Adrenal kitlelerin analizi
Surrenal mass
- Tez No: 203578
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI KAHRAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Üroloji, Oncology, Urology
- Anahtar Kelimeler: Adrenal Bez, İnsidentaloma, Noninsidentaloma, Aşikar veSubklinik Cushing Sendromu ve Feokromasitoma
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada, 2004 ve 2008 yılları arasında hastanemiz endokrinoloji vemetabolizma hastalıklar bölümüne adrenal kitle nedeni ile başvuran hastaların kayıtlarıincelendi. Yaşları 20 ile 80 arasında değişen (ortalama: 51,6 yıl) toplam 96 hasta(kadın/erkek:1,46) çalışmaya alındı. Tüm insidentalomalı hastalar tanı anında adrenalbezlerle ilgili olmayan hastalıklar nedeni ile incelenmekteydiler. Adrenal tümörlerultrason (18 olgu, %19), abdominal ve torakal tomografi (49 olgu, %51) ve MRG (29olgu, %30) ile tespit edilmişti. Adrenal kitleler 60 hastada tek taraflıydı (sağ/sol: 1.31).Tümörlerin büyüklükleri 1cm ile 18 cm arasında değişmekteydi. Kitlelerin 15'i (%16.3)4 cm'den büyüktü.İnsidentalomalı hastalardan, 17'sinde (%18.2) eşlik eden hipertansiyon,28'inde (%45.1) obezite ve 4'ünde(%4,2) hirsutizm vardı. İki (%2,1) hastada subklinikCushing sendromu tespit edilmişti. Subklinik Cushing sendromunda tanı pitüiter ?adrenal aksı değerlendiren testler ile konulmuştu. Saptanan en önemli bozuklukdeksametazon testi ile baskılanma olmamasıydı. Üç (%3,2) hastada subklinikfeokromasitoma tespit edilmişti. Dört (%4.2) hastada hiperaldosteronizm saptanmıştı.Toplam 31 hasta ameliyat edilmişti. Malignite şüphesi ile ameliyat olan 9hastadan 4'inin (%4,2) patoloji raporu adrenokortikal karsinom olarak bildirilmişti.Patoloji raporları 9 hastada (%28.1) adrenokortikal adenom, 4 hastada (%12.5) adrenalnodüler hiperplazi, 4 hastada (%4,2) adrenokortikal karsinom, 6 hastada (%6,5)feokromositoma, 4 hastada (%4.2) adrenal kist, 1 hastada (%1) metastaz, 1 hastada(%1) hematom ve 1 hastada (%1) tümöral olmayan oluşumlar olarak bildirilmişti.Karsinomların boyları 4,5 ile 18 cm arasında, malign olmayan kitlelerin boyları ise 1 ile8.3 cm arasında değişmekteydi.Sonuç olarak tüm adrenal kitleler malignite ve subklinik hormon üretimiaçısından değerlendirilmelidir. Hormon üretimi olan, boyu >4cm olan ve radyolojikolarak malignite düşündüren kitlelerin ameliyat edilmesi düşünülmelidir. Diğerlerihormon üretiminde ya da boyutlarda değişiklik olması açısından takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
İn this study we reviewed, the records of patients who were referred to ourendocrinology and metabolic diseases department between the years 2004 and 2008,because of adrenal mass. There were a total of 96 patients (female/male: 1,46) betweenthe ages of 20 and 80 years (median: 51,6 years). All were incidentaloma beingevaluated for problems unrelated to adrenals at the time of diagnosis. Adrenal tumorswere detected by either abdominal ultrasonography (18 cases, 19%), abdominal orthoracic CT (49 cases, 51%) and MRI (29 cases, 30%). Adrenal masses were unilateralin 89 patients (right/left:0,98). The sizes of tumors ranged between 1 and 18 cm. Fifteenof patient with incidentaloma (16,3%) were larger than 4 cm in diameter.Of the patients with incidentalomas, 17 (18.2%) patients had concomitanthypertension, 28 (30%) had obesity and 4(%4.2) had hirsutizm. Two (2,1%) cases werediagnosed as subclinical Cushing?s syndrome. The diagnosis Cushing?s syndrome wasmade by abnormal test results evaluating pituitary - adrenal function. Most commonabnormality was the lack of dexamethasone suppressibility. Three cases were diagnosedas subclinical pheochromocytoma. Four (4,3%) patients were diagnosed as primaryhyperaldosteronism.Of the 9 that were operated for diagnosed malignancy 4 (4,2) werepathologically evaluated as adrenocortical carcinomas. A total of 31 patients wereoperated. The pathology reports were as follows: Adrenocortical adenoma (9; 9,8%),adrenal nodular hyperplasia (6; 6,4%), adrenocortical carcinoma (4; 4,2%),pheochromocytoma (6; 6.4%), adrenal cyst (4; 4,2%), hematoma (1case, 1%) and nontumoralformation (1case, 1%). The size of carcinomas ranged from 4,5 to 18 cm, whilethe size of nonmalignant tumors ranged from 1 to 8.3 cm.In conclusion all adrenal incidentalomas should be evaluated for malignancy andsubclinical hormone production. It is prudent to operate cases with hormoneoverproduction, masses >4 cm and masses with radiological stigmata of malignancy.Others should be followed for subsequent changes in hormone production or size. KeyWords: Adrenal Gland, Incidentaloma, Nonincidentaloma, Subclinical or OvertCushing?s Syndrome and Pheochromocytoma.