UEFA şampiyonlar liginde atılan gollerin analizi
The analysis of goals in the UEFA champions league
- Tez No: 203443
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gol, analiz, futbol, Goal, analysis, soccer
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: UEFA Şampiyonlar Ligi maçlarında gol ile sonuçlanan hücum organizasyonlarının yapısı ile ilgili verilerin belirlenmesi ve gol oluşumunu etkileyen faktörlerin farklı sezonlarda karşılaştırılmasıdır.Materyal ve Metod: UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 3 sezonda (2004-2005, 2005-2006, 2006-2007) atılan toplam 375 maç ve 925 gol değerlendirmeye alındı. Değerlendirme kriterleri; hücum süresi, hücum zamanı, hücum biçimi, hüçüm başlangıç şekli, hücum başlangıç bölgesi, hücum bölgesi, pas sayısı, pas yapılan bölgeler, oyuncu sayısı, gol atılan bölgeler ve gollerin vuruş tekniği olarak belirlendi. Değerlendirmeler için UEFA'nın resmi ve orijinal maç DVD'leri ve ?Mathballsupervisor? maç analiz programı kullanıldı. Gözlemler arası ve gözlemciler arası güvenirliliği belirlemek amacıyla Kappa (?) testi, sezonlar arasındaki gol ile sonuçlanan farklılıkları belirlemek amacıyla Mann-Whitney U ve Ki-kare testi (X2) kullanıldı. İstatistiksel olarak p0,05).Sonuç:Atılan gollerdeki hücum organizasyonlarının yapısının belirlenmesine yönelik yaptığımız çalışmada elde edilen verilerin futbolun karekteristiğini belirlemede ve futbolda uygulanacak maça yönelik (spesifik) antreman modelleri oluşturulmasında katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Datas about attack organizations structure result in goal are determined in the UEFA Champions League and factors effect goal happening are compared in different seasons.Material and method: 375 matches and 925 goals in 3 seasons (2004?2005, 2005?2006, 2006?2007) are recorded in the UEFA Champions League are evaluated. The evaluation criterias are attack time, attack period, attack model, attack begining model, attack begining area, attack area, number of pass, pass areas, number of player, areas of goal and goals? kick technique. The UEFA?s official and original match dvd and ?Mathballsupervisor? match analysis programme for the evaluations are used. Kappa (?) test for the purpose of determinating reliability between observations and observers, Mann-Whitney U and Ki-kare test (X2) for the purpose of determinating differences which are resulted in goals among the seasons are used. P0.05).Result: İt is believed that the datas which are gotten from our study is about determining of attack organizations structure in the goals and composing specific training models match centered is applied in the football supply determinig of football characteristic.