Stz-na ile diyabet oluşturulan sıçanlarda cinnamon ve şeker çayı (bitki karışımı) ekstraktlarının diyabet üzerine etkileri
The effects of cinnamon and sugar tea (herbal mix) extracts on diabetes in stz-na diabetic rats
  1. Tez No: 203696
  2. Yazar: ÖZLEM SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: DNA Hasarı, Oksidatif Stres, STZ-NA, Tarçın, Tip 2 Diyabet, Cinnamon, DNA Damage, Oxidative Stres, STZ-NA, Type 2 Diabetes
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Diyabet hiperglisemi, hiperlipidemi ve hiperinsülinemi gibi birçok komplikasyona neden olan karbohidrat, lipid ve lipoprotein metabolizmasındaki bozukluklar ile karakterize sistemik bir hastalıktır. Hastalığın komplikasyonlarının patogenezinde oksidatif stres önemli bir rol oynamaktadır.Bu çalışmanın amacı, STZ-NA ile tip II diyabet oluşturulan sıçanlarda, `Tarçın' ve bitkisel bir karışım olan `Şeker Çayı' nın trigliserit, kolesterol ve HbA1c gibi biyokimyasal parametrelere, kan glukoz seviyelerine, oksidatif strese ve DNA'da meydana gelen hasarlara olan etkilerini belirlemekti. Bu çalışmada 2-3 aylık dişi Sprague-Dawley sıçanları kullanıldı. Sıçanlar, 4'ü kontrol, 6'sı deney grubu olmak üzere 10 gruba ayrıldı. Beş grupta, streptozotozin (STZ) ve nikotinamid'in (NA) sistemik olarak uygulanması ile diyabet uyarılırken, bir grupta da STZ ile diyabet uyarıldı. STZ uygulanmasından 9 hafta sonra deney gruplarına tedavi amacıyla ekstreler verilmeye başlandı. Bir ay boyunca diyabetik gruplar Tarçın (250 mg/kg, 500 mg/kg), Şeker Çayı (8,5 ml/kg) ve Tarçın (250 mg/kg)+Şeker Çayı ile tedavi edildi. Deneyden sonra, eter anestezisi altında, karaciğer, pankreas ve böbrek dokuları, idrar ve kan örnekleri uygun teknikler kullanılarak toplandı.Renal filtrasyondaki değişiklikler, idrar hacmi, serum kreatinin, idrar kreatinin ve kreatinin klerensi analiziyle belirlendi. Hücresel antioksidan savunma sistemindeki deşiklikler, glutatyon peroksidaz (GPx), süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) gibi antioksidan enzimlerin eritrosit hemolizatı ve karaciğer doku homojenatında ölçülmesiyle belirlendi. Ayrıca nitrik oksit sentaz (NOS) ve lipit peroksidasyonunun bir göstergesi olarak da malondialdehit (MDA) seviyesi ölçüldü.Sonuç olarak, diyabet tedavisi için kullanılan tarçın kabuğundan elde edilen ekstraktın, diyabetin neden olduğu böbrek fonksiyon bozukluğu, oksidatif stres, kan, serum parametreleri değişimi ve DNA hasarını belirli oranda düzelttiğini, bir bitki karışımı olan şeker çayının tip II diyabet tedavisinde tarçına oranla daha az etkili olduğunu ancak tarçın ile birlikte uygulanan grupta bazı parametreler üzerine daha etkili olduğunu göstermiştir.Sonuçta, tarçının diyabetik sıçanlara uygulanmasının pankreatik beta- hücre bütünlüğünü koruyarak ve oksidatif stresi azaltarak koruyucu etkiye sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus (DM) is characterized by abnormalities in carbohydrate, lipid, and lipoprotein metabolisms which cause many complications, such as hyperglycaemia, hyperlipidemia and hyperinsulinemia. Oxidative stress in diabetes mellitus may play an important role in pathogenesis of complications.The aim of the present study was to determine the effects of `Cinnamon? and `Sugar Tea (Herbal Mix)? on some biochemical parameters such as triglyseride, cholesterole and HbA1c, blood glucose levels, oxidative stress and DNA damages. Female Sprague-Dawley rats of 2?3 months of age were used in this experiment. They were randomly divided in to ten groups; four groups were control and six groups were experiment. In the five groups, diabetes was induced by systemic administration of nicotinamid (NA) and streptozotocine (STZ). In the one group diabetes was induced by STZ administration as experimental diabetic control group. Exracts were administered for treatment to experimental groups 9 weeks after administration of STZ. Diabetic groups were treated with Cinnamon (250 mg/kg, 500 mg/kg), Sugar Tea (8,5 ml/kg) and Sugar Tea + Cinnamon (250 mg/kg) during 30 days. After the experiments liver, pancreas and kidney tissue, urine and blood samples were collected from the rats using appropriate techniques under ether anaesthesia.A change in renal filtration was determined by analysing urine volume, serum creatinine, urine creatinine and creatinine clearance. We determine the changes of cellular antioxidant defence system, antioxidant enzymes such as glutathione peroxidase (GPx), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) nitric oxide synthase (NOS) activities were measured in erythrocyte hemolyzate and liver tissue homogenate. In addition to, we measured nitric oxide synthase (NOS) activities and malondialdehyde (MDA) levels, a marker of lipid peroxidation.We found that the extract of Cinnamon bark showed particularly benefical effects on kidney function failure, oxidative stress, changes in blood and serum parameters and DNA damage caused of diabetes, Sugar Tea had some effect but this effect was less than Cinnamon on the other hand Sugar Tea + Cinnamon combination was more effective on some parameters.Finally, cinnamon administration on diabetic rats that has protective effect in diabetes by decreasing oxidative stress and preservation of pancreatic beta-cell integrity.