Zonguldak il merkezini temsil eden bir örneklemde ev halkı tespit fişlerinin yenilenmesi ve sağlık ocağı ev halkı tespit fişleriyle karşılaştırılması
The renovation of household survey cards and the comparasion with the ones in the primary health centers in a sample which represents the Zonguldak province center
- Tez No: 203536
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Ocağı, Ev Halkı Tespit Fişi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Sağlık sistemimizin temelini oluşturan sağlık ocaklarında yürürlükte olan 224 Sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirmesi hakkındaki yasaya göre ?dar bölgede çok amaçlı sağlık hizmeti? verilmektedir. Sağlık ocaklarında verilen sağlık hizmetinin planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesinde kayıt tutulması önemlidir. Sağlık ocaklarında tutulan kayıtların temelini de Ev Halkı Tespit Fişleri oluşturur. Temel sağlık hizmetlerinin planlaması ve yürütülmesinde diğer formlara kaynak olması yönü dikkate alındığında ETF formlarının doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması belirleyicidir. Bu çalışma, düzenli olarak güncellenmesi gereken ETF formlarının ve içerdiği kayıtların uygulamadaki durumunun değerlendirilmesi ve hizmete yönelik açılım getirmek üzere aksaklıkların tanımlanması yaklaşımıyla yapıldı.Tanımlayıcı tipte planlanan bu çalışmada, Zonguldak il merkezinde hizmet veren sekiz sağlık ocağı bölgesinde Türkiye İstatistik Kurumundan alınan 363 hanenin ETF'si Sağlık Bakanlığı Form 001'e ait klavuza göre doldurularak aynı haneye ait sağlık ocağında doldurulan ETF'lerle karşılaştırıldı.Hanelerin %32.8'inin ETF kaydı sağlık ocağı kayıtlarında bulunamadı. Sağlık ocaklarında kaydı bulunan hanelerdeki kişilerin %4.8'inin kaydı kartlarda bulunmamaktaydı. Değerlendirmede kişilere ait bilgilerinden en çok hatalı ya da güncel olmayan bölümler, öğrenim durumu ve sosyal güvence ile ilgili bölüm idi.Uygulamadaki hata ve eksikliklere rağmen ETF, kişileri yaşadığı yer ve aile ile birlikte değerlendirebilme olanağı sağlaması, bölgeye ait sosyodemografik özelliklerin belirleyicisi olması nedeni ile sağlık hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesinde vazgeçilemez formdur. Bu forma dayalı yapılandırılması planlanan temel sağlık hizmetleri için ETF, sağlık sisteminin koruyucu ve önleyici yaklaşımlarla gerektiği gibi işletilmesine olanak tanıyacak en uygulanabilir ve denetlenebilir kayıt olanağı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The health centers, which are the basic component of health system in Zonguldak province center, are serving as ?multipurposed health service in a close district? according to the Socialization of Health Services Act (Act No 224). It is important to take records for planning, executing and evaluating the health services of health centers. The basic of other records at the health center is Household Survey Card (HSC). It is determinative to record Household Survey Cards correctly and completely when it is considered that it is the source of other forms in planning and executing of basic health services. This study is done to evaluate the state of HSCs which are supposed to be updated regularly and define the malfunctions in order to get a new point of view for service.In this descriptive study, the HSCs of 363 houses in Zonguldak Province Center which are determined by Turkish Statistical Institute and recorded by us according to the Guide of Ministry of Health for form 001, compared with the HSCs which are recorded in Health Centers.Of the HSC records of houses, 32.8% could not be found at Health Center records. HSCs of health centers did not include 4.8% of household. Education and social sevanty data from the household were the comimonent mistaken or outdated data. Despite the error and deficiencies of practice, HSC is an indispensable form in planning and executing the health services because it gives the possibility for evaluating person with together his living place and family, and it is the source for determining the sociodemographic properties of district. HSC is the most workable and most auditable record choice for the basic health services that is planned to configured on, which gives the possibility of executing the health system with protective and preventive approaches.Key Words : Primary Health Center, Household Survey CardScience Code : 101.17.07