Ortaöğretim öğretmenlerinin dönüşümsel önderlik özellikleriyle öğretmen etkililiği arasındaki ilişki
How do the transformational leadership features of the high school teachers' and the teacher effectiveness features affect each other
  1. Tez No: 204493
  2. Yazar: NİLÜFER CANPOLAT DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT CELEP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümsel Liderlik, Öğretmen EtkiliğiTezi Hazırlayan : Nilüfer Canpolat DoğanTez, Leadership, Transformational Leadership, Teacher EffectivenessTezi Hazırlayan : Nilüfer Canpolat DoğanTez
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
T.C.KOCAEL ÜN VERS TES SOSYAL B L MLERENST TÜSÜEĞ T M YÖNET M TEFT Ş PLANLAMASI VEEKONOM S ANAB L M DALIORTAÖĞRET M ÖĞRETMENLER N N DÖNÜŞÜMSELÖNDERL K ÖZELL KLER YLE ÖĞRETMEN ETK L L ĞARASINDAK L ŞKÖZETÖğretmenleri birer önder, öğrencileri de onları izleyenler olarakkabul edildiği bu araştırmada öğretmenlerin öğrenciler tarafından nasılalgılandığını anlamaya ve öğretmen etkiliğinin öğrenciler tarafındannasıl yorumlandığını belirlemeye çalışılmıştır.Araştırmada öncelikle dönüşümsel önderlik ve öğretmen etkililiğikonularına ilişkin görüşler ve bulgulara yer verilerek kavramsal alt yapıoluşturulmuştur. Ardından da bu iki konu hakkında öğrenci görüşlerialınarak bir birleriyle ilişkileri incelenmiştir.Sonuçlar dönüşümsel önderlik ve öğretmenin etkililiği arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir ilişki çıkmıştır. Analiz sonuçlarına göre,dönüşümsel önderlik ile dersin işlenişi arasında ilişki incelendiğindepozitif bir ilişki görülmektedir. Dönüşümsel önderlik ve dersin güçlüğüarasındaki ilişki incelendiğinde negatif bir ilişki çıkmıştır. Dönüşümselönderlik ve derse güdüleme arasındaki ilişki incelendiğinde pozitif birilişki olduğu hesaplanmıştır. Dönüşümsel önderlik ve öğrenci ileiletişim arasındaki ilişki incelendiğinde pozitif bir ilişki belirlenmiştir.Dönüşümsel önderlik ile öğretmenin ders işleyişindeki farklılıkincelendiğinde pozitif bir ilişki görülmüştür. Dönüşümsel önderliközelliği gösteren öğretmenlerin, öğretmen etkililiği açısından olumlualgılandıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
T.C.KOCAEL ÜN VERS TES SOSYAL B L MLERENST TÜSÜEĞ T M YÖNET M TEFT Ş PLANLAMASI VEEKONOM S ANAB L M DALIHOW DO THE TRANSFORMATIONAL LEADERSHIPFEATURES OF THE HIGH SCHOOL TEACHERS? AND THETEACHER EFFECTIVENESS FEATURES AFFECT EACHOTHER?ABSTRACTIn this research, when the teachers are assumed as leaders; andthe students are followers, it is tried to determine how the teachers areperceived by the students and also how the teachers? effectiveness areinterpreted.In the research, first of all, as the vision and findings oftransformational leadership and teacher effectiveness are emphasized,the conceptual substructure is formed. Following that, the relationshipwith each other is observed as the point of the views are taken.As a consequence, statistically there has been a logicalrelationship between transformational leadership and teachereffectiveness. According to the results of the analysis, there has been apositive relationship between transformational leadership and the wayof the teaching of the lessons. When the leadership and the difficulty ofthe lessons are observed, there has been a negative relationship. Whenthe leadership and the way of motivating to lesson are observed, it hasbeen determined that there is a positive relationship. When therelationship between the transformational leadership and thecommunication with the student are observed, a positive relationship isdetermined. When the differences between the transformationalleadership and the method of the teacher during the lesson areobserved, a positive relationship is seen. It is observed that theteachers? showing a transformational leadership are perceived in apositive way for their teacher effectiveness.