Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi kalp hastalıkları polikliniğine başvuran yüksek kan basıncı hastalarının şişmanlık durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of hypertensive patients according to obesity, in the cardiology outpatient clinics of Zonguldak Karaelmas University Hospital
- Tez No: 203535
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. BÜLENT UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Cardiac heart, hypertension, obesityScience Code 101.19.01
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sismanlık (obezite), sıklıgı hızla artan bir halk saglıgı sorunudur ve yüksek kan basıncı,insüline direnç, kan lipid bozuklugu ve kalp-damar hastalıgı gibi önemli sorunlara yolaçmakta oldugu bilinmektedir. Sismanlık degerlendirme yöntemlerinden olan beden kütleindeksi (BK) arttıkça yüksek tansiyon görülme olasılıgı da artmaktadır. Yüksek tansiyon vesismanlıgın saptanması kolay olmasına karsın erken tespit edilememesine baglı olarakbunların yol açabildigi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu çalısma, Zonguldak KaraelmasÜniversitesi Uygulama ve Arastırma Hastanesi kalp hastalıkları poliklinigine basvuran yüksektansiyon hastalarında sismanlık sıklıgını saptamak ve BK ile açlık kan sekeri, kan basıncı velipid düzeyleri arasındaki iliskiyi degerlendirmek amacıyla yapılmıstır.Tanımlayıcı ve kesitsel olan bu çalısmanın örneklemini 1 ocak-1 mart 2007 tarihleri arasındaZonguldak Karaelmas Üniversitesi kalp hastalıkları poliklinigine basvuran sistol kan basıncı140 mmHg, diyastol kan basıncı 90 mmHg degerlerinde olan 226 hasta olusturmaktadır.Arastırmanın verileri hasta dosyalarının taranması ve görüsme teknigiyle toplanmıstır.ncelenen biyokimya testleri açlık kan sekeri, kolesterol, HDL (yüksek yogunluklulipoprotein), LDL (düsük yogunluklu lipoprotein), trigliserid düzeyleridir. Sismanlıgındegerlendirilmesinde ve izlenmesinde yaygın bir yöntem olan beden kütle ölçütü (BK)çalısmamızda kullanılmıstır. BK degerleri Dünya Saglık Örgütü'nün önerisi dogrultusunda40hastalık derecesinde sisman olarak gruplandırılmıstır. Bu çalısmada, BK'si 30 ve üzeriolanlar sisman olarak degerlendirilmistir. Kalp hastalıkları polikliniginde fizik muayeneesnasında her bir olgunun kan basıncı ölçümü hasta en az bes dakika dinlenmis iken otururpozisyonda sol koldan yapılmıstır. Standart ölçüm aletleri kullanılarak boy, kilo ölçümleriyapılıp beden kütle indeksi [BK=Agırlık (kg) / Boy (m)²] hesaplanmıstır. Arastırmada yeralan veriler bilgisayar ortamında SPSS Windows 11.0 (Statistical Packet for Social Sciencesfor Windows) programına aktarılmıstır. Verilerin degerlendirilmesinde Ki- kare testi,Studend-t testi, Korelasyon analizi, Tek yönlü varyans analizi kullanıldı. Degerler ortalama ±SD olarak verilmistir.
Özet (Çeviri)
Obesity is a growing public health problem that is known to cause hypertension, insulinresistance, dyslipidemia, and cardiovascular diseases. As body mass index (BMI) increases sodoes hypertension occurence. This study was designed to determine obesity prevalence andrelationship between BMI and fasting blood glucose and lipid levels, and blood pressure inour university hospital cardiology outpatient clinics.The sample of this descriptive and cross-sectional study was 226 cardiology outpatients withblood pressures equal to or greater than 140/90 mmHg. A BMI of 30 or over was accepted asobesity. Fasting blood glucose, cholesterol, HDL, LDL, triglyceride levels were measured.These parameters were than analysed for any relationship.Obesity prevalance of these 226 hypertensive patients was 38.5%. A positive correlation wasfound between a high BMI and a high fasting glucose level, presence of diabetes, andpresence of hyperlipidemia. There was a significant difference between obese and nonobesepatients in terms of presence of diabetes, hyperlipidemia (hypercholesterolemia).In this study of 226 cardiology outpatients of Zonguldak Karaelmas University Hospital, 46%was overweight and 38.5% was obese. This makes a sense that to decrease the complicationsof hypertensive patients, obesity has to be detected and treated as well.