Hastane çalışanlarının çalışma ortamlarına ilişkin algıları ile iş doyum düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The evaluation of relationship between job satisfaction and perceptions relating to working environment of health staff working in hospitals
- Tez No: 204161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hospital, Health Staff, Perception of Working Environment, Job Satisfaction
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kırıkkale Hacı Hidayet Doğruer Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Keskin İlçe Hastanesi ve Delice İlçe Hastanesi çalışanlarının çalışma ortamı değerlendirmesinin alt boyutlarından yönetim desteği, meslektaş desteği, birim desteği, çalışma ortamı iş yükü algıları ve mevcut işi sürdürme niyetlerinin iş doyumu düzeylerine etkisini ortaya koymaktır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Cox tarafından 2003 yılında geliştirilmiş Bireysel İş Yükü Algı Ölçeği (Individual Workload Perception Scale, IWPS) ve Dawis ve ark. tarafından 1967 yılında geliştirilen Minnesota İş Doyumu Ölçeği (Minnesota Satisfaction Questionnaire) tüm hastane çalışanlarını kapsayacak şekilde uyarlandıktan sonra kullanılmıştır. Araştırma evrenini, Kırıkkale ilinde bulunan Hacı Hidayet Doğruer Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Keskin İlçe Hastanesi ve Delice İlçe Hastanesinde görev yapan tüm sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Bu çalışmanın sonunda; çalışma ortamı değerlendirmesinin alt boyutlarından; ortalama yönetim desteği (r =0,415; p0,01) ile iş doyum düzeyi arasında ise istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki bulunmuştur.Anahtar SözcüklerHastane, Sağlık Çalışanları, Çalışma Ortamı Algısı, İş Doyumu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to display the effects of sub-dimensions - such as management support, colleague support, unit support, working environment perceptions of workload and intention of the staff to continue the present duty-of working environment evaluation of the staff working in Kırıkkale Hacı Hidayet Doğruer Women Birth And Children?s Health And Diseases Hospital, Keskin District Hospital and Delice District Hospital on the level of job satisfaction. In this study, as a data collection means; Individual Workload Perception Scale, (IWPS), developed by Cox in 2003 and Minnesota Satisfaction Questionnaire developed by Dawis and his friends in 1967 were used after adapting them to the hospitals in the sample. The universe of the study consists of all health staff working in Kırıkkale Hacı Hidayet Doğruer Women Birth and Children?s Health and Diseases Hospital, Keskin District Hospital and Delice District Hospital located at Kırıkkale Province. At the end of the study, a weak, positive and statistically significant relationship between sub-dimensions of working environment evaluation ? such as average management support (r =0,415; p0,01 ) and the level of job satisfaction has been determined.