Spontan bakteriyel peritonitisli dekompanse karaciğer sirozlu hastaların asit sıvısı lenfosit subgrupları ve sitokin düzeyleri
Ascitic fluid lymphocyte subgroups and cytokine levels of decompensated liver cirrhotic patients having spontaneous bacterial peritonitis
- Tez No: 203890
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT GÖRAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, spontan bateriyel peritonit, lenfosit subgrupları, sitokinler, Liver cirrhosis, spontaneous bacterial peritonitis, lymphocyte subgroups, cytokines
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve amaç: Spontan bakteriyel peritonit (SBP) dekompanse karaciğer sirozunun sık ve önemli komplikasyonlarından biridir. İmmün sistem bu infeksiyonun gelişimi veya eradikasyonunda önemli bir role sahiptir. Sirotik hastalarda immün sistem hücrelerinde bir takım sayısal ve fonsiyonel değişiklikler gösterilmiş olmakla birlikte; asidik infeksiyonda bu konu ile ilgili bilgiler yetersizdir. Sunulan çalışmanın amacı spontan bakteriyel peritoniti olan ve spontan bakteriyel peritoniti olmayan dekompanse karaciğer sirozlu hastaların asidik mayi lenfosit subgruplarının oranını ve bazı sitokinlerin düzeylerini değerlendirmekti.Gereç ve yöntem: Çalışmaya değişik etyolojiye bağlı sirozu olan 41 hasta (30 erkek, 11 kadın) alındı. Asidik mayi kültürü pozitif ve/veya asit polimorfonükleer lökosit sayısı ? 250 mm3 olan hastalar enfekte grup olarak, asidik mayi kültürü pozitif hastalar kültür pozitif grup olarak sınıflandırıldı. Asit lökosit sayıları, asidik mayi total protein, albumin, serum asit albumin gradiyenti, asidik mayi lenfosit subgrupları (CD3, CD4, CD8, CD16, CD19, CD56), CD4/CD8 oranı, asidik mayi IL?6, IL?8, IL?10, TNF-? düzeyleri enfekte ? nonenfekte ve kültür pozitif - kültür negatif gruplar arasında karşılaştırıldı.Bulgular: Enfekte grupta CD4 düzeyi ve CD4/CD8 oranı non-enfekte gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu. Asidik mayide çalışılan lenfosit subgrupları ve CD4/CD8 oranı kültür pozitif ve kültür negatif gruplar arasında istatiksel olarak farklı bulunmazken, asidik mayi IL?8 ve TNF-? düzeyleri enfekte grupta ve kültür pozitif grupta diğer gruplara göre önemli derecede yüksek bulundu.Sonuç: Dekompanse karaciğer sirozlu hastalarda, asidik mayi enfeksiyonlarının gelişiminde hücresel immünite önemli rol oynamaktadır. Bu sav, çalışmamızda CD4/CD8 oranının enfekte grupta düşük bulunması ve Th 1 (T helper?1) ile ilişkili sitokinlerin (IL?8, TNF-?) asit enfeksiyonlu ve asit kültür pozitif gruplarda yüksek bulunması ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Spontaneous ascites infection is a frequently encountered and important complication of decompensated liver cirrhosis. The immune system plays an important role in the development or eradication of this infection. A number of compositional and functional alterations in immune system cells have been demonstrated in cirrhotic patients; however, there is a lack of knowedge about this issue in ascitic infections. The aim of the present study was to evaluate lymphocyte subsets and levels of some ascitic cytokines in decompensated cirrhotic patients with or without spontaneous ascites infection.Material and Method: Fourty-one patients with chirrosis with different etiology (30 were male and 11 were female) were included into the study. Positive ascite fluid culture and/or polymorphonuclera cells ? 250/mm3 considered as infected group, and positive ascite fluid culture was considered as culture positive group. White blood cell count, total protein, albumin levels, serum ascite albumin gradient, lymphocytes subgroups (CD3, CD4, CD8, CD16, CD19, CD56, CD4/CD8 ratio), IL?6, IL?8, IL-l0 and TNF-? levels of ascites were evaluated. The results of infected patients were compared with non-infected patients, and also culture positive patients with culture negative patients.Results: CD4 + lymphocyte count and CD4/CD8 ratio were signiticantly lower in infected patients as compared in non-infected patient group. There were no statistically significant difference between patients with culture positive and negative patients in terms of lymphocyte count and CD4/CD8 ratio. Ascite IL?8 and TNF-? levels were statistically significantly higher in infected and culture positive patients as compared with non-infected and culture negative groups.Conclusion: Cellular immunity play a central role in ascitic fluid infections in patients with decompensated hepatic cirrhosis. Our results of CD4/CD8 ratio was lower in patients with infected ascite, and Th 1 (T hepler-l) related cytokines (IL?8, TNF-?) were higher in patients with infected and culture positive ascite were agreed with aforementioned theory.