Ratlarda diyeter ceviz alımının hipokampüs NMDA reseptör subünit konsantrasyonları üzerine etkisi
The effects of walnut supplementation on hippocampal NMDA receptor subunits NR2A, NR2B of rats
- Tez No: 203467
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, NMDA, NR2A, NR2B
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada erkek Spraque Dawley genç ratların diyetlerine ceviz eklenmesinin hipokampüs NMDA reseptör NR2A ve NR2B subtipleri ve hipokampus lipid peroksid düzeyleri üzerine olan etkisi araştırıldı.Bu amaçla ratlar 8 hafta süreyle ceviz içeren diyetle beslendiler. 8 hafta sonra ratların hipokampuslarında NR2A ve NR2B reseptör ve MDA düzeyleri çalışıldı.Ceviz alımının, NMDA reseptörü üzerine olan etkisi hakkındaki başlıca bulgumuz; ratların diyetlerine ceviz eklenmesinin, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında NR2A ve NR2B subünitlerini istatistiksel olarak anlamlı şekilde sırası ile (p=0.014), (p=0.014) olmak üzere belirgin olarak arttırırken MDA düzeylerini de iststistiksel olarak anlamlı şekilde (p=0,002) belirgin olarak azaltmıştır. Sonuç olarak, ratların diyetlerine ceviz eklenmesi NMDA reseptör subünitlerini etkilemektedir.Biz ceviz alımının özellikle hipokampüste, NMDA reseptör düzeyleri üzerinde koruyucu etkisi olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of walnut supplementation on expression of hippocampal NMDA receptor subunits NR2A, NR2B, and product levels of lipid peroxidation of male Sprague Dowley rats were investigated. For this purpose rats were fed a walnut diet ad libitum for eight weeks. After this period the NR2A and NR2B receptor expressions and the levels of MDA were studied in the hippocampi of rats.