Konjenital pitozisli hastalarda topografi bulguları, refraktif değişiklikler ve ambliyopi birlikteliği
Corneal topography, refractive change and togetherness amblyopia in congenital ptosis
- Tez No: 203777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA ARGIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, Astigmatizma, Konjenital, Pitozis, Topografi, Amblyopia, Astigmatism, Congenital, Ptosis, Topography
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Konjenital üst kapak pitozisinde ambliyopiye neden olan refraktif sebeplerin incelenmesi ve ambliyopinin topografik değişikliklerle olan ilişkisinin belirlenmesi amaçlandı.Mersin Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı' nda Ocak 2005-Mayıs 2008 tarihleri arasında takip ve tedavileri yapılan 45 konjenital pitozisli hastanın tam oftalmolojik muayenesi yapılarak korneal topografi ölçümleri alındı. Renk kodlu topografik haritaya göre korneanın kalitatif klasifikasyonu yapıldı. SRI (surface regularity index) ve SAI (surface asymmetry index) değerleri kantitatif analizde kullanıldı.Konjenital pitozisli gözlerde özellikle ambliyopik grupta astigmatizma insidansında artış saptandı. Korneal topografilerde pitotik gözlerde özellikle ambliyopik grupta papyon patern görülme insidansında artış olduğu gözlendi (p?0.05). Ambliyopik pitozisli gözlerde korneal asimetri (SAI; p?0.05) ve korneal irregülaritede (SRI; p?0.05) artış olduğu saptandı.Konjenital pitozisli gözlerde (özellikle ambliyopik pitozislerde) korneal astigmatizma insidansı, topografilerinde papyon patern görülme insidansı, SRI ve SAI değerleri yüksektir. Konjenital pitozisli hastalar pitozis yanı sıra anizometropi, yüksek astigmatizma ve bunlara bağlı olarak görülebilen ambliyopi açısından değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Corneal Topography, Refractive Change and Togetherness Amblyopia in Congenital PtosisTo investigate the refractive reasons for amblyopia and to evaluate its relationship with topographic changes in congenital upper lid ptosis.Medical records of 45 patients with congenital ptosis who were examined and a corneal topographic examination performed in Ophthalmology Department of Mersin University between January 2005-May 2008. The qualitative corneal classification was done according to the colour-coded topographic maps. The SRI (surface regularity index) and the SAI (surface asymmetry index) were used as quantitative descriptors of study.Pitotic eyes (especially in pitosis with amblyopia) had an increased incidence of astigmatisma, and the incidence of bow tie pattern were highly them on corneal topography (p?0.05). Surface regularity index (SRI; p?0.05) and surface asymmetry index (SAI; p?0.05) were increased in the group of ptosis with amblyopiaEyes with congenital ptosis (especially in ptosis with amblyopia) have an increased incidence of astigmatism, bow tie pattern on corneal topography and SRI-SAI. Related pathologies like anisometropia, high astigmatism and amblyopia should be evaluated in patients with congenital ptosis.