Allerjik rinit'li çocuklarda topikal ilaç tedavilerinin etkinliğinin akustik rinometri ile değerlendirilmesi
Evaluation of efficiency topical medical treatment upon children with allergic rhinitis by acoustic rhinometry
- Tez No: 203823
- Danışmanlar: PROF. DR. SUPHİ MÜDERRİS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Kulak Burun ve Boğaz, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, akustik rinometri, yaşam kalitesi, allergic rhinitis, acoustic rhinometry, life quality
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Alerjik rinit, hastaların yaşam kalitesini azaltan nazal mukozanın kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Alerjik rinit tedavisinde kullanılan topikal ilaçlar hastaların semptomlarını azaltır ve yaşam kalitelerini arttırır. Çalışmada çocuklarda alerjik rinit tedavisi için verdiğimiz azelastin ve mometazon furoatın yaşam kalitesi ve nazal pasaj volümü üzerine etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır.Bu çalışma Ekim 2007 ile Ağustos 2008 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik alerji ve Kulak Burun Boğaz polikliniğine başvuran ve primer şikayeti burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı olan 7-16 yaş grubu 60 olgu üzerinde yapıldı. Çocukların tümüne tanı amaçlı periferik yayma, deri prik test, nazal smear, total IgE, fadiotop çalışıldı. Yapılan muayene ve anamnez sonrasında mevsimsel ve perennial alerjik rinit tanısı alan 60 çocuk hasta rastgele 20'şer kişilik 3 gruba ayrıldı. GrupI'e azelastin nazal sprey günde bir kez ikişer puf (1 puf=0.14 mg), grupII'ye mometazon furoat nazal sprey günde bir kez her iki burun deliğine ikişer puf (200 µg), grupIII'e ise plasebo olarak serum fizyolojik sprey günde bir kez her iki burun deliğine ikişer puf verildi. Bu tedaviler 2 ay süreyle uygulandı. Hastalar tedavi öncesi ve 2. ay sonunda yaşam kalitesi açısından, SNOT-20 anketiyle değerlendirildi. Akustik rinometri (AR) ile nazal pasaj volümlerindeki değişiklikler sağ ve sol burun pasajı olarak ayrı ayrı değerlendirmeye alındı.Tedavi bitiminde hem grupI hem de grupII'nin kontrol grubuna kıyasla şikayet skorlarının istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı görüldü (p0.05).Gruplar birbiriyle karşılaştırıldığında mometazon verilen grup ile azelastin verilen grup arasında tedavi etkinliği yönünden fark bulunmamıştır. Nazal konjesyonu tedavi etmede her iki ilaçta etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Allergic rhinitis is chronic inflammatory disease of nasal mucosa which reduces the life quality of the patients. Topical drugs used in allergic rhinitis treatment reduce the symptoms and increase the life quality of the patients. The aim of this study was to evaluate the impact of the topical drugs including anti-histaminic (azelastine) and steroid (mometasone furoate) upon nasal passage volume and life quality.The study was performed in 60 (between 7-16 years old) patients who admitted to Cumhuriyet University School of Medicine Pediatric Allergy and Ear Nose Throat outpatient unit with nose stuffiness and itchiness between October 2007 and August 2008. Peripheral blood smear, skin prick test, nasal smear, total IgE and phadiatop was realized in all patient for diagnose. After the complete history and physical examination of the patients were obtained, 60 patients with seasonal and perennial allergic rhinitis were randomized into 3 groups equally. Azelastine nasal spray (1x2 puff/d, 1 puff=0.14 mg), mometasone furoate nasal spray (1x2 puff/d, 200 µg) and % 0.09 NaCl spray (1x2 puff/d, control) was administered to each nostril for 2 months in group 1, group 2 and group 3 (control) respectively. All patients were carried out SNOT-20 inquiry for determining the life quality before and after the end of the treatment period. Changes in nasal passage volume were ascertained by acoustic rhinometry (AR) for each nostril.Symptom scores were statistically reduced in group 1 and group 2 compare to control at the end of the treatment (p0.05). On the other hand, life quality evaluation with SNOT-20 inquiry was demonstrated similar results when compare the treatment groups with control.Azelastine and mometazon furoat treatment released nasal congestion in patients with allergic rhinitis. However, the treatment impact upon the life quality of the patients pointed out comparable outcome with control.