Gebelik sırasında uzun dönem etil alkol, metil alkol ve etilen glikol'e maruz kalmanın yeni doğan yavrular üzerine toksik etkisinin incelenmesi
Gebelik sirasinda uzun dönem etil alkol, metil alkol ve etilen glikol?e maruz kalmanin yeni doğan yavrular üzerine toksik etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 203588
  2. Yazar: FATMA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET DÖKMECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Embriyo toksisite, etil alkol, metil alkol, etilen glikol, Embryo toxicity, ethanol, methanol, ethylene glycol
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmada, gebelik süresince etil alkol, metil alkol ve etilen glikole maruz kalan sıçanlardan doğan yavrular erişkin döneme geldiklerinde ağırlık, hot plate, rotarod ve porsolt testleri açısından etkileri araştırılmıştır. Çalışmada her iki cinsten toplam 40 adet Wistar sıçan ortalama ağırlıkları eşit olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Grup 1 kontrol (n=10), grup 2 etil alkol (n=10), grup 3 metil alkol (n=10), grup 4 etilen glikol (n=10) olarak belirlendi.Grup 2'ye günlük 4 g/kg etil alkol, grup 3 deki hayvanlara metil alkol, grup 4 deki hayvanlara 3 g/kg etilen glikol gebelik süresince verilerek doğan yavrular erişkin döneme geldiklerinde bu maddelerin kilo, denge, depresyon ve ağrı eşiği üzerine oluşturdukları etkiler incelendi.Etil alkol, metil alkol, etilen glikol verilen gruplar ağırlık açısından kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, 2. grupta anlamlı bir fark gözlenmezken 3. ve 4. gruplarda artma yönünde fark gözlendi. Hot plate, rotarod ve porsolt testleri açısından her üç grupta da kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmediği görüldü.Bu sonuçlar doğrultusunda çalışmamızda kontrol grubundaki hayvanlar ile etil alkol, metil alkol ve etilen glikol verilen gruptaki hayvanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığını saptamış olup verilen dozların yetersiz olabileceğini ve ilerki çalışmalar da farklı dozlar ve farklı uygulama yolları kullanarak daha net sonuçlar elde edebileceğimizi düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
THE TOXIC EFFECTS OF THE ETHANOL, METHANOL AND ETHYLENE GLYCOL ON THE OFFSPRINGS OF RATS SUBJECTED TO THESE SUBSTANCES DURING THE PREGNANCYSUMMARYIn this study, the effects of ethanol, methanol and ethylene glycol on the offsprings of rats subjected to these substances during the pregnancy period, were investigated in terms of body weight, hot plate, rotarod and porsolt tests at the adulthood.Forty Wistar rats of either sex were randomized into 4 groups (n=10): Group 1, control; Group 2, ethanol (4g/kg/day); Group 3, methanol (4g/kg/day) and Group 4, ethylene glycol (3g/kg/day).The treatments were administered during the whole pregnancy period. At the adulthood of these offsprings (8 weeks), body weight, pain threshold, rotarod and porsolt test performances were investigated.When the groups that were given ethanol, methanol and ethylene glycol were compared with the control group in terms of body weight, a significant difference was not observed in group 2; however an increase was observed in groups 3 and 4. A statistically significant difference was not observed in three groups in the terms of hot plate, rotarod and porsolt tests when they were compared with the control group.As a result of our study, we determined that there is no statistically significant difference between the control group and the groups which were given ethanol, methanol and ethylene glycol.