Trakya Üniversitesi Hastanesi ve Edirne Devlet Hastanesi yoğun bakım birimlerinde çalışan hemşirelerin, hemşirelik bakımı hizmetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the nursing care services accomplished by the nurses working at the intensive care units of Trakya University Hospital and Edirne State Hospital
  1. Tez No: 203586
  2. Yazar: ESRA ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARUK YORULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, hemşirelik bakımı, yoğun bakım hemşiresi, yatak banyosu, ağız bakımı, göz bakımı, trakeostomi bakımı, ng sonda bakımı, idrar sondası bakımı, ayak bakımı, et tüp bakımı, Nursing, intensive care nursing, nursing care, bed bath, oral and dental care, eye care, tracheostomy care, urinary catheter care, endotracheal tube care
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
YB Birimlerinde çalışan hemşirelerin, hemşirelik bakımı uygulamalarının değerlendirilerek, bakım uygulamaları sırasında karşılaşılan problemler ile bakımı etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmamız TÜH Reanimasyon, Koroner, Kalp-Damar, Nöroloji, Gastroenteroloji YB birimleri ile, EDH Koroner ve Cerrahi YB birimlerinde görev yapan 70 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Üç kısımdan oluşan anket formu, hemşirelerin sosyo-kültürel özellikleri, hemşirelik bakımı uygulamalarına dair değerlendirmeler ve gözlemci tarafından, hemşirelerin bakım uygulamaları sırasında doldurulan gözlemci formunu kapsamakta olup, veriler ikibuçuk aylık süre zarfında gece ve gündüz vardiyalarında hemşirelerle bire bir görüşme ve gözlemlere dayanarak toplanmış, sonuçlar uygun istatiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. YB Hemşirelerinin, hemşirelik bakımı uygulamalarını gerçekleştirmek konusunda istekli oldukları, fakat hemşire başına düşen hasta sayısının arttığı, uygun olmayan fiziksel mekan koşullarının, donanım, araç-gereç ve bakım metaryeli eksikliklerinin yaşandığı birimlerde çalışan hemşirelerin, günlük ağız, göz, trakeostomi, ng sonda, idrar sondası, ayak bakımı, ET tüp bakımı gibi hemşirelik bakımı uygulamalarını gerçekleştirme oranlarının daha düşük olduğu ve sonucun istatistiksel olarak anlamlı bulunduğu görülmüştür (p=0,000). Çalışmamıza göre, hemşirelerin yalnızca YB hemşireliği yaptıkları birimlerde, YB ve servis hemşireliğini birlikte yaptıkları birimlere göre yatak banyosu verilme oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuş olup hemşirelerin yalnızca YB hemşireliği yaptıkları birimlerde günlük yatak banyosu verilme oranı daha yüksektir (p=0,000). TÜH ve EDH YB birimlerinde çalışan hemşirelerin % 88,6'sı çalıştıkları birimde hemşirelik bakımını etkileyen fiziksel mekandan kaynaklanan sorunların bulunduğunu söylemişlerdir. Bu hemşirelerin % 65,1'i uygun olmayan çeşitli fiziksel koşulların varlığından, % 22,8'i ise araç-gereç yetersizliğinden şikayet etmişlerdir. Karadağ'ın 2003 te Kayseri'de yaptığı çalışmaya göre, Yoğun Bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin % 50,0'si çalıştıkları fiziksel mekandan memnun olmadıklarını belirtmişlerdir. Hemşirelerin, % 37,0'si araç-gereç yetersizliğinden, % 39,1'i ise fiziksel koşulların uygun olayışından şikayet etmişlerdir. YB birimlerinde yapılmış olan her iki çalışmada da hemşireler, oranları farklı olmakla birlikte benzer fiziksel mekan sorunlarından şikayet etmektedirler. Bizim çalışmamızda hemşirelerin araç-gereç yetersizliğinden şikayet oranı daha düşük, ancak uygun olmayan fiziksel koşullardan şikayet oranı daha yüksektir. Çalışmamızın veri toplama safhasının tamamlandığı günlerde TÜH YB birilerinde fiziksel koşulların iyileştirmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır (2). Çalışmamıza katılan hemşirelerin önemli bir kısmı, hemşire ve yardımcı personel yetersizliğinin, malzene eksikliği ve kalitesinin kötü oluşunun, fiziksel mekan, ortam şartları ve donanımın uygun olmayışının, iş yükü ve çalışma saatlerinin fazla oluşunun, bakımda standartlarının olmayışı ile görev, yetki, sorumluluklarının net olmayışının, hastalara verilen hemşirelik bakımını olumsuz yönde etkilediğini düşündüklerini söylemişlerdir. Hemşireler, bu aksaklıkların giderilmesinin, hemşirelik bakımı uygulamalarını olumlu yönde etkileyeceğini düşündüklerinide ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Our Study is prepared to evaluate nursing appliances at the intensive care units, factors affecting the care and possible complications. The Study is composed of interviews realized with 70 nurses who work at the intensive care units of (TUH) Reanimation, Coronary, Cardiology, Neurology, Gastroenterology Departments and those of (EDH) Coronary and Surgery Departments. The survey sheet that is inquired to nurses for the Study consists of 3 parts. The first part aims to analyze socio-cultural characteristics of the 70 nurses, the second part to evaluate nursing appliances at the intensive care units and the third part to interpret observations of the observer by using statistical methods. The interviews are completed in two and a half months and visits would be at the day time or night shifts. Data used in the statistical researches and analysis are collected by direct conversations with the 70 nurses. Our Study demonstrates that nurses who work at the intensive care units are ambitious in their works. However, the study also concludes that when number of patients per nurse augments and a shortage of equipments exist or physical environment is ill assorted, frequency of daily nursing and services such as, oral and dental care, eye care, tracheostomy, , urinary catheter, endotracheal tube care diminishes. The result is significantly supported by statistical analysis. (p=0.000) In our study when the nurses working only at the intensive care units are compared to the nurses working at the intensive care and services unit all together, there exists a significant difference in bed bath frequency according to the statistical analysis.(p=0.000) The nurses working only at the intensive care units could spare more time in daily cares. 88.6% of the nurses who work at the TÜH and EDH intensive care units affirmed that many difficulties are growing out of physical environment problems. 65.1% of these nurses complained about ill-assorted conditions and 22.5 %?s complained about shortage of equipments. According to the study done by Karadağ in 2003, 50,0 % of intensive care nurses in Kayseri remarked that they are not happy about physical conditions of the intensive care units. One of the main complaints was ill-assorted conditions with 39.1 % and shortage of equipment was another with 37.0 %. Albeit results differ numerically, nurses mainly complained about physical conditions in each of these two studies. In our study while the percentage of complaints in missing of equipments is lower than Karadağ?s, the percentage of complaints in physical conditions is higher. Nonetheless, in recent days of our work in the intensive care units of TUH, workings has been started to improve physical environment. A major part of the nurses, who participated in our study, concluded that nursing appliances at the intensive care units are negatively affected by shortage staff and equipments, materials of poor quality, physical environment and conditions, workload and long working hours, non standardization of applications and problems in responsibilities sharing and authorizations. The nurses mentioned that the melioration of the intensive care units depends on improvements in defects mentioned above.