Çocuklarda sevofluran fentanyl anestezisine eklenen düşük doz süksinilkolinin LMA yerleştirilmesi üzerine etkisi
The effect of low dose succynilecholine added to sevoflurane fentanyl anesthesia on LMA insertion
  1. Tez No: 203660
  2. Yazar: YUSUF AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Laringeal Maske Airway, Süksinil kolin, Sevofluran, Fentanil, LMA, Anesthesia, Sevoflurane, Fentanyl, Succynilecholine
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Modern anestezide, havayolunun kontrol altına alınmasında alternatif bir yöntem olarak LMA kullanımı sık başvurulan bir yöntem olmuştur.LMA'nın yerleştirilmesi esnasında görülen yan etkilerin azaltılması, yerleştirme işlevinin kolaylaştırılması için indüksiyonda kas gevşetici kullanımı önerilen bir uygulama olmuştur.Bu çalışma Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik kurulunun izni ve hastaların onayı alındıktan sonra solunum, kardiyovasküler sistem ve kas hastalığı olmayan ASA I-II, grubu yaşları 2-14 arasında 90 hastada gerçekleştirildi. Hastalara premedikasyon uygulamadan ameliyathaneye alındı, ıv damar yolu açıldı, non invazıv monitorızasyon yapıldı. Hastalar rastgele üç gruba ayrıldı. İndüksiyonda bütün gruplara Fentanyl 1,5mcg/Kg, Sevoraine 5MAC verildi. Grup-I'e süksinilkolin 0.5mg/Kg, grup-II'ye 0.25mg/Kg, grup-III'e kas gevşetici yerine 10cc izotonik uygulandı. Sevoflurane ile indüksiyona başlandıktan kirpik refleksi kayboldugu ana kadar beklenip kas gevşetici yapıldı. 90 sn sonra LMA yerleştirildi ve yerleştirilirken oluşan istenmeyen etkiler, çıkarıldığında oluşan etkiler ve 24 saat sonra oluşan istenmeyen etkiler, hemodinamık parametreler(sistolik diastolik tansiyon, nabız) , O2 saturasyonu kaydedildi.Bu sonuçlar ışığında düşük doz süksinilkolin kullanımının bir avantajı görülmemiş, düşük doz süksinilkolin kullanımının diğer indüksiyon yöntemlerinden belirgin üstünlüğü bulunmamıştır. Bununla birlikte süksinil kolin kullanıldığında hastalarda daha rahat bir ağız açıklığı sağlandığı için LMA daha yumuşak ve kolay yerleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In modern anesthesia, LMA using has become more frequent method for airway management as an alternative tecnique.Using a neuromuscular agent while anesthesic induction is advised for easy LMA insertion and decreasing the side effects.With the permission of patients and the ethics committee of Dicle University Medical Faculty, 90 patients of The American Society of Anaestheologist (ASA) physical status I and II, aged between 2-14 years, without any respiratory, muscular and cardiovascular diseases were enrolled in this study. All the patients had no premedication before the operations. Intravenous catheter application and non-invasive monitorization practiced in the operation room. The patients were allocated randomly to three groups. Fentanyl 1,5mcg/kg, Sevoraine 5% were used for induction in all groups. Group I received succinycholine IV 0.5 mg/kg, Group II received succinycholine IV 0.25 mg/kg, and Gruop III received IV 10 cc saline as neuromuscular agent. Induction started with sevoflurane, and neuromuscular agents were used after eyelash reflex had been lost. LMA was inserted 90 seconds later. For all groups, non-invasive blood pressure, heart rate, oxygen saturation (SpO2), and side effects were recorded before and after LMA inserting, and 24 hours later.As a result, low dose succinycholine for induction, had no more advantanges over the placebo. In addition, succinycholine supplied more smooth jaw opening in the patients. And with this benefit, LMA inserting was easier and smooth in succinycholine received patients.