Kazak Türkçesi'ndeki organ adlarıyla ilgili deyimlerin Türkiye Türkçesi'ne aktarımı
Transformation of Kazakh idioms related to organ names into modern Turkish
- Tez No: 204534
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA TANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi, Kazak Türkçesi, deyim, organ adları, Çağdaş Türk Lehçeleri, Modern Turkish, Kazakh Turkish, idiom, organnames, Contemporary Turkish Dialects
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
T.C.KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜTÜRK D L VE EDEB YATI ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZKAZAK TÜRKÇES NDEK ORGANADLARIYLA LG L DEY MLER N TÜRK YETÜRKÇES NNE AKTARIMIFahri BEKÇ OĞULLARIDANIŞMAN : Yard. Doç. Dr. Mustafa TANÇYıl : 2006, Sayfa: 207Jüri : Yard. Doç. Dr. Mustafa TANÇ: Yard. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOY: Yard. Doç. Dr. Mevlüt ERDEMTürk dili zaman içerisinde sosyal ve coğrafi şartlara bağlı olarak pek çokdeğişim evresi geçirmiştir. Bu değişimler sonucunda bir takım lehçelereayrılmıştır. Bu ayrımda ancak organ adları pek çok lehçede benzerlikgöstermektedir. şte bu çalışma lehçeler arasındaki benzerliklerin benzerkullanımların ortak düşüncelerin aydınlanması yolunda Türk kültürüne veTürkolojiye önemli katkılar sağlamıştır. Bu çalışma Kazak Türkçesi deyimlersözlükleri, Kazak Türkçesi ve Türkiye Türkçesi sözlükleri incelenerek hazırlandı.Bu çalışma Kazak Türkçesindeki organ adlarıyla ilgili deyimlerin TürkiyeTürkçesindeki karşılıklarını ortaya koymuştur. Bu alandaki söz varlığınınortaklığı konusunu aydınlatarak; diğer Çağdaş Türk Lehçeleri ile TürkiyeTürkçesi arasındaki leksik bağların tespitini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF TURKISH LANGUAGE ANDLITERATUREINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisTRANSFORMAT ON OF KAZAKH D OMSRELATED TO ORGAN NAMES NTOMODERN TURK SHFahri BEKÇ OĞULLARISupervisor : Ass. Prof. Dr. Mustafa TANÇYear : 2006, Pages: 207Jury : Ass. Prof. Dr. Mustafa TANÇ: Ass. Prof. Dr. Nasrullah ÖZSOY: Ass. Prof. Dr. Mevlüt ERDEMTurkish Language has changed over time because of socialand geographic conditions. It a result was divided into dialects. Atthis division, the organ names in all dialects resemble each other.This study will give important contributions to Turkish / Turkicculture, languages. The thesis was prepared exawining KazakhTurkish idiom dictionares and Kazakh / Turkish dictionares. Itwill reveal the transformation of Kazakh idioms related to organnames into Modern Turkish. The subject of lexical isimilarities inKazakh and Turkish will be shown and the lexical connectionbetween contemporary Turkic dialects and Modern Turkish willbe identifred.