Kronik otitis medialı hastalarda mastoid cerrahisi sonrası fasial sinirin elektronörografi( ENoG) ile değerlendirilmesi
The evaluation of the facial nerve with electroneurography (ENoG) in patients with chronic otitis media after mastoid surgery
- Tez No: 203824
- Danışmanlar: PROF. DR. SUPHİ MÜDERRİS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Nöroloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Neurology
- Anahtar Kelimeler: Kronik otitis media, Mastoid cerrahisi, Fasial paralizi, Elektronörografi, Chronic Otitis Media, Mastoid surgery, Facial paralysis, Electroneurography
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kronik otitis media (KOM); kulak zarı perforasyonu, dış kulak yolunda pürülan akıntı ve çoğunlukla iletim tipi işitme kaybı ile karakterize otitis media tipidir. Timpanoplasti, kortikal mastoidektomi, modifiye radikal mastoidektomi, radikal mastoidektomi tedavi amacıyla kullanılan başlıca cerrahi işlemlerdir. Fasial sinir mastoid cerrahisi sırasında mekanik ve termal hasara uğrayabilmektedir. ENoG (elektronörografi) sinir hasarını saptamada güvenilir, objektif, kantitatif değerler veren bir testtir.Kronik otitis media nedeniyle mastoid cerrahisi uyguladığımız 30 hastanın preoperatif (1. ölçüm), postoperatif 7. gün (2. ölçüm) ve 14.gün (3. ölçüm) ENoG kayıtları alındı. Amplitüd ve latans değerleri karşılaştırıldı. Fasial sinirin operasyondan ne ölçüde etkilendiği araştırıldı.1., 2. ve 3. ölçümde elde edilen amplitüd (mV) değerleri her hasta ve her ölçüm için; 100- opere olan taraftaki yüzün amplitüdü/ opere olmayan taraftaki yüzün amplitüdü x 100 formülü ile hesaplandı ve çıkan sonuçlarla 1. ile 2., 1. ile 3. ve 2. ile 3. ölçümler karşılaştırıldı.Hastalarımızın hiç birinde postoperatif dönemde klinik olarak fasial sinir defisiti saptanmadı. Bu hastalarda klinik olarak fasial sinir defisitinin olmaması sinirin subklinik olarak zarar görmediği anlamına gelmemektedir ve subklinik hasar ENoG ile saptanabilmektedir. 2.ölçüm ve 3.ölçümde amplitüd değerlerinde preoperatif ölçüme göre düşüş olsa da, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Ayrıca latans değerlerinde 2. ve 3. ölçümlerde preoperatif döneme göre artış olsada istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05).Sonuç olarak; bu çalışmada, ENoG'un, mastoid cerrahisine bağlı iatrojenik fasial sinir hasarının tespitinde, tedavinin ve prognozun belirlenmesinde güvenilir bir elektrofizyolojik test olduğu desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic otitis media is a type of otitis media which is characterized with tympanic membrane perforation, purulent discharge in the external ear canal, and usually conductive type hearing loss. Tympanoplasty, cortical mastoidectomy, modified radical mastoidectomy, radical mastoidectomy are mainly surgical procedures which are used for treatment. Facial nerve can be damaged with mechanical and thermal impact during mastoid surgery. ENoG (electroneurography) is a test which gives reliable, objective, and quantitative value for detecting nerve injury.30 patients who were performed mastoid surgery for chronic otitis media, were performed ENoG preoperatively (1st measurement), postoperative 7th day (2nd measurement) and postoperative 14th day (3rd measurement). The amplitude and latency values were compared. How much facial nerve was affected due to surgery was investigated.For each patient and each measurement, amplitude values (mV) which obtained 1 st, 2 nd and 3 rd measurement calculated with 100- amplitude on involved side of face/ amplitude on uninvolved side of face X 100 formula and results were compared between 1st and 2nd, 1st and 3rd, 2nd and 3rd measurement.Postoperatively facial nerve deficit was not detected on any of patients clinically. In these patients, the absence of a clinically detectable facial nerve deficit does not mean the absence of subclinical nerve damage and subclinical damage can be determinated with electrophysiological tests. At the 2nd and 3rd measurement, amplitude values decreased according to preoperative measurement, however values did not differ statistically (p>0.05). The latency values increased at the 2nd and 3rd measurement according to the preoperative measurement, but values did not differ statistically (p>0, 05).In conclusion, in this study, it is supported that ENoG is a reliable electrophysiological test for detecting iatrogenic facial nerve injury, determination of treatments and prognosis.