Sağlık profesyonellerinin etik kavramından anladıkları ve kuramsal etik çalışması yapanlardan bekledikleri
The concept of ?ethics? according to health professionals and their demands from theoretical medical ethicists
- Tez No: 203591
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DR SELİM KADIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
- Anahtar Kelimeler: Tıp Etiğinin Kuramsal ve Uygulamaya Aitboyutları, Tıp Etiği Çalışmacıları, Sağlık Profesyonelleri, Tıp Etiği, Theoretical and Practical Dimensions of Medical ethics, Medical Ethicists, Health Professionals, Medical Ethics
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma, sağlık profesyonellerinin etik kavramına yüklediklerianlamı belirlemek ve kuramsal tıp etiği çalışması yapanlardan ne gibibeklentileri olduğunu saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tezinaraştırma bölümünde 27 soruluk bir anket formuyla CumhuriyetÜniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde, I. İzzettinKeykavus Devlet Hastanesi'nde ve Sivas Devlet Hastanesi'nde çalışan 192doktorun ve 192 hemşirenin görüşleri derlenmiş; bu bulgular hem ikimeslek grubu arasında hem de literatürde yer alan farklı araştırmalarınsonuçlarıyla karşılaştırılarak tartışmaya açılmıştır. Çalışma sonucundaaraştırmaya katılan sağlık profesyonellerinin, genel olarak etiği uygulamalıetiklere indirgeme eğilimi taşıdıkları, özel olarak tıp etiğini sağlıkcamiasına özgü minyatür bir hukuk gibi algıladıkları; bir başka deyişle tıpetiğinin felsefi ve hukuki açılımlarından ikincisine daha fazla ilgigösterdikleri saptanmıştır. Katılımcılar, tıp etiği alanında kuramsal çalışmayapanlardan, öncelikle gündelik tıp uygulamaları sırasında yaşanansorunlara çözüm bulmada aktif görev almalarını, bu bağlamda etikkurullarda görev yapmalarını ve ikincil olarak da mezuniyet öncesi vesonrası eğitimdeki rollerini ağırlığını arttırarak sürdürmelerinibeklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to determine what the health careprofessionals understand from the concept of ethics, and to find out theirexpectations from the academicians who study theoretical medical ethics.In the research part of the thesis the views of 192 physicians and 192nurses from Cumhuriyet University Research Hospital, İzzettin KeykavusPublic Hospital and Sivas Governmental Hospital were obtained through aquestioner of 27 questions; these findings were discussed aftercomparing among the professionals, and also with the results of differentsurveys in the literature. According to the results of the study, it wasdetermined that the professionals participated the study have a tendencyto comprehend the concept of ethics as applied ethics in general, andalso inclined to understand medical ethics as a miniature legal systemspecific to the health care society in particular. The expectations ofparticipants from the academicians who make theoretical study in medicalethics were firstly, to play an active role in resolving the problemsexperienced in daily medical practice, hence participate in ethicscommittees, and secondly to continue their function increasingly in preandpost-graduate period.