Deneysel alerjik rinit modelinde siklosporin ve siklofosfamid'in topikal intranazal kullanılmasının etkileri
Nasal effects of cyclosporine and cyclophosphamide on allergic rhinitis induced with ovalbumine in rabbits
- Tez No: 203475
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN YASAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Siklosporin, siklofosfamid, ovalbumin, alerjik rinit, Cyclosporine, Cyclophosphamide, ovalbumin, allergic rhinitis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, ağırlıkları 1500-2500 gr arasında değişen 40 adet beyaz Yeni Zelanda yetişkin erkek tavşanı çalışmaya dahil edildi. Hayvanlar her grupta 10 tavşan olmak üzere 4 gruba ayrıldı. 1. gruba 7 gün süreyle intranazal serum fizyolojik (Kontrol grubu) verildi. 2. grup chicken serum albumin (OVA, grade III) (Sigma-Aldrich Chemical CO. St. Louis, MO) ile sensitize edildi ve başka ilaç verilmedi. 3. grup Ovalbumin ile sensitize edildi Siklosporin (Sandimmun® Novartis) topikal intranazal yedi gün süreyle verildi. 4.grup Ovalbumin ile sensitize edildi ve Siklofosfamid (Endoxan® Baxter Oncology GmbH) topikal intranazal yedi gün süreyle verildi. Birinci grup hayvanlar 15. günde, ikinci grup hayvanlar sensitizasyona başladıktan sonraki 15. günde, topikal ilaç uygulanan üçüncü ve dördüncü grup topikal ilaç uygulaması bitiminden yirmidört saat sonra anestezi sağlandıktan sonra sakrifiye edildi. Hayvanların nazal kavite, nazal septum, paranazal sinüs ve konkaları blok olarak çıkarılarak %10'luk nötral formaldehit ile fikse edildikten sonra %10'luk nitrik asit ile dekalsifiye edildi ve 3-5 mikrometre kalınlığında kesitler alındı ve Hematoksilen- Eozin ile boyandı. Işık mikroskobu altında her bir hayvana ait kesitler ayrı ayrı, silyum kaybı, yassı hücreli metaplazi, goblet hücre artışı, bağ dokusu artışı, vasküler konjesyon, vasküler proliferasyon, inflamatuar hücre infiltrasyonu, eozinofil infiltrasyonu, kondrositlerde hipertrofi, mukozal bezlerde dejenerasyon derecesi değerlendirilerek skorlandı. Siklosporin grubunda inflamatuar hücre infiltrasyonu, vasküler konjesyon, vasküler proliferasyon, silyum kaybı, yassı hücreli metaplazi Ovalbumin grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük tespit edildi (p=0.023, p=0.000, p=0.000, p=0.007, p=0.002). Eozinofil infiltrasyonunda ve Goblet hücre sayısında ise düşüklük tespit edildi fakat istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.052, p=0.529 ). Siklofosfamid grubunda inflamatuar hücre infiltrasyonu, vasküler konjesyon ve vasküler proliferasyon Ovalbumin grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük tespit edildi (p=0.019, p=0.000, p=0.000). Eozinofil infiltrasyonunda ve Goblet hücre sayısında ise düşüklük tespit edildi fakat istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.123, p=0.190). Goblet hücre hiperplazisi kontrol grubu hariç tüm gruplarda görüldü. Gruplar birbiri ile kıyaslandığında (Ovalbumin-siklosporin, ovalbumin-siklofosfamid, siklosporin-siklofosfamid) istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (p=0.529, p=0.190, p=0.481). Ovalbumin ile sensitizasyon sonrası OVA spesifik IgE değerlerinin yükseldiği tespit edildi. Siklosporin ve Siklofosfamid uygulaması sonrası değerlerin düştüğünü görüldü ve bu sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.000, p=0.000). Sonuç olarak, Siklosporin ve Siklofosfamid alerjik rinitte alternatif tedavi olarak kullanılabilir. Bunun için kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, 40 white New Zeland adult male rabbits which the weights ranging 1500-2500 gram were used. Animals divided into 4 groups that each group contains 10 animals. In the first group, intranasal saline was administered for 7 days. In the second group, sensitization was completed by chicken serum albumin (OVA, grade III) (Sigma- Aldrich Chemical CO. St. Louis, MO) and no other drug was administered. In the third group, sensitization was completed by OVA and Cyclosporine (Sandimmun® Novartis) was administered topical intranasal for 7 days. In the fourth group, sensitization was completed by OVA and Cyclophosphamide (Endoxan® Baxter Oncology GmbH) was administered for 7 days. In the first group, animals were sacrificed at the end of the second week, in the second group animals were sacrificed at the 15.day after beginning sensitisation; the third and fourth group were sacrificed after 24 hours stopping of topical drug administration. Nasal cavity, nasal septum, paranasal sinuses and turbinates of animals were dissected without disintegrating and put in 10 % neutral buffered formalin, then decalcified with 10 % nitric acid and 3-5 micrometer sections were taken and stained with Hematoxylen-Eosine. All the sections were examined and scored with respect to ciliary loss of epithelial cells, squamous cell metaplasia, quantity of goblet cells, thickness of connective tissue, vascular congestion, vascular proliferation, severity of inflammatory cell infiltration, eosinophile infiltration, hypertrophy of chondrocyte and degeneration of mucosal glands. Cyclosporine statistically significantly gave rise to lesser inflammatory cells accumulation, vascular congestion, vascular proliferation, ciliary loss of epithelial cells, squamous cell metaplasia compared to ovalbumin group (p=0.023, p=0.000, p=0.000, p=0.007, p=0.002). Cyclosporine caused to lesser eosinophile infiltration and quantity of goblet cells compared to ovalbumin, but this was statistically insignificant (p=0.052, p=0.529). Cyclophosphamide statistically significantly gave rise to lesser inflammatory cells accumulation, vascular congestion, vascular proliferation compared to ovalbumin group (p=0.019, p=0.000, p=0.000). Cyclophosphamide caused to lesser eosinophile infiltration and quantity of goblet cells compared to ovalbumin, but this was statistically insignificant (p=0.123, p=0.190). Goblet cell hyperplasia was seen in all groups except in (saline) control group. According to Goblet cell hyperplasia when the groups compared to each other (Ovalbumin - Cyclosporine, ovalbumin - Cyclophosphamide, Cyclosporine- Cyclophosphamide) the difference was statistically insignificant (p=0.000, p=0.000). After sensitisation with Ovalbumine, OVA spesific IgE was increased. After administration of Cyclosporine and Cyclophosphamide OVA specific IgE was decreased, this was statistically significant (p=0.000, p=0.000). In conclusion; Cyclosporine and Cyclophosphamide are preferable agents in allergic rhinitis, in which further clinical trials are needed.