Deneysel osteomiyelit modelinde ses dalgası (ultrasound) uygulamasının osteomiyelitli kemik doku üzerine etkileri
The effects of Ultrasound waves applications in experimental osteomyelitis treatment
- Tez No: 203778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN AYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Exogen, koloni sayıları, osteomiyelit, ultrasound, Colony numbers, Exogen, Osteomiyelitis, Ultrasound
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Günümüzde osteomiyelit tedavisinde, cerrahi ve antibiyoterapilere ekolacak ozon ve hiperbarik oksijen gibi ek tedaviler arastırılmaktadır. Buçalısmada, osteomiyelitli kemik dokusuna ses dalgası cihazı (Exogen® Smith &Nephew. Reg. USA) ile uygulanan ses dalgalarının, mikroorganizmalarınolusturdukları koloni sayıları üzerine etkilerinin invivo arastırılmasıdegerlendirilecektir.Bu çalısma 300-350 mg agırlıgındaki ratlar üzerinde yapıldı. Tümratların sag tibiaları genel anestezi altında dekortike edilerek tibia içerisineMetisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) verilerek osteomiyelit modeliolusturuldu. Kontrol grubu (Grup 1) dört hafta boyunca sadece takip edildi.Antibiyotik verilen (Grup 2) gruba dört hafta boyunca hergün Teikoplanin20mg/kg/gün 1x1 I.M verildi. Sadece ultrason alan (Grup 3) gruba genelanestezi verilerek, osteomiyelitli tibia üzerine dört hafta boyunca hergün1,5mHz frekansında ve 30-161mW/cm2 gücünde 20 dk/gün ses dalgasıuygulandı. Antibiyotik + ultrason (Grup 4) grubuna ; 4 hafta boyunca hemTeikoplanin 20mg/kg/gün 1x1 I.M hemde ,osteomiyelitli tibia üzerine genelanestezi altında ses dalgası uygulandı. Ardından tüm ratların tibialarındanalınan kemik doku örneklerinden kültürleri yapıldı. CFU/ml birimindeki bakterikoloni sayıları karsılastırıldı.Gruplararası karsılastırmalarda ; Tukey HSD (Honestly SignificantDifference) post hoc testinden yararlanıldı. Antibiyotik verilen grup ile Antibiyotik+ ultrason verilen gruptan elde edilen koloni sayılarında kontrol grubuna göreanlamlı bir azalma oldugu görüldü. ( P=0,00), P=0,00). Kontrol grubu (Grup 1)ile Ultrason (Grup 3) grubu arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılıkolmadıgı görüldü. (P=0,07).Sonuç olarak, 1,5mHz frekansında ve 30-161mW/cm2 gücünde 20dk/gün ses dalgası, enfekte tibia üzerine uygulandıgında bakteri kolonisayılarındaki görülen azalma istatistiksel olarak anlamlı degildi. (P=0.07)Ancak, bu azalmanın 0,05'e yakın olması çalısmanın daha genis birdenek grubu ve farklı süre ve frekanslarda ses dalgaları ile tekrardegerlendirilmesi gerekliligi ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
(The effects of Ultrasound waves applications in experimentalosteomyelitis treatment)Currently in the treatment of osteomyelitis in addition to surgery andantibiotic treatment, ozone and hyperbaric oxygen treatment are investigated..In this study ultrasound device ( Exogen® Smith & Nephew. Reg. USA) wasused to bone tissue with osteomyelitis. The effects of the ultrasound waves onthe colony number of the microorganisms were determined by in_vivoinvestigation.In this study the weight of 300-350 mgr rats were used. All of the rats?tibias were decorticated by general anesthesia. Osteomyelitis were composedby injection of Mcfarland 0.5 standarded MRSA ( Metisiline resistant S.Aerius)in to the tibia. The control group (Group 1) was just observed up to four weeks.In group 2 up to four weeks Teikoplanin 20mg/kg/days 1x1 IM was given. Ingroup 3 only ultrasound was applicated to the infected tibia under the generalanesthesia up to four weeks . Everyday 1,5mHz frequency and 30-161mW/cm2power ultrasound waves were applicated 20 min/day. In group 4 antibiotic andultrasound waves were both applicated. Up to four weeks both Teikoplanin20mg/kg/days 1x1 IM was given and ultrasound was applicated to the infectedtibia under the general anesthesia. Then the samples which were taken fromtibia were cultured. The number of the bacteria were evaluated by units ofCFU/grm and colony numbers were compared between these groups.Tukey HSD (Honestly Significant Difference) post hoc test was used tocompare the groups. The total number of colonies from group 2 decreasedsignificantly when compared to the control group. ( P=0,00). The total numberof colonies from group 4 decreased as well significantly when compared to thecontrol group. ( P=0,00). There is not a significant difference between group 1and group 3. (P=0,07).As a result the colonies of bacteria decreased after aplications ofthe1,5mHz frequency and 30-161mW/cm2 power ultrasound waves to theinfected tibia, is not is not a significant. (P=0.07)As a result the p values of group 1 and 3 are close to 0.05, thereforebigger research should be carried out with more and other animal trials .