Kolon kanseri ve polip dokusunda glukagon like peptid-2 (GLP-2) reseptör ekspresyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of GLP-2 receptor expression in colon cancer and polyp tissue
  1. Tez No: 203500
  2. Yazar: GÖKSEL BENGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT AKARSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: GLP-2R, Kolon adenom ve kanseri, GLP-2R, Colon adenoma and cancer
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaçİnsanlarda kolon kanseri ve bunun öncüsü kolon poliplerinin oluşumu ile Glukagon Like Peptid-2 (GLP-2) ve GLP-2 R arasındaki ilişkiyi göstererek kolon polip ve kanseri gelişim patogenezine katkıda bulunmaktır.Gereç ve YöntemAlt gastrointestinal sistem endoskopisi esnasında kolon polibi saptanıp biyopsi alınan ve yine endoskopik işlemde kolon kanseri ile uyumlu bulguları saptanıp biyopsi alınan hastalardan, patolojik tanıları kolon polibi ve kolon kanseri olan, kolon polibi grubuna 20 hasta (12 E, 8K, ortalama yaş: 64±9.4); kolon kanseri grubuna 30 hasta (17 E, 13K, ortalama yaş: 62±10,7) alınmıştır. Aynı hastalardan, çalışmanın karşılaştırma verilerini oluşturabilmek için normal kolon mukoza dokularından da biyopsi alınmıştır. Poli-L-lizinli lamlara hazırlanan kesitler GLP-2 Reseptör Antikor (1:100-1:200, 1 mg/ml) immunhistokimyasal boyasıyla boyanmıştır.SonuçlarGLP-2R pozitifliği; kanserli hastalarda %20 (6/30) oranında fokal sitoplazmik boyanma şeklinde, adenomlularda %0, normal mukozadaki enteroendokrin hücrelerde %100 bulunmuştur. Polip ile normal (p=0.000) ve kanser ile normal doku (p=0.000) karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı fark saptanmıştır. Polip ile kanser dokusu karşılaştırıldığında da istatistiksel anlamlı fark saptanmıştır (p=0.023).TartışmaSonuç olarak; farelerde yapılan çalışmanın aksine insanda kolon poliplerinde GLP-2R ekspresyonu gösterilmemiştir. Bu; kolon adenom-kanser patogenezinde GLP-2R ekspresyonunun etkin olmadığını düşündürtmektedir. Ancak ileri evre kolon kanseri ve olasılıkla metastaz patogenezinde, GLP-2R ekspresyonunun etkisi olabilir. Bu konuda daha fazla olgu sayısı ve farklı metodlarla yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background and aimThe objective is to contribute to developmental pathogenesis of colon polyp and cancer by presenting the relation between colon polyp formation, the precursor of colon cancer in human and Glukagon Like Peptid-2 (GLP-2) & GLP-2 R.Material and MethodsThe patients, who were pathologically diagnosed with colon polyp and colon cancer, among the group of patients, whose biopsy was collected upon detection of colon polyp during lower gastrointestinal system endoscopy, and the patients, whose biopsy was collected during endoscopy upon detection of findings indicating colon cancer, were included in the study. There were 20 patients (12 M, 8 F, average age: 64 ± 9.4) in colon polyp group and 30 patients (17M, 13F, average age: 62 ± 10.7) in colon cancer group. In order to create comparison data of the study, biopsies were collected from normal colon mucosa tissues of the same patients. Incisions prepared on poly-L-lysine microscope slides were coloured by GLP-2 Receptor Antibody (1:100-1:200, 1 mg/ml) immunohistochemical stain.ResultsGLP-2R positivity of cancer patients was 20% (6/30) in focal cytoplasmic coloration while it was 0% in adenomas and 100% in enteroendocrine cells in normal mucosa. The comparison of polyp and normal tissue (p=0.000) and cancer and normal tissue (p=0.000) showed statistically significant difference. The comparison of polyp and cancer tissues also presented statistically significant difference (p=0.023).ConclusionIn conclusion, GLP-2R expression in colon polyps was not detected in human in contrary to the study on mice. This makes us think GLP-2R expression is not efficient in adenoma-cancer pathogenesis. However, GLP-2R expression might have efficacy on advanced level of colon cancer and probably in metastasis pathogenesis. More studies are needed on this subject with more facts and different methods.