İhtida hadiselerinde tasavvuf kültürünün rolü (Fransa örneği)
Deal with the role of sufism in the phenomenon of conversions
- Tez No: 204371
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf din değiştirme Fransa İslamiii, Sufism conversion French İslamiv
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETYazar : Nuriye TOPÜniversite : Uludağ ÜniversitesiAnabilim Dalı : Temel İslam BilimleriBilim Dalı : Tasavvuf Bilim DalıTezin Niteliği : Yüksek Lisans TeziSayfa Sayısı : xi + 64Mezuniyet Tarihi :Tez Danışmanı : Prof.Dr. Mustafa KARAİHTİDA HADİSELERİNDE TASAVVUF KÜLTÜRÜNÜN ROLÜ(Fransa Örneği)İhtida hadiselerinde tasavvuf kültürünün etkisini konu edinen bu çalışmaFransa'da ihtida eden Müslümanlarla röportajlar yapılarak hazırlanmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde Fransa hakkında bilgi verilmiştir.Fransızlarla Müslümanların ilk etkileşimleri ile ilgili tarihi süreç kısacaanlatıldıktan sonra geçmişte Fransa'nın politikası olan kolonileşme üzerindedurulmuş ve özellikle savaşlardan dolayı Fransa'daki iş gücünün azalmasıdolayısıyla insan gücüne duyulan ihtiyacın giderilmesi için başlayan işçi akımınınözellikle Müslüman ülkelerden olmasına dikkat çekilmiştir. Bölgesel olarakFransa'daki Müslüman nüfus dağılımı hakkında bilgi verilerek Müslümanlarınentegrasyonla ilgili problemlerine değinilmiştir. Müslümanların ibadet hayatlarınıeda etme konusunda inşa edilmiş olan camiler ve federasyonlarla ilgili kurumlarhakkında bilgi verilmiştir.Çalışmamızın ikinci bölümünde Fransa'daki tasavvuf kültüründenbahsedilmektedir. Fransa'nın komşusu olan İspanya'da doğmuş olan İbnArabû'nin etkisi ve onun üzerine akademisyen sufilerin yaptığı çalışmalar üzerindedurulmuştur.Çalışmamızın üçüncü ve son bölümünde Fransız mühtedilerle yapılanröportajlara ve bunların değerlendirilmelerine yer verilmiştir. İhtidanedenlerinden yola çıkılarak ihtida hadiselerinde tasavvufun etkisi incelenmiş vekonu kısaca değerlendirilmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAuthor : Nuriye TOPUniversity : Üniversity of UludağMain Department : Department of Fundamental Islamic SciencesDepartment : İslamic MysticismQuality of Thesis : Master?s ThesisPage?s Number : xi + 64Date of Graduation : .â¦./ â¦./20â¦.Advisor : Prof.Dr.Mustafa KARADEAL WİTH THE ROLE OF SUFİSM İN THE PHENOMENON OFCONVERSİONSThis memoir deals with the role of sufism in the phenomenon of conversionsin France. The method employed involved interviews with French people whoconcerted to Islam.The frist part of our research lingers on France?s history of immigration: startingfrom the first encounter and interaction between muslims and christians anddrawing particular attention to France?s colonial politics, this part ends with post-world war II mass muslim immigration responding to a demand for labour inFrance. statistical figures about the geographical location of muslims were givenand integration problems were highlighted. The institutionalisation of Islam,mainly through the creation of mosques and associations, were given specialattention.The second part of our research refers to France?s existing sufism culture.İndeed,an analysis was conducted on the many researches made by intellectuals on by İbn-i Arabû who was born in Spain, France?s neighbour country, and his influence.The last and main part of our research leads us to the interviews of the convertedFrench and the analysis of their responses: we asked for the reason of their turningto Islam and wondered about the role of sufism in their decision making process.