259 numaralı Adıyaman Kadı Sicili h (1312) (1895) (1-90.sayfalar)
259 numbered Adıyaman Shari'a Register h (1312) (1895) (pages 1-90)
- Tez No: 204548
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FARUK SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hısn-ı Mansur, Şer?iye Mahkemesi, Kadı Sicilleri, Adıyaman, Devlet?i Aliye
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
T.CKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARİH ANABİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİ259 NUMARALI ADIYAMAN KADI SİCİLİ H(1312)(1895)(190.SAYFALAR)CANAN YÖRÜRDANIŞMAN : Yrd.Doç. Dr. Faruk SÖYLEMEZYıl : 2006 , Sayfa: 167Jüri :Yrd.Doç. Dr. Faruk SÖYLEMEZDoç. Dr. Ahmet EYİCİLYrd. Doç. Dr. Lütfü ALICIOsmanlı tarihinin önemli kaynaklarından biri de Kadı Sicilleridir.Buaraştırmada 1895 -1896 tarihlerinde Adıyaman'ın sosyo- kültürel, idarû, ekonomik vehukukû yönleri incelenmiştir.Osmanlı hukuk tarihi alanında Kadı Sicilleri en önemli belgelerdir. Belgelerışığında Osmanlı hukukunun genel yapısı, Kadı Mahkemelerinin işleyişi, KadıSicillerinin tanımı, tarihi, Şer'iye Mahkemelerinde görevli memurlar, kadılarda arananşartlar ve Adıyaman'ın tarihi anlatılmıştır.Bu araştırmada 259 numaralı Hısn-ı Mansur Kadı Sicili'nin 1-90.sayfalarındaki44 belgenin transkripsiyonu ve özeti yapılmıştır. Belgelerin deftere kaydında kronolojiksıraya genel olarak uyulmamıştır. Belgelerin içeriğinde hırsızlık, mala el koyma, kötüsöz söyleme, darp, hakaret, izinsiz bahçeyi tahrip etme davaları yer almaktadır.Bu çalışmadaki 44 belgenin genel yapısı değerlendirildiğinde mahkemeye konuolan belgelerin çok ağır suç ve şikayetleri içermediği görülmektedir. Mahkemelerin kısasürede sonuçlanması ve mahkeme hükümlerinin ağır cezaları kapsamaması önemlidir.Anahtar kelimeler :Hısn-ı Mansur, Şer'iye Mahkemesi, Kadı Sicilleri,Adıyaman, Devlet'i Aliyye
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF HISTORYINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMABSTRACTMA Thesis259 NUMBER ADIYAMAN SHARİ?A REGİSTER H(1312)(1895) (PAGES 1-90)CANAN YÖRÜRSupervisor : Assit. Prof. Dr. Faruk SÖYLEMEZYear : 2006, Pages: 167Jury :Assit. Prof. Dr. Faruk SÖYLEMEZAssoc. Prof. Ahmet EYİCİLAssit. Prof. Dr. Lütfü ALICIOne of the important sources of the Ottaman History is Judge Records. In thisresearch, the socio-cultural, administrative, economical and juridical aspects ofAdıyaman between the dates 1895-1896, were analyzed.The Judge records are the most important documents in the history of Ottaman.In the light of the documents, the general structure of Ottaman Law, the performance ofthe Judge Courts, the descriptions and the history of the Judges? records, the officers incharge in Şer?iyye Courts, qualifications required to be a judge and the history ofAdıyaman, were explained.In this research, the transcription and the summary of the 44 documents in thepages 1 to 90 of Hısn-ı Mansur Kadı Sicili, numbered 259 have been carried out. Thechronological order generally was not complied while the documents were recording. Inthe contents of the documents, there are cases related to theft, confiscation, curse,usurpation, insult and devastating the garden.When the general structure of these 44 documents are evaluated, it isunderstood that the documents, mentioned in the court, do not include very indictableoffenses and complaints. Concluding the cases in a short duration and not includingindictable offenses in court decisions are importent issues.