Acil servis ve yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeyinin belirlenmesi
Determining the exhausted level of the nurses working in emergency and intensive care unit
  1. Tez No: 204181
  2. Yazar: SELDA TAZE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİYE SABUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Hemşirelik, Tükenmişlik sendromu, Yoğun bakım
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırma, acil servis ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeyini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırma İstanbul'da bulunan iki üniversite hastanesinden izinler alınarak, 01.03.2007 / 30.04.2007 tarihleri arasında yapıldı. Evreni acil servis ve yoğun bakım ünitesinde çalışan 290, örneklemi ise 258 hemşire oluşturdu. Veriler, anket formu ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde; SPSS for windows 10.0 istatistik paket programı kullanıldı. Karşılaştırmalarda Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p0.05). Acil servis hemşirelerinin duygusal tükenmişlik puanının; mesleği seçme nedeni ve mesleği değiştirmeyi isteme durumundan olumlu, aylık gelir, psikolojik desteğe ihtiyaç duyma, kendini hasta bakımında yeterli görme, iş yaşantısından memnun olma ve çalıştığı birimde tıbbi malzeme sıkıntısı yaşama durumundan olumsuz etkilendiği bulundu. Kişisel başarı puanının; mesleği değiştirmeyi isteme, çocuk sayısı, mesleği seçme nedeni ve kendini hasta bakımında yeterli görme durumundan olumsuz etkilendiği, duyarsızlaşma puanının ise iş yaşantısından memnun olma durumundan olumlu etkilendiği bulundu. Yoğun bakım hemşirelerinin duygusal tükenmişlik puanının; meslekte ve yoğun bakımda çalışma yılı, yaş ve mesleği değiştirmeyi isteme durumundan olumlu, psikolojik desteğe ihtiyaç duyma ve iş yaşantısından memnun olma durumundan olumsuz etkilendiği. Kişisel başarı puanının; yaş, çalışma yılı, mesleği değiştirmeyi isteme ve kendini hasta bakımında yeterli görme durumundan olumsuz etkilendiği, duyarsızlaşma puanının ise iş yaşantısından memnun olma ve mesleği değiştirmeyi isteme durumundan olumlu etkilendiği bulundu.
Özet (Çeviri)
Determining the Exhausted Level of the Nurses Working in Emergency and İntensive Care Unit.The research is planned as descriptive for exhausting level determination of the nurses working in emergency services and intensive care units. Research was performed by getting authorization from two university hospitals in İstanbul between the dates of 01.03.2007 and 30.04.2007. Universe was composed of 290 nurses, sampling was composed of 258 nurses working in intensive care unit. Data is collected by using survey sheet and Maslach Exhausting Scale. SPSS for windows 10.0 statistics packet program is used in evaluation of data. Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests are used in comparisons.