Virtopside çok kesitli bilgisayarlı tomografinin önemi
The importance of computed tomography in virtopsy
  1. Tez No: 203936
  2. Yazar: MUHARREM ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YÜCEL BEYAZTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli otopsi, postmortem, virtopsi, ÇKBT, Forensic, autopsy, postmortem, virtopsy, MSCT
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Araştırma Ve Uygulama Hastanesi Morguna farklı tarihlerde adli otopsi için getirilen 20 insan cesedi incelendi. Cesetlerin 16-kesitli BT ile (1?3 mm kesit kalınlığı alınarak ve kontrast madde kullanılmadan) baş, boyun, toraks ve batını incelendi ve hemen ardından yapılan otopsi birlikte ile toksikolojik ve histomorfolojik incelemeler için örnek alımı yapıldı. Olgu örnekleri ise 9 künt travma olgusu (motorlu taşıt kazası, n=5; yüksekten düşme, n=3; künt yaralanmalar, n=1); 2 olgu ateşli silah yaralanması; 2 olgu pnömoni; 1 olgu suda boğulma; 3 olgu ası, 1 olgu zehirlenme; 1 olgu zehirlenme ve soğuktan donmadıydı. İlave olarak, incelediğimiz bir olgu da gömülmesinden üç hafta sonra mezardan çıkarılan çürümüş bir cesetti. ÇKBT bulguları ile otopsi bulguları karşılaştırıldı ve değerlendirildi.ÇKBT en çok travma olgularında yararlıdır. ÇKBT spinal kolon, pelvis, maksilofasiyal ve ekstremite kırıklarının saptanmasında çok üstündür. ÇKBT ile özellikle intrakraniyal olmak üzere, kanamalar ve hematomlar saptanabilmektedir. Otopside gösterilmesi daha zor veya imkânsız olan paranazal sinüs içindeki (yaş suda boğulmanın tipik adli bir bulgusu olan) su, ÇKBT ile doğrudan saptanmaktadır. Kazaen hipoterminin belki de bir bulgusu olan göz içi sıvısında heterojen dansite ve bilateral frontal fokal ödem ÇKBT ile saptanabilmektedir.ÇKBT, pnömonik infiltrasyonların, zehirlenmelerin, küçük çaplı damar, karaciğer ve dalak yırtıklarının değerlendirilmesinde tanısal sorunlar göstermektedir. ÇKBT nadiren otopsinin yerini alabilir fakat mezardan çıkarılma, asılar, ateşli silah yaraları, trafik kazaları, kazaen hipotermi, gaz birikimleri ve hava embolizmi gibi olguların teşhisinde önemli yeni bilgiler sağlayabilir. ÇKBT yararlı ve otopsiyi tamamlayıcı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Twenty deceased persons among those delivered to the (Cumhuriyet Univercity Morgue of Medicine Faculty) Department of Forensic Medicine at different dates for forensic autopsy were studied. The cadavers were examined by 16 slice CT (with 1-3 mm slice thickness and without using a radio-opaque substance) through the head, neck, thorax and abdomen and subsequently underwent an autopsy with toxicologic and histomorphologic examination of the pathologic specimens. The sample comprised 9 cases of blunt trauma (motor vehicle accidents, n 5; fall from heights, n 3; blunt injuries, n 1); 2 pneumonia; 1 drowning; 2 gunshot wounds; 3 cases of hanging; 1 intoxication; 1 accidental hypothermia and intoxication (ethanol and antidepressant). In addition, we examined one decomposed corpse who was exhumed after three weeks of his burial. The findings of the MSCT were evaluated and compared with the autopsy findingsMSCT scanning is most useful in cases of traumatic death. The MSCT-scanner is superior when it comes to detection of spinal column, pelvic, maxillofacial and extremity fractures. MSCT has ability in detecting hemorrhages and hematomas, especially, intracranial. MSCT directly detects water in the paranasal sinus ( a typical forensic sign of ?wet? drowning), which is rather complicated or impossible at the autopsy. MSCT detects heterogenity of intraoccular fluid density and bilaterally frontal focal oedema which may be signs of accidental hypothermia. MSCT-scanner can perfectly detect gas accumalations and provide useful informations in the determination of the diagnosis.MSCT shows diagnostic problems in the assessment of vascular, hepatic and splenic lacerations of small in diameters, intoxicatons, pneumonic infiltrations. MSCT is rarely a substitute for autopsy, but may contribute important new information in cases such as identifications of exhumed bodies, hangings, gunshot wounds, traffic accidents, accidental hypothermia, gas accumations and air embolisms. MSCT is a useful and complementary method to autopsy.