Klasik Türk şiirinde efsanevi kuşlar
Mithological birds in classical Turkish poetry
- Tez No: 204533
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk şiiri, efsanevi kuşlar, Anka/Simurg, Hüma, Kaknus, diğer kuşlar.I, Classical Turkish poetry, mithological birds, Anka/Simurg, Hüma, Kaknus, the other birds.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜTÜRK D L VE EDEB YATI ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZKLAS K TÜRK Ş R NDE EFSANEV KUŞLARKÜBRA ESK GÜNDANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Lütfi ALICIYıl : 2006, Sayfa: 119Jüri : Yrd. Doç. Dr. Lütfi ALICI: Doç. Dr. Ahmet EY C L: Yrd. Doç. Dr. Hasan ALTINZENC RKlasik Türk şiiri mazmun, motif, imaj ve sembollerin sıklıkla kullanıldığı; çok zengin kaynaklardanbeslenen bir şiirdir. Divan şiirinin tam olarak değerlendirilebilmesi için bu şiirin beslendiği kaynaklar veyararlandığı malzemeler tespit edilerek incelenmelidir. Klasik Türk şiirinin kaynakları ve kullandığımalzemeler arasında mitoloji ve mitolojik unsurlar önemli bir yer tutmaktadır.Tezin amacı, efsanevi kuşların ve diğer kuşlarla ilgili unsurların divanlardaki kullanım özelliklerini vesıklığını incelemeye yöneliktir. Bu çalışmada, çeşitli kaynaklara dayalı olarak kuşlar tanıtılmıştır. Dahasonra taradığımız yüzyıllarını en iyi temsil eden on beş divandan seçtiğimiz örnek beyitler aracılığıyladivan şiirinde zikredilen kuşların hangi özellikleriyle nasıl ele alındığını, şiire kazandırdığı mana ve ifadezenginlikleri ile şaire sunduğu anlatım imkanlarını tespit etmeye çalışacağız. Ayrıca bu kuşlarla ilgiliçeşitli tamlama ve ifadelerin kullanım sıklığını vereceğiz.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF TURKISH LANGUAGE AND LITERATUREINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAS SUTCU IMAMABSTRACTMA ThesisMITHOLOGICAL BIRDSIN CLASSICAL TURKISH POETRYKÜBRA ESK GÜNSupervisor : Yrd. Doç. Dr. Lütfi ALICIYear : 2006, Pages: 119Jury : Assist. Prof. Dr. Lütfi ALICI: Prof. Dr. Ahmet EY C L: Assist. Prof. Dr. Hasan ALTINZENC RClassical Turkish poetry has frequently used mazmun (a specific word which has special meaning),motifs, images and symbols and is fed with very rich sources. To understand and comprehend Divanpoetry very well, the sources which feed this poetry and the material which is used by divan poetry mustbe determined and examined. Mithology and mithological components have a very important placeamong the sources of classical Turkish poetry and the material which is used.The aim of this study is, to examine the mithological birds and the components which is related to theother birds?s features of usage and how often to be used in divans. In this study, the birds are introducedby various sources. And then, fifteen divans which have the best features of their centuries have scannedfor some couplets of examples. With these examples we will determine the birds which is used in divanpoetry, with which features and how they used at divan poetry. And we will try to show how these birdsgive the reachness of meaning and expression and possibility of way of speaking to the divan poets. Inaddition, the frequency of usage of the birds and the expressions and noun phrases which is related to thebirds will be given.