Türk toplumunda kolon kanserlerinde GSTM1, GSTT1, GSTP1 ve CYP1A1 enzimlerinin gen polimorfizmlerinin incelenmesi
Effects of CYP1A1, GSTM1, GSTT1 and GSTP1 gene polymorphisms on colon cancer risk in Turkish population
- Tez No: 203958
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Genetik, Biochemistry, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: CYP1A1, GSTs, colon cancer, detoxification
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Cytochrome P450 1A1 (CYP1A1) plays an important role in both activation and the phase I detoxification of carcinogens. Glutathion s-tranferase M1 (GSTM1), Glutathion s-tranferase T1 (GSTT1) and Glutathion s-tranferase P1 (GSTP1) enzymes are involved in the phase II detoxification of active metabolites of many potential carcinogens. CYP1A1 MspI, GSTM1 null, GSTT1 null and GSTP1 Ile/Val polymorphisms have been reported to be associated on colon cancer risk. We used PCR, RFLP and gel electrophoresis techniques to detect these polymorphisms on 117 colon cancer patients and 107 controls. In our study, we found statistically mean frequencies and significantly difference in the distribution of GSTT1 null genotypes on colon cancer patients and controls. The colon cancer risk statistically increased due to the GSTT1 null genotype(p=0.001; OR.= 3.26, %95 CI = 1.58-6.71). Also we found increased risk for colon cancer in patients with GSTP1 Ile/Val mutant genotype(OR:1,416, %95 CI:0,778-2,570). However we could not find same direction for GSTM1, GSTP1 and CYP1A1 polymorphic variants. On the other hand, we compared these genetic frequencies and patients pathological parameters. We found blood vessel invasion risk statistically increased due to the GSTT1 null genotype(p=0.049; OR.= 3.78, %95 CI = 0.972-14.705). The null genotype of GSTT1 was associated with increased risk for regional lymph node metastasis(OR.= 2.933, %95 CI = 0.824-10.448).In conclusion, we suggest that GSTT1 null polymorphism may be a risk factor for colon cancer.
Özet (Çeviri)
Sitokrom P450 1A1 (CYP1A1), karsinojenlerin aktivasyonunda faz I detoksifikasyonunda görev alan önemli bir enzimdir. Glutatyon S-transferaz M1 (GSTM1), Glutatyon S-transferaz T1 (GSTT1) ve Glutatyon S-transferaz P1 (GSTP1) ise faz II detoksifikasyonunda rol oynayan önemli enzimlerdendir. CYP1A1 MspI, GSTM1 null, GSTT1 null ve GSTP1 Ile/Val polimorfizmlerinin kolon kanserinde risk artırıcı faktörler olduğu çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Biz çalışmamızda, PZR, RFLP ve agaroz jel elektroforezi yöntemlerini kullanarak 117 kolon kanseri hastası ve 107 sağlıklı kontrol üzerinde CYP1A1, GSTM1, GSTT1, GSTP1 enzim polmorfizmlerini araştırdık. Çalışmamızda, CYP1A1, GSTM1 ve GSTP1 varyantlarının çalışma grubumuzdaki dağılımı ve allelik freakansları istatistiksel olarak anlama ulaşmamıştır. Ancak GSTT1?in null genotipi kolon kanserli hastalarda anlamlı olarak yüksek bulunmuştur(p=0,001). GSTP1 geninde enzim aktivitesinin azalmasına neden olan G alelini taşımanın hastalık riskini artırdığı bulunmuştur(OR:1,416, %95 CI:0,778-2,570). Ayrıca bu enzimlerin polimorfizmlerinin hastalığın seyrini etkileyebileceği üzerinde durulmuş, CYP1A1 MspI, GSTM1 null ve GSTP1 Ile/Val polimorfizmleri ile patolojik bulgular arasında istatistiksel anlama ulaşan farklar bulunamamıştır. GSTT1 null aleli ile kan damarı invazyonu arasında istatistiksel anlama ulaşan bir ilişki bulunurken(p=0,049), bölgesel lenf nodu tutulumunda 2,933 kat artan risk bulunmuştur. Bunlara ek olarak hem CYP1A1 hem de GSTP1 polimorfizmlerini birlikte taşıyan hastalar da duvar içi lenf ivazyonu varlığı arasında istatistiksel anlama ulaşan ilişki bulunmuş(p=0,042), duvar dışı kan damarı invazyonu varlığında da 2 kat artan risk bulunmuştur. Sonuç olarak bizim bulgularımıza göre GSTT1 null alelinin, kolon kanseri oluşumunu ve hastalığın seyrini etkileyebileceği kanısındayız.Anahtar Kelimeler : CYP1A1, GST, kolon kanseri, detoksifikasyon, polimorfizmBu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: T-964/06102006