Bisikletçi ve sedanterlerin egzersiz sonrası diz manyetik rezonanas görüntüleme parametrelerinin karşılaştırılmsı:T2,diffüzyon,MR spektroskopi
Comparison of knee MR imaging parameters in cyclists and sedanters following exercise:T2, diffusion, and MR spectroscopy
  1. Tez No: 204078
  2. Yazar: DENİZ DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Spor, Physiology, Radiology and Nuclear Medicine, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: MR diffusion, MR spectroscopy, muscle metabolites, knee joint, and exercise
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Egzersiz ile birlikte diz eklemi ve bu bölgedeki kaslarda metabolik ve fizyolojik degisiklikler olmaktadır. Bu degisiklikler arasında kasta laktat, kreatin gibi metabolit miktarlarında degisiklik, kas su içerigindeki artıs, kasta genisleme, eklem aralıgında sıvı toplanması gibi degisiklikler sayılabilir. Bunların Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ile belirlenmesi mümkündür. Bu çalısmada; bisikletçiler ile sedanterlerin egzersiz sonrası MRG ile dizlerinde olabilecek degisiklikler, kas intensiteleri, diffüzyon degerleri açısından fark olup olmadıgı, Manyetik Rezonans Spektroskopi (MRS) protokolünün oturtulması ile iki grup arasında fark olup olmadıgının arastırılması amaçlanmıstır. Çalısmaya yas ortalamaları 21olan 10 bisikletçi ile yas ortalamaları 25 olan 11 gönüllü sedanter erkek (n=21) katılmıstır. Her iki grup egzersiz öncesi diz MR incelemesine alınmıstır. Daha sonra egzersiz protellerine uyularak 10 dk ısınma ve 10 dk submaksimal bir yüklenme sonrasında deneklerin tekrar ikinci bir MR çekimleri yapılmıstır. MR spektroskopide lipid /su oranı istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte bisikletçilerde egzersiz sonrası azalmıs sedanterlerde ise egzersiz sonrası artmıstır. Kreatin /trimetilamonyum oranı ise bisikletçilerde artmıs sedanterlerde azalmıstır. Medial menisküs posterior boynuzundan yapılan difüzyon agılıklı b 1000 degerlikli ölçümlerde sinyal yogunlugu sporcularda egzersiz sonrası azalır iken (p=0,02) sedanterlerde egzersiz sonrası artmıstır (p=0,01). Kuadriceps ve gastrokinemius kaslarındaki difüzyon degerleri istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte sporcularda egzersiz sonrası artmıs, sedanterlerde ise azalmıstır. T2 agırlıklı görüntülerde yapılan sinyal ölçümlerinde menisküs arka boynuzunun femur medüller kemik sinyaline oranı bisikletçilerde egzersiz ile birlikte 0,35 de 0,32 ye düserken (p=0,83), sedanterlerde 0,64 de 0,41 `e (p=0,07) düsmüstür. Sedanterler ile elit bisiklet sporcularının diz MR incelemesinde egzersize yanıt ve egzersiz öncesi yapılan karsılastırmalarında MR spektroskopi , Difüzyon ve T2 sinyali açısından fark bulunmustur. Anahtar kelime: MR difüzyon, MR spektroskopi, Kas metabolitleri, Diz, Egzersiz
Özet (Çeviri)
Metabolic and physiologic changes occur in the knee joint, and periarticular muscles following exercise. Changes of metabolite levels such as lactate and creatine, increased water level in the muscle, enlargement of the muscle and effusion in the joint are among these changes . Magnetic resonance imaging ( MRI) can detect these findings. In this study, the purpose was to evaluate the MRI changes in the knee joint, muscle intensity, diffusion values, MR spectroscopy findings following exercise in the elite cyclists and volunteers, implement the MRS protocole and compare the findings in the two groups. The study group included 10 male cyclists with mean age of 21 and 11male volunteers with mean age of 25. Both groups were examined by MRI before the exercise . Following 10 minutes of warm-up and 10 minutes submaximal loading according to the exercise protocol, the study groups were examined again by MRI. In MR spectroscopy, lipid/water ratio was decreased in the cyclists and increased in the volunteers following exercise although the findings were not significant statistically. The creatin/ trimethylammonium ratio was increased in the cyclists and decreased in the volunteers after exercise but the findings were not significant. On diffusion weighted images with b value of 1000 , measured signal from posterior horn of the medial meniscus decreased in the cyclists ( p= 0.02) and increased in the volunteers ( p= 0.01) following exercise . Signal intensity was increased in the quadriceps and gastrokinemius muscles in the cyclists and decreased in the volunteers but the changes were not significant on diffusion weighted images. Signal measurement ratio from posterior horn of the medial meniscus to femur metaphyseal medullary bone on T2 weighted images showed less decrease in the cyclists than that of the volunteers but it was not significant. It is concluded that there was difference between the findings of signal intensity on diffusion weighted images and on T2 weighted images of MRI and MR spectroscopy at the knee joint of the cylclists and the volunteers before and after exercise .