Prostat biyopsilerinde 6-10-12 kadran biyopsilerin prostat kanseri saptama oranları ve prostat kanseri saptanması için optimal alınması gereken parça sayısının araştırılması
Detection rates of prostate cancer in 6-10-12 quadrant biopsies and the number of biopsies for optimal detection
- Tez No: 203466
 - Danışmanlar: PROF.DR. HAKKI PERK
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Üroloji, Urology
 - Anahtar Kelimeler: TRUS, Prostat Kanseri, Biyopsi, TRUS, Prostate Cancer, Biopsy
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 82
Özet
Prostat kanseri tanısında transrektal ultrasonografi eşliğinde prostat biyopsisi altın standarttır. Bizde çalışmamızda 6-10-12 kor prostat biyopsisinin prostat kanseri saptama oranlarını ve prostat kanseri saptanması için optimal alınması gereken parça sayısını araştırdık.Aralık 2004- Haziran 2007 tarihleri arasında kliniğimizde prostat kanseri şüphesi ile prostat biyopsisi yapılan 244 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalardan rutin olarak 12 kadran (standart sekstant 6 kadran + bilateral taban, orta, apex lateral) prostat biyopsisi alındı. Biyopsi patoloji sonuçları ayrı ayrı klasik sekstant (6 kor), 12 kordan bilateral parasagital orta zonların çıkarıldığı 10 kor (10a), 12 kordan bilateral apex laterallerin çıkarıldığı 10 kor (10b) ve 12 kor olacak şekilde incelendi. Yapılan biyopsilerde hastaların 75 (%30.7) tanesinde prostat adenokanseri saptandı. Klasik sekstant (6 kor), 10 kor (10a), 10 kor (10b) ve 12 kor biyopsiyle sırasıyla %17.2, %29,0, %23.7 ve %30.7 kanser saptanabileceği görüldü. Sekstant biyopsi tekniğine göre 10a ve 10b biyopsi tekniklerinin kanser saptama oranlarını sırasıyla %40.8 ve %27.5 artırdıkları gözlendi. On kor b biyopsi tekniğine göre 10a ve 12 kor biyopsi teknikleri kanser saptama oranlarını sırasıyla %22.4 ve %29.3 artırmıştır. On iki kor biyopsi tekniği ile 10a kor biyopsi tekniğini karşılaştırdığımız zaman, kanser saptama yönünden istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olmadığını bulundu. Her ne kadar çalışmamızda 10a ve 12 kor biyopsi teknikleri arasında istatistiksel fark bulunmasa da, hasta morbiditesini artırmadığı bilinen ve bizimde pratikte uyguladığımız 12 kor biyopsi tekniği, diğer tüm biyopsi kombinasyonlarını içerdiği ve tarif edilen lateral korların hepsinden örnek alınmasını sağladığı için prostat kanseri tansında optimal teknik olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Transrectal ultrasound-guided prostate biopsy is the gold standard in the diagnosis of prostate cancer. In this study, we evaluate the cancer detection rates of 6-10-12 core biopy regimens and we research the optimal Biopsy Protocol to evaluate prostae cancer. From December 2004 to June 2007, 244 patients underwent transrectal ultrasound-guided prostate biopsy because of prostate cancer suspicion. The 12-core biopsy technique (sextant biopsy+ base, mid-zone, apex, bilaterally) performed to all patients. Pathology results examined for sextant, 10-core that exculude parasagital mid zones from 12-cores. Cancer was detected in 75 (30.7%) patients. The cancer detection rates for sextant, 10a, 10b and 12-cores were 17.2%, 29%, 23.7% and 30.7% respectively. Biopsy tecniques of 10a and 10b increased the cancer detection rate 40.8% and 27.5% among the sextant tecnique respectively. Biopsy tecniques of 10a and 12-core increased the cancer detection rate 22.4% and 29.3% among the 10b biopsy tecnique respectively. On the other hand there were no statically differences between 12-core and 10a core biopsy tecnique about cancer detection rate. Even although in our study there were no statistically differences between 10a-core and 12-core biopsy tecniques, the 12-core biopsy tecnique dose not increase the morbidity and include all biopsy regimens and take biopsys from lateral cores. We therefore suggest that 12-core biopsy protocol should be the preferred strategy in early detection of prostate cancer.