Tırnak tutulumu olan ve olmayan psoriasis olgularında alt ekstremite venöz sisteminin doppler ultrasonografik incelenmesi
Doppler ultrasonografik examination of venous system of lower limbs in psoriatic cases with or without nail involvement
- Tez No: 203604
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: psoriasis, tırnak tutulumu, venöz yetmezlik, psoriasis, nail involment, venous insufficiency
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Psoriasis kronik seyirli, tekrarlayıcı, artmış epidermal proliferasyonla karakterize, inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Her yaş grubunda görülebilen ve cinsleri eşit tutan hastalık, klinikte belirgin sınırlı, sedefî beyaz renkli skuamla kaplı, eritemli papül ve plaklarla seyreder. Genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve otoimmünite üzerinde durulmakla birlikte henüz etyopatogenezi tam olarak aydınlatılamamıştır. Tırnak tutulumu psoriasisde sık görülen bir bulgudur. Tırnak değişiklikleri genellikle deri lezyonlarıyla birlikte görülmektedir; daha nadir olarak ta, deri bulguları olmaksızın, tek başına tırnak psoriasisi şeklinde izlenebilir.Vasküler bozukluklar değişik mekanizmalarla tırnak değişikliklerine neden olabilmektedir.Çalışmamıza Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Polikliniği'ne başvuran, klinik olarak psoriasis tanısı konan, 20 yaş ve üzeri, 17'si kadın, 28'i erkek, toplam 45 hasta dahil edildi. Her hastada, lezyonların özellikleri ve lokalizasyonlarına göre, klinik tip ayrımları yapıldı. Hastaların el ve ayak tırnak muayeneleri yapılarak tırnak tutulumu olup olmadığı değerlendirildi. Hastalar klinik olarak tırnak tutulumu olan ve olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba alt ekstremite venöz doppler ultrasonografisi yapılarak vasküler patoloji araştırıldı.Tırnak tutulumu olan ve olmayan hastalar arasında alt ekstremite venöz doppler bulguları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05).Konu ile ilgili olarak daha geniş hasta grubu ve parametrelerle çalışmanın, psoriasisli olgularda tırnak tutulumunun etyopatogenezinin aydınlatılması açısından yarar sağlayabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a chronic, relapsing inflammatory disease of the skin characterized by hyperproliferation of epidermis. Clinically, the disease manifests with sharply demarcated, erythematous, scaling papules and plaques, and it occurs at any age and equal in male and female. The etiology is thought to be related to genetic predisposition, environmental factors and autoimmunity, however the etiopathogenesis is still not clear. Nail involvement is a common symptom in psoriasis. Nail changes often accompany skin lesions; much more rarely they may be present as isolated psoriasis of nails without skin manifestations.Vascular abnormalities may cause nail changes with a variety of pathogenetic mechanisms.Seventeen females and 28 males above the age 20, 45 patients in total, diagnosed as psoriasis in the Dermatology Department of Trakya University Medical Faculty are included to our study. Clinical types are classified according to properties of lesions and their localizations. Nail involvement was determined by examination of hand and foot nails. The cases were classified into two groups, according to the presence or absence of nail involvement. All patients included into the study had venous doppler ultrasonographic examination of bilateral lower limbs.According to results of venous doopler ultrasonographic examination of bilateral lower limbs in cases with psoriasis with or without nail involvement, there was no statistical difference (p>0.05).We conclude that further studies including larger patient groups and more parameters are required and this could add new opportunities to clarify the etiopathogenesis of nail involvement in psoriasis.