Türk basınının Fransız işgali altındaki Maraş'ı işlemesi (15 Eylül 1919-11 Şubat 1920)
The Turkish newspapers' coverage of Marash under the French invasion (15 Septmber 1919-11 February 1920)
- Tez No: 204530
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEMET YETİŞGİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Türk Basını, Türkiye, Türkler, Maraş, Ermeniler, OsmanlıİmparatorluğuI, Turkish Media, Turkey, The Turks, Marash, The Armenians, French, The Ottoman EmpireII
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 121
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜTARİH ANABİLİMDALITÜRK BASINININ FRANSIZ İŞGALİ ALTINDAKİMARAŞ'I İŞLEMESİ (15 EYLÜL 1919-11 ŞUBAT 1920)HATİCE BAŞKANÖZETDANIŞMAN : Memet YetişginYıl :2006, Sayfa: 115Jüri : Yrd. Doç. Dr. Memet Yetişgin: Doç.Dr. Ahmet Eycil: Yrd. Doç.Dr. Mevlüt ErdemBu çalışmada Türk Basın tarihi incelenerek, Millû Mücadele Dönemi Basını içerisindeMaraş'ın İşgali araştırılmıştır. Kurtuluş Savaşı döneminde, Osmanlı Devletinin başkentininişgal altında olması sebebiyle uygulanan şiddetli sansürün de etkisiyle Millû Mücadeleönderlerinin insiyatifiyle taşrada millû basın ilk kez ortaya çıkmıştır.Bu millû basın, özellikle Sivas'ta Heyet-i Temsiliye'nin merkezi olması sebebiyle vebazı işgal bölgelerinde, işgal edilmesi muhtemel bölgelerde ve işgal edilmemiş bölgelerdevarlığını sürdürmüştür. Sivas'ta İrade-i Milliye Gazetesi Mustafa Kemal Paşa'nın emriyleHeyet-i Temsiliye adına çıkarılmıştır. Heyet-i Temsiliye'nin Ankara'ya taşınmasıyla birlikteAnkara'da Hakimiyet-i Milliye adıyla yeni bir gazete kurulmuştur. Maraş'tan uzak yerlerdeKastamonu, Erzurum ve İzmir'de de Millû Mücadele'yi destekleyen yayın organları varlığınısürdürmüştür. Milli basın her zaman Maraş'ı savunmalarını desteklemiştir.Millû basının destekçileriyle Maraş Savunmacıları hem maddi ve hem de maneviyardımlar almıştır. Bundan dolayı Maraş'ta zaferi Türkler kazanmıştır, ki bu Mustafa Kemalönderliğindeki Türkler'in millû mücadele sırasında kazandığı bir çok savaşlardan biridir.
Özet (Çeviri)
INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMDEPARTMENT OF HISTORYABSTRACTMA ThesisTHE TURKISH NEWSPAPERS? COVERAGE OFMARASH UNDER THE FRENCH INVASION (15SEPTEMBER 1919-11 FEBRUARY 1920)HATİCE BAŞKANSupervisor : Memet YetişginYear : 2006, Pages:115Jury : Assist. Prof. Dr. Memet Yetişgin: Asoc.Prof. Dr. Ahmet Eycil: Assist.Prof. Dr. Mevlüt ErdemThis work focuses on the Turkish Media?s coverage of the defense of Marash duringthe Turkish War of Independence. Because of the invasions of the Allias in İstanbul, TheTurkish Media was under a strict control. However the leaders of the Turkish War of theIndependence succesded in founding a national media.The national media existed in the Center of the Heyet-i Temsiliye, Sivas, and in otherplaces that were either under invasion or free places. One of the first national newspaper,İrade-i Milliye, was founded in Sivas, by the order of Mustafa Kemal Pasha. When TheHeyet-i Temsiliye moved in Ankara, a new newspaper, Hakimiyet-i Milliye, began to bepublished. Kastamonu, Erzurum and Izmir were some of the cities where newspapers insupport of the National Struggle were published. The national media always supporteddefenders in Marash.With the support of the National Media, the defenders in Marash received both thematerials and emotional helps from the other parts of Turkey. Because of this, the victory inMarash remained on the Turkish side, which was the first victory of many wars fought by theTurks during the national struggle under the leadership of Mustafa Kemal Pasha.