Yoğun bakım servisi çalışanlarında el yıkama davranışına uymaya kişilik özellikleri ve anksiyetenin etkisi
The effects of the personality characteristics and anxiety on hand washing compliance of critical care members
  1. Tez No: 203734
  2. Yazar: GÜLDEN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Davranış, El yıkama, Kişilik, Anxiety, Behaviour, Hand washing, Personality
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'nde çalışan sağlık personelinin el yıkama davranışına uymaya kişilik özellikleri ve anksiyetenin etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılmayı kabul eden gönüllü sağlık çalışanlarını 1 aylık süre zarfında haber verilmeden gözlenmiş, genel ve çalışma özelliklerini içeren anket formu, mizaç-kişilik envanteri TCI ve durum-süreklilik anksiyete envanteri STAI1-STAI2 uygulanmıştır.Sağlık çalışanlarının toplam el yıkama puanlarının ortalamasında hemşirelerin 5.5±1.0, doktorların 5.2±1.5, personellerin ise 5.2±0.9 toplam el yıkama puanlarına sahip oldukları bulunmuştur.Stres skorları her üç meslek grubunda benzer bulunmuştur. Hekimlerde daha çok mesleğini sevmek, istemek ve çevresiyle barışık olup hastalarına ilgi gösterdiğini bize düşündüren mizaç parametreleri el yıkama uyumunu artırırken, hemşire mesleğinde daha çok bize kurallara uyumu düşündüren mizaç parametrelerinde artış gözlenmiştir. Personellerde ise kurallara uyum yanında ödüllendirilme parametreleri yüksek kişilerin el yıkama uyumunun daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Suleyman Demirel and Afyon Kocatepe University to search the effects of stress level and character differences of the staff in intensive care units on handwashing behaviour. STAI 1, STAI2 and `temperament character inventory? (TCI) questionnaires were realized for determining the effects of anxiety and individuality on hospital staff (doctors, nurses and health officials) handwashing behavior. filled by the volunteers after they were informed about the study but not by the person and time of the observation of the person?s handwashing behaviour.Average handwashing score was of doctors is 5.2±1.5 for doctors, 5.5±1.0 forof nurses is 5.5±1.0, 5.2±0.9 for personelsof health officials is 5.2±0.9.Stress scores were among three studied populations (doctors, nurses and personels). TCI scores revealed that doctors with high handwashing scores loved their work and were in peace with their surroundings. Scores also revealed that nurses with high handwashing scores liked to obey rules and that personels with high handwashing scores as much as they liked to obey rules and liked to be rewarded.