Menisküs yırtıklarında mukoid dejenerasyon evresi ile eklem sıvısındaki biyokimyasal belirteç düzeyleri arasında ilişki var mıdır?
Are there any relationship between the grade of mucoid degeneration and biochemical marker levels in synovial fluid at meniscal tears?
  1. Tez No: 203526
  2. Yazar: OKTAY İŞÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT PINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokimyasal belirteçler, sinovyal sıvı, menisküs mukoid dejenerasyonu, menisküs yırtığı, biochemical markers, synovial fluid, meniscal mucoid degeneration, meniscal tear
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ:Çalışmamızın amacı, histopatolojik olarak mukoid dejenerasyonu kanıtlanmış menisküs yırtıklarındaki biyokimyasal ortamı analiz ederek mukoid dejenerasyon ile diz eklemi sıvısındaki biyokimyasal ortamın ilişkisini araştırmaktır. Hipotezimiz şudur: mukoid dejenerasyonlu menisküs yırtıklarında sinovyal sıvı biyokimyasal belirteç konsantrasyonları daha yüksektir.HASTALAR VE YÖNTEMLER:İzole menisküs yırtığı düşülen olgularda artroskopi öncesi, diz eklemi sinovyal sıvı ponksiyonu yapıldı. Gerekli görülen olgularda, artroskopik menisküs eksizyonu yapıldı ve menisküs örnekleri patoloji laboratuvarına gönderildi. Copenhaver evrelemesne göre evre 1 ve evre 2 mukoid dejenerasyonlu olgular A grubunu (n= 13), Evre 3 mukoid dejenerasyonlu olgular B grubunu (n=19) oluşturdu. Kontrol grubunu ( C grubu, n= 9), başka bir nedenle artroskopi uygulanan olguların, travma hikayesi ve yakınması olmayan dizlerinden alınan sinovyal sıvı örnekleri oluşturdu. Elde olunan sinovyal sıvı örnekleri biyokimya laboratuvarında değerlendirildi. Sinovyal sıvıda MMP- 3 (Matrix metalloproteinase- 3), COMP (Cartilage oligomeric matrix protein), TIMP- 1(Tissue inhibitor matrix metalloproteinase) ve proteoglikan fragmanları düzeylerine bakıldı. Bulgular, non- parametrik test Mann-Whitney U Testi kullanılarak değerlendirildi.BULGULAR:Çalışmamızda Evre 3 mukoid dejenerasyonlu menisküs yırtıklı olgularda (Grup B), Evre 1- 2 mukoid dejenerasyonlu menisküs yırtıklı olgulara (Grup A) göre sinovyal sıvı proteoglikan fragmanları düzeylerinde anlamlı yükseklik saptandı (p=0.044). A ve B grubu arasında MMP- 3, TIMP- 1 ve COMP düzeyleri arasında anlamlı farklılık izlenmedi. B grubu ile C grubu (kontrol grubu) karşılaştırıldığında, sinovyal sıvı biyokimyasal belirteç düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Ancak proteoglikan fragman düzeyleri için p değeri anlamlılığın sınırında idi (p=0.055). A grubu ile C grubu (kontrol grubu) karşılaştırıldığında, sinovyal sıvı biyokimyasal belirteç düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Travma öyküsü olmayan menisküs yırtıklı olgulara göre, travma öyküsü olan menisküs yırtıklı olguların sinovyal sıvısında MMP- 3 düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.025). A ve B grubunda MMP- 3 ve TIMP- 1 düzeyleri arasında çok güçlü pozitif korelasyon olduğu görüldü.SONUÇ:Çalışmamızda ileri evre mukoid dejenerasyon evresi ile sinovyal sıvı proteoglikan fragman konsantrasyonunun ilişkili olduğunu bulduk. Artmış proteoglikan fragmanları mukoid dejenerasyonun nedeni veya sonucu olabilir. Menisküs mukoid dejenerasyonunun, dizin genelinde bir dejeneratif süreç ile ilişkili olduğu öne sürülebilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION:The purpose of this study; to examine the relationship between mucoid degeneration and biochemical environment in the synovial fluid with biochemical analysis at meniscal tears which have mucoid degeneration confirmed histopathologically. Our hypothesis is, in mucoid degenerated meniscal tears, synovial fluid biochemical marker concentrations are higher.PATIENTS and METHODS:Synovial fluids were aspirated from cases who have isolated meniscal tears before arthroscopy. If needed, arthroscopic partial menisectomy were done and the samples sent to pathology department. According to Copenhaver grading system, grade 1 and 2 cases produce group A (n=13) and grade 3 cases produce groupB (n=19). The control group (group C, n= 9) was made by the other nontraumatic and asymptomatic knees of the patients. The synovial fluid samples examined at the biochemistry laboratory. MMP-3 (matrix metalloproteinase-3), TIMP-1 (tissue inhibitor matrix metalloproteinase-1), COMP (cartilage oligomeric matrix protein) and proteoglycan fragment levels were examined. The results are statistically analysed with non-parametric Mann Whitney U test.RESULTS:Synovial fluid proteoglycan fragment levels are significantly higher in grade 3 mucoid degenerated meniscal tear group (group B) than grade 1 and 2 mucoid degenerated meniscal tear group (group A) (p=0.044). There were no significant difference between group A and B for MMP-3, TIMP-1 and COMP levels. Between group B and C (control group), there were no significant difference for biochemical marker levels but for the proteoglycan fragment levels, p value is at the level of significance (p=0.055). Between group A and C (control group), there were no significant difference for biochemical marker levels. At traumatic meniscal tear cases the MMP-3 levels are significantly higher than atraumatic meniscal tear cases (p=0.025). At group A and B, there were high positive correlation between MMP-3 and TIMP-1 levels.DISCUSSION:In our study, relationship found between high grade mucoid degeneration and synovial fluid fragment concentration. High levels of proteoglycan fragments are either the cause or the result of mucoid degeneration. Meniscal mucoid degeneration may associate with the generalized knee degeneration.