Deneysel olarak oluşturulmuş meme tümörlerinde curcumin'in arginaz enzim aktivitesi, ornitin ve nitrik oksit düzeylerine etkisi
Effects of curcumin on arginase enzyme activity, ornithine and nitric oxide levels in the experimental breast cancer
- Tez No: 203587
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, arginaz, ornitin, nitrik oksit, curcumin, Breast cancer, arginase, ornithine, nitric oxide, curcumin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Meme kanseri, dünyada kadınlar arasında en sık görülen malign tümör olup kadınlarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık %30'unu oluşturmaktadır.Üre döngüsünün anahtar enzimi olan arginaz, nitrik oksit sentaz (NOS) ile aynı substratı kullanarak L-argininden üre ve ornitin oluşturmaktadır. Kanserli hastalarda arginaz enzim aktivitesinin arttığı ve arginazın kanserde biyolojik bir belirteç olarak kullanılabileceği bildirilmiştir. Bu çalışmada meme kanseri oluşturulmuş farelerde serum arginaz enzim aktivitesi ve nitrik oksit (NO) düzeylerine, dokuda ise arginaz enzim aktivitesi, ornitin ve NO düzeylerine, antikarsinojenik etkisi çeşitli çalışmalarla gösterilmiş olan curcumin'in etkileri araştırılmıştır.Çalışmada 40 tane erkek Balb/c cinsi fare kullanıldı. Farelerin sol ayak iç bölgesine 0.2 ml erhlich asit tümör hücresi enjekte edildi. Fareler sağlıklı kontrol, tümör öncesi curcumin tedavisi ve tümör oluşturulduktan sonra curcumin tedavisi alan gruplar ile bunların tümör kontrol grupları olmak üzere 5 gruba ayrıldı ve gruplara 100 mg/kg curcumin oral olarak verildi.Tümörlü hayvanların serumunda artmış bulunan arginaz enzim aktivitesinin curcumin tedavisi ile birlikte azaldığı, fakat bu azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Azalan NO düzeylerinin, curcumin tedavisi ile yükseldiği saptandı. Doku arginaz enzim aktivitesi ve ornitin düzeyleri tedavi grubunda tümör gruplarına göre anlamlı olarak düşük bulundu. Doku NO düzeyinin ise yine curcumin tedavisi ile birlikte yükseldiği görüldü.Sonuç olarak, curcumin'in arginaz enzim aktivitesini inhibe ederek yolağı NOS üzerinden NO oluşumuna kaydırdığı, bu sayede poliaminlerin öncü maddesi olan ornitin sentezini azalttığı ve NO üretimini teşvik ederek kansere karşı koruyucu bir rol oynayabileceği söylenebilir. Kanser tedavisinde umut verici bir ajan olan curcumin'in bu alandaki etkileri daha ileri çalışmalar ve yeni parametreler ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer forms almost 30% of all the cancer types which makes it the most frequent tumor type found in women around the world.As a key enzyme of the urea cycle, it leads to the formation of urea and ornithine from L-arginine by using the same substrate with nitric oxide synthase (NOS). In the patients with cancer, arginase has been found to be higher and was reported to be a useful biological marker. The aim of this study was to investigate the possible effects of curcumin which shown as an anticarcinogenic substance, on arginase enzyme activity, ornithine and nitric oxide (NO) levels in the experimental model of breast cancer in mice.In the study, 40 male Balb/c mice were used. 0.2 ml Erhlich acid tumor cell was injected into the subcutan part of their left foot. Mice were divied into five groups as healty control group, curcumin treatment before tumour formation, curcumin treatment after tumour formation and cancer control groups. 100 mg/kg curcumin were given orally.Increased serum arginase activity was decreased with curcumine treatment but this difference was not statistically significant. On the other hand, decreased NO levels were increased with curcumin treatment. In the tumour tissue, arginase activity and ornithine levels were significantly decreased with curcumin treatment. Tissue NO levels were also increased with the curcumine treatment.As a conclusion, we may suggest that curcumin may have some protective effect on breat cancer development as inhibitis arginase enzyme activity and ornithine levels, precursor of poliamines, and therefore inducing NO production via NOS. As a promising anticancer agent, the net effects of curcumin in this mechanism should be supported by more advanced studies and new parameters.