Acil servislerde çalışan hemşireler tarafından adli vakaların tanılanması
Diagnosing of forensic cases by the nurses working in emergency services
- Tez No: 204111
- Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Hemşirelik, Forensic Medicine, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, adli tıp, adli hemşirelik, delil, hemşirelik, Emergency service, forensic medicine, forensic nursing, evidence, nursing
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Acil servisler, kriminal veya kişiler arası şiddet kullanımı olaylarında kurban ve faillerin sıkça başvurduğu birimlerdir. Bu nedenle, acil servis hemşirelerinin adli kanıtları tespit etme, toplama ve muhafaza etmesi konularındaki rolü önem kazanmaktadır. Bu çalışma, acil servislerde çalışan hemşirelerin karşılaştıkları adli olguların tanılanmasına yönelik uygulamaları ve mevcut durumun değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 01.08.2005-01.03.2006 tarihleri arasında acil servislerde çalışan 35 hemşire ve hekim tarafından doldurulan 69 adli raporun incelenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak literatür bilgisine dayalı hazırlanan 2 farklı anket formu ve semt karakolundaki adli raporlar kullanılmıştır. Yaş ortalaması 27,4±3,0 olan hemşirelerin, %57,1'i lisans mezunudur. Hemşirelerin %97.1'si acil servislerde çalışmaya başlamadan önce adli tıp eğitimi almamıştır. %77,2'si adli hemşireliğin tanımını bilmemektedir. Yine hemşirelerin %57,1'i adli olguları değerlendirmediklerini ifade etmiştir. Sonuç olarak; hemşirelerin adli kanıtların toplanması, saklanması, ilgili mercilere ulaştırılması ve adli olguların değerlendirilmesi konularında uygulama eksikliklerinin olduğu, düzenlenen adli raporların hiçbirinde kadın ve çocuğa yönelik istismar olgusunun olmadığı, hemşirelerin ifadeleriyle adli rapor bilgilerinin genellikle uyuşmadığı, bu sonuçların hemşirelerin adli hemşirelik konusundaki bilgi eksiklerinden, konuyla ilgili standart protokollerin bulunmamasından, hekim ve hemşirelerin ekip anlayışı içerisinde çalışmamasından ve bu konulardaki yasal düzenlemelerden haberdar olmamalarından kaynaklandığı kanatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Emergency services are the units which victims and offenders often apply in the events of criminal or using interpersonal violence. Therefore, the role of the nurses in emergency services in determining, collecting and keeping the legal evidences has become important. This study has been performed in order to evaluate the applications concerned with diagnosing forensic facts the nurses working in emergency services come across and the existing situation. This study was carried out with analysing 69 forensic reports filled by 35 nurses and doctors working in emergency services between the dates of 01.08.2005 and 01.03.2006. As a data collecting tool, 2 different forms of questionaires based on literature and legal reports in local police station were used. The nurses whose average age is 27,4±3,0 are university graduates. %97.1 of the nurses did not have forensic medicine training before working in emergency services. %77,2 of the nurses do not know the definition of forensic nursing. %57,1 of the nurses have expressed that they do not evaluate the forensic facts. Consequently, it is concluded that the nurses have the lack of application in collecting, keeping, delivering the forensic evidences to the relevant authority and evaluating the forensic facts; none of the forensic facts composed does not have exploitation fact aimed at women and children; the statements of the nurses and the information of the forensic reports generally do not comply with each other; these results are caused by the lack of information of the nurses about forensic nursing, not having standard protocols relating to the subject, nurses and doctors not working in the understanding of team work and not knowing the forensic regulations about the this subject.