Pazarlama karar destek sistemlerinin pazarlama bilgi sistemi açısından önemi ve Migros'da örnek bir pazarlama bilgi sistemleri oluşturulması
Importance of marketing decision support systems in marketing information system and developing example marketing information systems in Migros
- Tez No: 204503
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER AKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Data, Information, Knowledge, Marketing Information Systems, Marketing Decision Support Systems, Retail trade
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZETYazar : Banu NAHARCIÜniversite : Uludağ ÜniversitesiAnabilim Dalı : İşletmeBilim Dalı : Üretim Yönetimi ve PazarlamaTezin Niteliği : Yüksek LisansSayfa Sayısı : 137Mezuniyet Tarihi : 2006Tez Danışman(lar)ı : Prof. Dr. Ömer AKATPAZARLAMA KARAR DESTEK SİSTEMLERİNİN PAZARLAMA BİLGİSİSTEMİ AÇISINDAN ÖNEMİ VE MİGROS' DA ÖRNEK BİR PAZARLAMABİLGİ SİSTEMLERİ OLUŞTURULMASIHızla küreselleşen dünya, iletişim teknolojileri ile birlikte birçok sosyal veekonomik kavram ile uygulamaları da literatüre kazandırmıştır. Yöneticiler, bubilgilerden en yüksek geri dönüşümü alabilmek için bilgileri nasıl yönetmelerigerektiğini bilmenin artık bir varlık-yokluk sorunu olduğunun farkına varmışlardır.Modern çağın özü olan bilginin üretilmesi, kaybolmaması, boşa harcanmaması, doğruyönlendirilmesi ve üretken kılınabilmesi için bilgi yönetim kavramları ortaya atılmıştır.Pazarlama çevresinin hızlı bir şekilde değişim göstermesinden dolayı gerçekzamanlı pazarlama bilgilerine olan ihtiyaç geçmişe oranla daha fazladır. Günümüzdeyerel pazarlardan global pazarlara, müşteri ihtiyaçlarından müşteri memnuniyetine,fiyat rekabetinden fiyat dışı rekabete doğru bir değişim görülmektedir. Şirketlerin budeğişime ayak uydurabilmeleri için doğru bilgiye doğru zamanda ulaşmalarıgerekmektedir.Bir pazarlama bilgi sistemi karar vericilerin ihtiyacı olan bilgiye zamanındasahip olmaları, sınıflandırmaları ve elemelerini sağlayan insan, malzeme veprosedürlerden oluşmaktadır. Pazarlama bilgi sisteminin önemli unsurlarından biri depazarlama karar destek sistemleridir. Karar destek sistemleri aracılığı ile çeşitliyöntemlerle toplanan veri ve bilgi analiz edilmekte, böylece yöneticilerin bilgiye doğruzaman, yer ve şekilde ulaşmaları sağlanmaktadır.Tezin birinci bölümünde, bilgi sisteminin temel yapı taşları olan veri ve bilgi,pazarlama bilgi sisteminin unsurları olan iç kayıt sistemleri, pazarlama istihbarat( haber alma ) sistemi ve pazarlama araştırması anlatılmaktadır.İkinci bölümde ise pazarlama bilgi sisteminin son unsuru olan pazarlama karardestek sistemleri ayrıntılı olarak incelenmektedir. bu bölümde, karar desteksistemlerinin unsurları olan model yönetimi, veri yönetimi, kullanıcı arayüzü, yazılımve donanım konularında bilgi verilmektedir.Üçüncü bölümde, perakendecilik sektöründe faaliyet gösteren Migros A.Ş.'ninpazarlama bilgi sistemi oluşturulmaya çalışılmıştır. Uygulama bölgesi olarak GaziantepBedesten Migros seçilmiştir ve Microsoft Access programı kullanılmıştır.Anahtar Sözcükler : Veri, Bilgi, Özbilgi, Pazarlama Bilgi Sistemleri,Pazarlama Karar Destek Sistemleri, Perakendecilik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAuthor : Banu NAHARCIUniversity : Uludag UniversityDepartment : ManagementBranch : Production Management and MarketingType of Thesis : Master ThesisNumber of Pages : 137Date of Graduation : 2006Thesis Supervisor(s) : Prof. Dr. Ömer AKATIMPORTANCE OF MARKETING DECISION SUPPORT SYSTEMS INMARKETING INFORMATION SYSTEM AND DEVELOPING EXAMPLEMARKETING INFORMATION SYSTEMS IN MIGROSRapid globalization in the world brings in several social and economicalconcepts and applications together with communication technologies to the literature.Managers had been aware of that knowing how to manage the information, to obtainthe highest possible feedback from these information, is a matter of life and death.Information management concepts had been put forth for the production, retention,utilization, direction and productivity of the information, which is the core element inour contemporary era.The necessity for real-time marketing information is higher than the past, due tothe rapid change in the marketing environment. Today a change is seen towards globalmarkets from local markets, towards the customer satisfaction rather than their needs,and towards competition in added values rather than competition in price. Companiesneed to reach the correct information at the right time to keep up with this change.A marketing information system consists of person, material and procedureswhich provide necessary information at the right time, and classify and select them forthe decision-makers. One of the important elements of the marketing informationsystem is the marketing decision support system. Data and information, which aregathered via several methods, are analyzed with the help of decision support systems,and thus reaching information at the right time, place and in a correct manner becomespossible for the managers.In the first chapter of the thesis, data and information, which are the basicbuilding blocks of the information system, and internal recording systems, marketingintelligence system and marketing research, which are the elements of marketinginformation system, are explained.And in the second chapter, marketing decision support system, which is the lastelement of the marketing information system, is explained in detail. Also in thischapter, information about model management, data management, user interface,software and hardware issues, which are the elements of decision support systems, isgiven.In the third chapter, marketing information system of Migros Corp., which is inthe retail trade business sector, is developed. Gaziantep Bedesten Migros has beenchosen as the application area, and Microsoft Access software has been utilized.