Adli radyolojinin adli bilimler açısından önemi
Importance of forensic radiology for forensic sciences
- Tez No: 699897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN YILANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Forensic Medicine, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Bilimler, Radyoloji, Virtopsi, Kimliklendirme, Forensic Sciences, Radiology, Virtopsy, Identification
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Olay Yeri İnceleme ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Adli Radyolojinin Adli Bilimler Açısından Önemi Adli bilimler; adli soruşturma kapsamına giren tüm olayları takip eden, suçu aydınlatma hususunda olayla ilgili kanıtları toplayan, topladığı kanıtları araştırıp, analiz eden multidisipliner bir bilim dalıdır. Adli bilimler alanında çalışanlar adalete en iyi şekilde hizmet etmeyi kendilerine görev edinmişlerdir. Bu görev bilinci ile meslekleriyle alakalı tüm gelişmeleri yakından takip etmekte, bilgi ve birikimlerini arttırarak daima güncel tutmakta ve hızla gelişen teknolojik gelişmelere uyum sağlamaktadırlar. Günden güne dijitalleşen dünyanın bir getirisi olarak sürekli gelişim gösteren teknoloji, her aşamasında bilimsel araştırmaları kapsamaktadır. Hızla gelişen teknolojiden yararlanmakta olan bir sektör de medikal alandır. Tıpta büyük öneme sahip olan radyoloji alanı, bilim dünyasındaki en başarılı teknolojik ve profesyonel gelişmelerin başında gelmektedir. Adli bilimler alanında çalışanların temel görevleri arasında; adli olayları belgelemek, tıbbi terim bilgisi konusunda yeterli eğitime sahip olmayan yargı makamlarına elde ettiği medikal sonuçları anlaşılır kılarak takdim etmek yer almaktadır. Cesedin kendisi de bir olay yeri olarak kabul edilmeli ve en önemli kanıtların onun üzerinde de olabileceği göz ardı edilmemelidir. Bu doğrultuda adli bilimler alanında faydalanılması ve gelişimi üzerinde çalışılması büyük önem arz eden adli tıpta radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır. Çeşitli hastalık ve yaralanmalarda geniş kapsamlı bir tanı konulması için Radyoloji bölümünde bulunan cihazların kullanılması durumu söz konusudur. Radyolojik görüntüleme yöntemlerinin adli olaylar için kullanımı fikri Adli Radyoloji biliminin temelini oluşturmaktadır. Adli Bilimlerin bir dalı olan Adli Tıpta Radyolojik Görüntülemeler adli vaka niteliğindeki; cinayet, trafik kazası, kurşun yaralanması, afet, intihar, kimliklendirme gibi olayların çözümlenmesinde fayda sağlanabilecek bir alan oluşturmaktadır. Araştırmalar doğrultusunda Türkiye'de bugüne kadar yapılan hiçbir çalışma, Adli Radyolojinin Adli Bilimler açısından önemini konu alan geniş kapsamlı bir kaynak oluşturmamaktadır. Bu tez çalışmasında, belirtilen bu eksiklikten yola çıkılarak Adli Radyolojinin Adli Bilimler açısından öneminin ortaya konulması ve literatüre katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Importance of Forensic Radiology for Forensic Sciences Forensic sciences; It is a multidisciplinary branch of science that follows all events within the scope of forensic investigation, collects evidence about the incident in order to illuminate the crime, researches and analyzes the evidence it collects. Those working in the field of forensic sciences have made it their duty to serve justice in the best way possible. With this sense of duty, they closely follow all developments related to their profession, keep them up-to-date by increasing their knowledge and experience, and adapt to rapidly developing technological developments. Technology, which is constantly developing as a result of the digitalizing world day by day, includes scientific research at every stage. Another sector that benefits from rapidly developing technology is the medical field. The field of radiology, which has a great importance in medicine, is one of the most successful technological and professional developments in the scientific world. Among the main duties of those working in the field of forensic sciences; documenting forensic events, and presenting the medical results to the judicial authorities who do not have sufficient training in medical terminology, by making them understandable. The corpse itself should be considered as a crime scene and it should not be overlooked that the most important evidence may be on it. In this direction, radiological imaging methods should be applied in forensic medicine, which is of great importance to be used and studied in the field of forensic sciences. In order to make a comprehensive diagnosis in various diseases and injuries, the devices in the Radiology department are used. The idea of using radiological imaging methods for forensic events forms the basis of Forensic Radiology. Radiological Imaging in Forensic Medicine, a branch of Forensic Sciences, is a forensic case; It constitutes an area where it can be beneficial in solving events such as murder, traffic accident, bullet injury, disaster, suicide, identification.In line with the researches, no study conducted in Turkey to date constitutes a comprehensive resource on the importance of Forensic Radiology in terms of Forensic Sciences. In this thesis, it is aimed to reveal the importance of Forensic Radiology in terms of Forensic Sciences and to contribute to the literature, based on this shortcoming.