Radius başı kırıklarında eksizyon sonuçlarının değerlendirilmesi
The evulation of the result of the excision of the radial head fracture
  1. Tez No: 203845
  2. Yazar: OKTAY HÜSAMETTİN AK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Radius başı eksizyon, internal tespit, radius head excision, internal fixation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Ocak 1990 ile Aralık 2007 tarihleri arasında radius başı eksizyonu yapılan 25 olgu retrospektif olarak değerlendirildi.25 hastanın 17' si erkek (%68), 8' i kadın (%32) idi. Hastalarımızın yaş ortalaması 34 (18-50) idi. 25 hastanın 16' sı düşme (%64) , 9 hasta (%36) trafik kazası nedeniyle radius başı kırığı olmuştu. Ortalama takip süresi 9 yıl (1-17) arasında İdi.Hastalarımızın 18 tanesinde (%72) izole radius başı kırığı, 7 hasta da (%28) ise radius başı kırıklı çıkığı olmuştur. 3 hasta da (%9 ) proksimal ulna kırığı, 2 hasta da (%4) Colles kırığı saptandı.Hastalarımızı, Radin ve Riseborough sınıflandırma kriterlerine göre değerlendirdik. 20 (%80) hastamızda iyi, 1 (%4) hastamızda orta, 4 (%16) hastamızda kötü sonuç aldık.Komplikasyon olarak; 10 (%40) hastamızda radius' un proksimale migrasyonu, 2 (%8) hastamızda mediolateral instabilite, 3 (%12) hastamızda dirsek ekleminde ileri derecede değeneratif değişiklik ve heteropik ossifikasyon, 4 (%16) hastamızda hem dirsek ekleminde hem de el bileğinde ileri derecede hareket kısıtlılığı ve ağır iş ve günlük işlerini yaparken ağrı izlendiSonuç olarak, radius başı eksizyonu serimizin birçok parametresinin literatür ile uyumlu olduğunu ve başarı oranımızı düşüren faktörleri giderdiğimizde çok daha iyi sonuçlar elde edeceğimizi gördük.
Özet (Çeviri)
Between January 1990 and December 2007, 25 patients undergone radius head excision in clinic of orhtopaedic and traumatology in research and application hospital of Cumhuriyet University Faculty of Medicine. Our patients were evaluated retrospectively.Of 25 patients, 17 of them were male ( %68) and 8 (%32) were female. Mean age of patients was 34 ( 18-50). Of 25 patients, they had radius head fracture due to falls in 16 (%64) patients and , due to traffic accident in 9 (%36 ) patients. Mean follow-up time was 9 years (1-17).There was isolated radius head fracture in 18 (%72) patients and in 7 (%28) there was dislocated-fracture. There was also proximal ulna fracture in 3 (%9) patients and there was colles fracture in 2 (%4) patients.We evaluated our patients according to criterias of Rabin and Riserborough classification model. We saw good results in our 20 (%20) patients, and moderate results in 1 (%4) patient , and bad results in 4 (%16) patients.We saw proximal migration of radius in 10 (%40) patients, mediolateral instability in 2 (%8) patients, advanced degenative change and heterotropik ossification at at elbow joint in 3 ( %12) as complications, and we saw advanced degree mobilization limitation at both elbow and wrist joints and also there was pain when doing heavy work and daily works.As a conclusion, we think that if we would exclude the factors which decrease our succes rates we will be more successful and we saw that most of our results were compatible with the literture.