Düzenli spor yapmayan genç erkeklerde akut dayanıklılık egzersizi sonrası hematolojik ve serum enzim değerlerindeki değişikliklerin incelenmesi
Investigation of serum enzymes and heamatological changes in young man after acute endurance exercise.
- Tez No: 203476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Ekzantrik egzersiz, enzim, hematoloji, genç erkekler, Intense (eccentric) exercise, enyzme, hematology, young mans
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma ile düzenli spor yapmayan genç erkeklerde akut dayanıklılık egzersizleri sonrası hematolojij değişiklikler ile Kreatin kinaz (CK), Kreatin kinaz izoenzimi (CK-MB), Laktat dehidrogenaz (LDH) ve Aspartat aminotransferaz (AST) serum enzim düzeylerindeki değişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu amaçla 0-500 m (I. grup; n=10; ortalama yaş 23) ve 1000 m ve üstü (II. grup; n=11; ortalama yaş 24) yükselti değerine sahip yerleşim yerlerinde doğup büyümüş ancak 4 yıldır kartsa (1750 m yükseklikte) eğitim hayatına devam eden üniversite öğrencisi düzenli spor yapmayan genç erkeklerden 2 grup oluşturuldu. Her iki gruba da ekzantrik egzersiz testleri uygulandı ve egzersiz öncesi (0.saat) ile egzersiz sonrası 1., 6. ve 12 saatlerde kan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinden, Alyuvar sayısı, Akyuvar Sayısı (AKS), Hemotokrit değer, Hemoglobin miktarı, Ortalama Alyuvar Hacmi, Ortalama Alyuvar Hemoglobini, Ortalama Alyuvar Hemoglobin Derişimi, Trombosit Sayısı ile Lenfosit, Granülosit ve Monosit % değerleri ile CK, CK-MB, LDH ve AST enzim düzeyleri belirlendi.Belirlenen tüm parametreler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya çıkmadı. Her iki grupta da egzersiz sonrası 1. saatte, AKS ve lenfosit % değerinin azaldığı gözlendi. I. gruptaki lenfosit % değerindeki azalma istatistiksel olarak önemli bulundu (p? 0.01). İncelenen enzimlerin tümünün egzersiz sonrası 1. saatte artış gösterdiği belirlendi. CK düzeylerinin I. grupta 126 IU/L ± 21 değerinden 12. saatte 308 ± 63 IU/L değerine (p ? 0.05), II. grupta ise 164 ± 31 düzeyinden 325 ± 37 düzeyine ulaştığı belirlendi (p ? 0.01). CK-MB düzeylerinde her iki grupta egzersiz sonrası artış olmasına rağmen, sadece II. grupta 1. saatte gözlemlenen artış istatistiksel olarak önemli bulundu (p ? 0.01). LDH seviyelerinde ise her iki grupta 1. saatte gözlemlenen artışın istatistiksel olarak anlamlı olduğu anlaşıldı (p ? 0.05).Sonuç olarak, lenfosit % değerleri, CK, CK-MB ve LDH düzeylerinin ekzantrik egzersiz sonucunda değişebileceği anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
This research aimed to point out changes in the some haemotogical parameters and creatine kinase (CK), creatine kinase isoforms (CK-MB), lactate dehydrogenase (LDH) and aspartate aminotransferase (AST) serum enzyme levels after acute endurance exercise.For this purpose, two groups were formed; (1st group, n=10, average age of 23 years-old and from cities between 0 and 500 meters of altitude) and (2nd group, n=11, average age of 24 year-old and from cities at least 1000 meters altitude) from the young men who are not performing regularly physical exercise attended university for four years in Kars (1750 m). The eccentric exercises was aplıed to the both groups and before the exercises (basaline) and after the exercises in the 1., 6. and 12. hours blood samples were obtained from the subjects. From the blood samples, counts of Red and White Blood Cell (WBC) and thrombocyte, Packed Cell Volume, Haemogolobin Concentration, Mean Corpuscular Volume, Mean Corpuscular Haemogolobin, Mean Corpuscular Hemogolobin Concentration, Platecrite and Lymphocytes, Granülosites and Monocytes % values and CK, CK-MB LDH and AST were determined.According to the parameters that were taken into the account, there was no statistically significant difference between the groups. The decreases in the count of WBC and lymphocytes (% values) were observed in both groups after the exercise at at the first hour. In the 1st group, the decreases of lymphocyte (%) value was found statistically significant (p ? 0.01). It has been found that all of the enzymes examined were increased at the first hour after the exercise. CK levels of the first and second groups reached from 125 IU/L ± 21 to 307.8 ± 63 IU/L (p?0.05) and 164.4 ± 31 325.2 ± 37 at the 12. hours, respectively (p ? 0.01). It has been found that the increases observed in the levels of LDH in the first hour in both groups were statistically significant (p ? 0.05).In conclusion, it was observed that percentile of lymphocyte and levels of CK, CK-MB and LDH may be influenced by intense acute exercise.