Deneysel oluşturulmuş bakteriyel menenjitin tedavisinde steroidin işitmenin korunmasına etkisinin abr ve DPOAE ile araştırılması
Cochlear preservation after meningitis researched with ABR and DPOAE tests: An animal model confirmation of adjunctive steroid therapy
  1. Tez No: 203579
  2. Yazar: ORHAN DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA TEKAT, YRD. DOÇ. DR. FİGEN BAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Meningitis, hearing loss, steroid, auditory brain stem responses, autoacoustic emissions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışmamızda, bakteriyel menenjit sonrası işitmenin korunmasına steroid tedavisinin etkisi araştırılmıştır.Çalışma ABR testinde 30 dB nHL'de V. dalga elde edilen toplam 40 adet Wistar cinsi rat üzerinde yapılmıştır. Ratlar 3 gruba ayrılmıştır. Tüm ratlara bakteri inokülasyonundan 18 saat sonra BOS incelemesiyle menenjit oldukları teyit edildikten sonra ceftriaxone 100 mg/kg/gün im. tedavisi 7 gün süreyle uygulanmıştır. 1. gruptaki ratlara 7 gün süreyle sadece antibiyotik tedavisi uygulanmıştır. 2. gruptaki ratlara antibiyotik tedavisine ilave olarak antibiyotiğin ilk dozuyla birlikte 4 gün boyunca dexamethasone 0,5 mg/kg im. tedavisi uygulanmıştır. 3. gruptaki ratlara antibiyotik tedavisinin 4. günü başlanarak 4 gün boyunca dexamethasone 0,5 mg/kg im. tedavisi uygulanmıştır. Tüm ratlara tedavi öncesi 18. saat (1.test), 7. gün (2.test) ve 28. gün (3.test) ABR ve DPOAE testleri uygulanmıştır. Her üç grubun ABR ve DPOAE sonuçları grup içi ve gruplar arası zamana bağlı olarak ayrı ayrı karşılaştırılmıştır.Sağ kulaklar için Grup 1 ve Grup 3 içerisinde 28. günde ABR testinden yanıt alınamayan 6 denek (%15), sol kulaklar için 8 denek (%20) mevcutken, Grup 2'de ABR testinden her iki kulaktan yanıt alınamayan denek olmamıştır.ABR sonuçlarında, Grup 1'deki deneklerden 7 tanesinde unilateral, 4 tanesinde bilateral; Grup 2'deki deneklerden 4 tanesinde unilateral, 1 tanesinde bilateral; Grup 3'deki deneklerden 1 tanesinde unilateral, 3 tanesinde bilateral işitme kaybı tesbit edilmiştir.Uygulanan tedavi yöntemleri, ölçüm zamanları ve ölçüm lokalizasyonlarının DPOAE değerleri üzerindeki etkisi anlamlı bulunmuştur.Sağ ve sol kulaklardan alınan DPOAE değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna karşılık uygulanan tedavi yöntemlerine bağlı olarak sağ ve sol kulaklardan alınan DPOAE değerleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.Pnömokokkal menenjitte işitmenin korunması için steroid tedavisinin antibiyotikle eşzamanlı uygulandığında daha etkili olduğu bulunmuştur. Ancak hücresel düzeydeki sonuçları görmek amacıyla elektron mikroskobu ile yapılacak ileri çalışmaların uygun olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
We aimed to investigate the effects of early and late dexamethasone treatment combined with antibiotics on hearing preservation on experimental rat pnemococcal meningitis model.Thirty rats with confirmed diagnosis of meningitis after intracisternal S. pneumonia injection were randomly assigned to 3 groups. Animals in group 1 recieved intramuscular (im) ceftriaxone treatment for 7 days, animals in group 2 recieved im dexamethasone on days 1-4 adjunct to im ceftriaxone treatment, animals in group 3 received im dezamethasone on days 4-7 adjunct to im ceftriaxone treatment. Hearing status of all rats were evaluated by auditory brain stem responses ( ABR) and distortion product autoacoustic emissions ( DPOAE) on 18 hours before treatment and on days 7 and 28 .Rihgt ear ABR results on 28th test in group 1 and group 3 6 (%15) animals had no response to ABR, for left ear 8 (%20) animals had no response. All animals in group 2 had ABR response.ABR results in group 1 7 animals had unilateral, 4 animals had bilateral ; in group 2 4 animals had unilateral, 1 animal had bilateral; in group 3 1 animal had unilateral, 3 rats had bilateral showed hearing loss.ABR testing time and test aplication location?s effects on DPOAE results were not found valuable.DPOAE results showed that there was no difference between right and left ear.Administration of dexamethasone, especially early in the course of the disease, concurrent with antibiotics will have otoprotective effects in induviduals with pneumococcal meningitis. But observing histogical changes requires electron microscobic study, further studies with electron microscobe is thought to show us more information about this subject.