Türkiye solunda milliyetçilik anlayışı
The nationalism approach of Turkish leftist movement
  1. Tez No: 204529
  2. Yazar: ARİF DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET HAMDİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Psychology, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyalizm, Milliyetçilik, Türkiye, Ulusal Sol, DSP, Bülent Ecevit.i, Socialism, Nationalism, Türkiye, National Leftism, DSP, Bülent Ecevit
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜKAMU YÖNET M ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZTÜRK YE SOLUNDA M LL YETÇ L KANLAYIŞIAR F DEM RDANIŞMAN : Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDINYıl : 2006, Sayfa: 192Jüri :Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDIN:Doç. Dr. Haluk ALKAN:Doç. Dr. Sami TABAN?Türkiye Solunda Milliyetçilik anlayışı:DSP Örneği? başlıklı bu çalışmanın konusu; geneldemilliyetçilik ile sosyalizm etkileşimi, özelde ise DSP'nin milliyetçilik anlayışıdır. Bu çalışmada önceliklesol'un özelliklede ulusal sol anlayışın milliyetçi bir tona sahip olup olmadığı sorusu yanıtlanmayaçalışıldı. Türkiye solunun milliyetçilik anlayışının açıklanmasında yazılı metinlerin incelenmesi yolubenimsendi.?Sosyal Teori Açısından Milliyetçilik? başlığını taşıyan birinci bölümde millet ve milliyetçilikkavramlarının çeşitli tanımlamalarına değindik. Milliyetçiliğin çeşitli ideolojik kavramlarla ilişkisini elealdık. Her şeyden önce milliyetçilik kavramına yönelik farklı tanımlamalar ve uygulamalar ortayaçıkmakta. Dolayısıyla milliyetçiliği ilkeleri belirlenmiş evrensel bir doktrinden çok pragma tik yönü olanbir kavram olarak belirledik. Bu özelliği dolayısıyla sol anlayışın da bünyesinde taşıdığı bir kavramdır.?Türkiye Solunun Gelişimi? başlığı altında Osmanlı mparatorluğundan günümüze Türkiye soluele alınmıştır. Bu bölümde özellikle Türkiye Solunda; milliyetçilikle solu uzlaştırmaya çalışan dergi,aydın, parti ve liderlere değinilmiş bu anlayış içerisinde soldaki düşünsel ve politik ayrışma ele alınmıştır.Üçüncü bölümde DSP (Bülent Ecevit dönemi ) ele alınmakta DSP'nin sol bir parti olarak TürkiyeSolundaki diğer oluşumlardan farkı demokrasi, milliyetçilik, laiklik, devletçilik ve sol anlayışçerçevesinde ele alınmaktadır. Bülent Ecevit'in sol ile milliyetçiliği uzlaştırma düşüncesinin sonuç olarakDSP'yi sağcılaştırıp sağcılaştırmadığı sorularına yanıt aranmaktadır.Sonuç bölümünde DSP'nin evrensel sol anlayıştan farklı ulusal sol bir anlayışı benimsediği vekuruluşunda bu ilkeyi esas aldığını doktriner bir sol anlayışı ise asla benimsemediğini kısaca özetledik.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF PUBLIC ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCESKAHRAMANMARAS SUTCU IMAM UNIVERSITYABSTRACTMA ThesisTHE NATIONALISM APPROACHOF TURKISH LEFTIST MOVEMENTARIF DEMIRSUPERVISOR : Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDINYear : 2006, Page : 192Jury : Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDIN: Assoc. Prof. Dr. Haluk ALKAN: Assoc. Prof. Dr. Sami TABANThe subject of this study entitled "The Nationalism Approach of Turkish Leftist Movement: Caseof DSP? is in general the intereffection of nationalism and socialism and in private the understanding ofnationalism approach of DSP. In this study it is tried to answer whether leftist movement, especiallynatioanal leftist movement has a national tone or not. In order to answer this question, the studies doneconcerning the nationalist approaches of Turkish leftist movements were searched.In the first chapter entitled ?Nationalism According to Social Theory?, we touched upon variousdescriptions of the concepts of nation and nationalism and the relationship between nationalism and otherideological concepts. Different decriptions and applications are available for nationalism therefore westated the nationalism as a pragmatic concept rather than a universally specified doctrine. This specialityis also shared with the concept of leftism.In the second chapter entitled ?Development of Turkish Leftist Movement?, Turkish leftistmovements since Ottomans are analysed. In this chapter journals, intellectuals, parties and leaders thoseare trying to integrate leftism and nationalism in the Turkish leftist movement are searched, andideological and political seperation in the leftist movement has been studied in this context.In the third chapter DSP (Bülent Ecevit Era) has been studied particularly. DSP?s understandingof the concepts of nationalism, laicisim, statism and leftism has been studied. Whether Bülent Ecevitmade DSP a right-wing party rather than a leftist party while trying to integrate nationalism and leftism istried to be answered.In the conclusion we indicatede that DSP has not adopted an universal leftist ideology but adifferent leftist ideology.