Küçük hücreli olmayan akciğer kanser dokularında her2/neu ve EGFR genlerinin floresan in situ hibridizasyon (FISH) yöntemiyle incelenmesi
Her2/neu and EGFR genes are determinated with florescence in situ hybridization technique (FISH) from non-small cell lung cancer tissues
  1. Tez No: 203695
  2. Yazar: PINAR ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHSİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, HER-2/neu, EGFR, FISH, non-small cell lung cancer, HER-2/neu, EGFR, FISH
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Epidermal büyüme faktörü reseptörü (EGFR) ailesinde yer alan HER-2/neu ve EGFR genleri, tirozin kinaz aktivitesine sahip transmembran proteinleridir. Bu proteinleri kodlayan genlerin amplifikasyonları ve gen ekspresyonları küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (KHOAK) ve pek çok epitelyal kanser türünde araştırılmaktadır.İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesinde, histopatolojik olarak incelenerek KHOAK tanısı almış olguların parafin bloklara gömülü dokularından kanser dokusu içeren 5 mikronluk kesitler pozitif şarjlı lamlara tespit edilmiştir. Çalışmaya 100 olgu alınmış, önce deparafinizasyon daha sonra HER-2/neu ve EGFR genleri için dizayn edilmiş problarla tümörlü dokularda kopya sayısı değişikliklerini belirlemede ?altın standart? olarak kullanılan Floresan In Situ Hibridizasyon (FISH) yöntemi uygulanmıştır. Analiz edilen 100 olgunun 75'inden sonuç alınmıştır.Literatürde KHOAK hastalarda HER-2/neu gen amplifikasyonu oranları %5.3 - %44, EGFR gen amplifikasyonu oranları ise %8.6-%47 gibi çok geniş bir yelpaze içerisinde belirtilmiştir. Yaptığımız bu çalışmada FISH yöntemi ile HER-2/neu gen amplifikasyonu için %13,3'lük, EGFR gen amplifikasyonu için %24'lük oran bulunmuştur. Çalışmamızda saptadığımız bu oranlar, en düşük ve en yüksek oranlar arasında bulunduğundan, literatürle uyumlu olduğu görülmüştür. Çalışmamızda bu genlerin amplifikasyonları ile olguların demografik ve histopatolojik bilgileri arasında anlamlı istatistiksel bir ilişki saptanamamıştır. Çalışmamız, Türk popülasyonunda bu gen amplifikasyonlarının KHOAK'de araştırıldığı ilk çalışma olma özelliğini taşımaktadır.Çalışmamız ve bu yönde yapılacak çalışmalar, akciğer kanserlerinin etiyolojisine, yeni tedavi protokollerin geliştirilmesine, bu protokollerin klinikte kullanımlarına ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
EGFR and Her2/neu genes which are members of epidermal growth factor receptor family are transmembrane proteins having tyrosine kinas activity. Copy number increase or over-expression of these genes encoding these proteins have been studying in many types of epitalial cancer and non-small cell lung cancer (NSCLC).Five micron tissue sections of paraffin embedded cancer tissue from patients diagnosed as NSCLC histopathologically in Istanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hospital were fixed to poly-L-sistrine slides. 100 cases were included to the study, Following deparaffinizations of samples were performed and then Florescence in Situ Hybridization technique (FISH) which is a gold standard technique in detecting copy number changes in cancerous tissues was performed by using probes specifically designed for HER-2/neu and EGFR genes. No results could be obtained in 25 samples. The FISH success rate was 75% in deparaffinized slides.In the literature, it is noted that the frequency of HER2/neu and EGFR genes amplifications are seen in a broad frequency range and they are 5.3-44% and 8.6-47% respectively. In our study the frequency of HER-2/neu gene amplification was determined as 13.3% and EGFR gene amplification was determined as 24% by FISH analysis. Since the frequencies obtained in our study are in the range of lowest and highest frequency in the literature, our study is comparable with the literature. In our study, association between the amplification of these genes and demographic and histopathological characteristics of patients can not be found significant statistically. Our study is important due to being the first study analyzing the amplification of these genes in NSCLC in Turkish population.Our study and the studies like this will shed light on etiology of lung cancer, developing new treatment strategies and applications of these strategies in clinic.