Aksiller pleksus blokajında prilokaine eklenen deksametazonun blokaj süresine etkisi
The effect of dexamethasone added to prilocaine on the duration of axillary plexus block
- Tez No: 203622
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL SABUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Regional anestezi, prilokain, deksametazon, Regional anesthesia, prilocaine, dexamethasone
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Günümüzde anestezi uygulamalarında regional anestezi yöntemleri de sıklıkla uygulanmaktadır. Regional anestezinin hastanın bilincinin açık olması ve buna bağlı olarak entübasyon gereğinin olmaması, olası komplikasyonların önlenmesi, postoperatif ağrı kontrolü, hastanın erken taburcu olabilmesi gibi önemli avantajları vardır. Aksiller blokaj el, bilek, önkol ve kolun 1/3 distal kısmının cerrahisinde uygulanabilecek bir regional anestezi yöntemidir. Regional anestezide kullanılan lokal anestezik maddelerin etkilerini potansiyalize edip toksisitesini azaltmak ve blok süresini uzatmak amacıyla pek çok adjuvan ajan kullanılmıştır. Biz de bu çalışmada prilokaine deksametazon ekleyerek sensoryal ve motor blok süresine etkisini değerlendirdik. Çalışma hastane etik kurulu ve hastaların onayları alındıktan sonra ASA I-II grubunda, yaşları 18 ile 60 arasında olup, başka bir problemi olmayan , el, el bilek, önkol ve 1/3 distal kol operasyonuna alınacak 40 hasta ile yapıldı. Hastalar rastgele 20'şer kişiden oluşan iki gruba ayrıldı. 1. gruba 5 mg/kg ,% 2 `lik prilokain 40 ml volümde ,2. gruba 5 mg/kg, % 2'lik prilokain+8 mg deksametazon 40 ml volümde verildi. Her iki grupta da kontrol, 5, 10, 15, 30, 60.dakikalarda kalp atım hızı, sistolik, diastolik, ortalama arteryel kan basınçları, satürasyon değerleri kaydedildi, motor ve sensoryal bloklar değerlendirildi. Hastalar yan etkiler açısından takip edildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Aksiller pleksus blokajı için prilokaine deksametazon eklenen 2.grupta motor ve sensoryal blok süresi istatistiksel olarak ileri derecede uzun bulundu. Elde edilen verilere göre aksiller pleksus bloğunda deksametazonun uygun hastalarda etkili bir adjuvan ajan olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent days, the regional anesthesia method is most used in anesthesia applications. Regional anesthesia enable significant advantages like conciuos patient and not need of intubations, preventing probable complications, controlling postoperative pain, early discharging. Axillary blockage is a method that can be applied to hand, wrist, forearm and 1/3 distal arm surgery. Many adjuvant agents were used to enhance the quality of regional blockage and reduce toxicity and make longer duration of anesthesia.In this study, the effect of dexamethasone added to prilocaine on the duration of axillary plexus block were evaluated. This study was performed on 40 patients of ASA I-II and 18-60 years old and they have no any other problems. The patients were divided into randomized two groups. 5 mg/kg % 2 prilocaine in 40 ml volume was given to the first group and 5 mg/kg 2% prilocaine+8 mg dexamethasone in 40 ml volume was given the second group. In both two groups, heart rate, systolic, diastolic, mean blood pressure, O2 saturation were registered at control, 5, 10, 15, 30, 60 minutes and motor and sensory blockage were evaluated. All patients were followed up for side effects. Obtained data were evaluated statically. In the second group which was added dexamethasone motor and sensory blockage times was found longer. According to obtained data, dexamethasone can be effectively used in axillary blockage as adjuvant agent.