığını saptamaya çalıştık. NK1 reseptör antagonisti RP 67580, NK2 reseptör antagonisti GR 159897 ve NK3 reseptör antagonisti SB 222200 10-8-10-6M konsantrasyon aralığında uygulandılar. RP 67580 sıçan, kobay ve fare izole ileumlarında non-adrenerjik non-kolinerjik sinir sistemi yanıtlarının kasılma komponentlerini doz bağımlı bir şekilde kısmen azalttı. GR 159897, izole sıçan ileumlarında non-adrenerjik non-kolinerjik sinir sistemi yanıtlarının kasılma komponentlerini doz bağımlı bir şekilde kısmen azaltıyorken, izole kobay ileumlarında etkisizdi. İzole fare ileumlarında GR 159897'nin doz bağımlı etkisi sıçan ile karşılaştırıldığında daha azdı. SB 222200, izole sıçan ileumlarında non-adrenerjik non-kolinerjik sinir sistemi yanıtlarının kasılma komponentlerini 10-6M'da minimum derecede azalttı. İzole kobay ve fare ileumlarında kasılma komponentleri üzerine etkisizdi. Tetrodotoksin, izole sıçan ileumu longitudinal kasında 10-8-10-6M konsantrasyonlarında, izole fare ileumu longitudinal kasında 10-9-10-6M konsantrasyonlarında non-adrenerjik non-kolinerjik sinir sistemi yanıtlarının kasılma komponentlerini doz bağımlı şekilde ortadan kaldırdı. İzole kobay ileumu longitudinal kasında 10-8-10-6M konsantrasyonlarında doz bağımlı şekilde yanıtların kasılma komponentlerini azalttı. İzole fare ileumunda 10-6M konsantrasyonunda gevşeme komponentlerini ortadan kaldırdı. İzole sıçan ileumunda ise 10-6-3.10-8M konsantrasyonlarında doz bağımlı şekilde gevşeme komponentlerini azalttı.
Özet (Çeviri)
In our study we tried to establish the role of tachykinins in the non-adrenergic non-cholinergic nervous system responses induced by electrical field stimulation in isolated rat, guinea-pig and mouse ileum, whether these responses vary depending on species, and which type of tachykinin receptors play role in these responses. The NK1 receptor antagonist, RP 67580, the NK2 receptor antagonist, GR 159897, and the NK3 receptor antagonist, SB 222200, were applied in the range of 10-8-10-6M concentrations. RP 67580 partially decreased the contraction components of the nonadrenergic non-cholinergic nervous system responses in the isolated rat, guinea-pig and mouse ileums in a dose-dependent manner. While GR 159897 partially decreased the contraction components of the nonadrenergic non-cholinergic nervous system responses in the isolated rat ileums in a dose-dependent manner, it was ineffective in isolated guinea-pig ileum. The dosedependent effect of GR 159897 in the isolated mouse ileum was lesser when compared with the rat. SB 222200 slightly decreased the contraction components of the nonadrenergic non-cholinergic nervous system responses in the isolated rat ileum at 10-6M. It was not effective on the contraction components of the isolated guinea-pig and mouse ileums. Tetrodotoxin dose-dependently abolished the contraction components of the non-adrenergic non-cholinergic nervous system responses longitudinal muscle of the isolated rat ileum at the concentrations of 10-8-10-6M, and in the longitudinal muscle of the isolated mouse ileum at the concentrations of 10-8-10-6M. It decreased the contraction components in the longitudinal muscle of the isolated guinea-pig ileum in a dose-dependent manner at the concentrations of 10-8-10-6M. It abolished the relaxation components in the isolated mouse ileum at the concentration of 1.10-6M, and decreased dose dependently the relaxation components in the isolated rat ileum at the concentrations of 10-6-3.10-8M.