629 No'lu Afyonkarahisar Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyon ve değerlendirilmesi (1898-1899)
The şer'iyye Court Records of Afyonkarahisar with the number 629 transcription and evaluation (1898-1899)
  1. Tez No: 567022
  2. Yazar: AHMET AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Karahisar-ı Sahib, Şer'iyye Sicili, Miras, Tereke, Borç, Karahisar-ı Sahib, Court Registry, Heritage, Estate, Debt
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 403
Özet
Bu çalışmada, Muharrem 1316 (Mayıs-Haziran 1898) ile Zilhicce 1316 (Nisan-Mayıs 1899) tarihleri arasındaki kayıtları ihtiva eden 629 Numaralı Karahisar-ı Sahib (Afyonkarahisar) Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyon ve özeti yapılarak belgelerden elde edilen bilgiler değerlendirilmiştir. Ağırlıklı olarak aile, miras ve borç hukukuna dair hüccet ve i'lâm türünden 169 belgeden oluşan sicil defteri, incelenen tarih aralığı itibarıyla Afyonkarahisar'ın bilhassa sosyo-ekonomik ve kültürel hayatı açısından kıymetli bilgiler içermektedir. Ayrıca bahis konusu belgelerden Afyonkarahisar'ın idari, fiziki ve demografik yapısı ile ilgili bilgiler de tespit edilebilmektedir. Belgelerin önemli bir kısmı, sosyal ve ekonomik sorunlardan kaynaklanan davaları konu edinmektedir. Bu sebepten çalışma XIX. yüzyıl sonlarında mühim hadiselerin cereyan ettiği bir dönemde Afyonkarahisar'ın sosyo-ekonomik vaziyetinin ortaya konulması hususunda bir nebze de olsa katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, number 629 Karahisar-ı Sahib (Afyonkarahisar) court records, which constititues data between Muharrem 1316 (May-June 1898) and Zilhicce 1316 (April-May 1899), were subjected to transcription and summarized then the information obtained from documents was evaluated. The registry book consisting of 169 documents in script and verdict styles that are mainly about law of successions, obligations and family gives valuable information especially about Afyonkarahisar's socio-economical and cultural life in given period of time above. Also, it is possible to get information about Afyonkarahisar's administaritve, physical and demographic structure from those mentioned documents. The main subjects of the documents are genereally about cases which were arised from social and economical problems. So, this study will contribute to some extent to documentation of Afyonkarahisar's socio economical situauton at the end of XIX. century that's a period of time during which important events was occurred.