Kısas-ı Enbiya (v. 1a-80b) transkripsiyon, inceleme, indeks
Tales of the Prophets (v. 1a-80b) transcribed, to examine, index
- Tez No: 204549
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NASRULLAH ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kısâs-ı Enbiyâ, Old Anatolian Turkish, Turkish lexicon, writing ofTurkish
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
KAHRAMANMARAÈ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSÜTÇÜSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜTÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANA BİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİKISA ENBİYÂKISAS-I ENBİYÂ (v. 1a - 80b)TRANSKRİPSİYON - İNCELEME - İNDEKSÜMİT AKDEMİRDANIÈMAN : Yrd. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOY2006,Yıl : 2006, Sayfa : 241Jüri: Yrd. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOYJüri: ÖZSOYYrd. Doç. Dr. Mevlüt ERDEMYrd. Doç. Dr. Faruk SÖYLEMEZTürk dili, edebiyatı ve kültürü alanında uzun asırlar boyu ortaya konmuÈ eserlerinbir kısmı üzerinde bazı araÈtırmalar yapılmıÈ olmakla birlikte, hâlâ önemli bir kısmıdeğerlendirilmeyi,kütüphane ve arÈivlerde değerlendirilmeyi, Türk kültürü içinde lâyık oldukları yerialmak üzere gün yüzüne çıkarılmayı beklemektedir. Bu eserlerin henüz incelenmemiÈolanlarının dilbilimsel açıdan araÈtırılması o dönemin dil özelliklerinin ortayaamaçlaçıkmasına katkı sağlayacaktır. Biz de bu amaçla seçtiğimiz, Süleymaniye KütüphanesiKısas-Hacı Mahmut Efendi Bölümü 4367 numarada kayıtlı bulunan Kısas-ı Enbiya'nın baÈtanitibaren 80. varağına kadar olan kısmını inceledik.Yapılan çalıÈma giriÈ, inceleme, transkripsiyonlu metin, dizin bölümlerindenbölümlerindenoluÈmaktadır. GiriÈ bölümünde genel olarak eser ve yazarı hakkında bilgiler verilmiÈ,verilmiÈ,eserin hazırlanmasında dikkat edilen hususlara değinilmiÈtir. İnceleme bölümündetranskripsiyonueserin yazım özellikleri üzerinde durulmuÈ, üçüncü bölümde ise eserin transkripsiyonuyapılmıÈtır. Bu metin Hz. Adem ile baÈlayan, diğer peygamberlerin kıssaları ile devameden ve Hz. Yusuf'un hikâyesi ile sona eren 1a - 80b varaklarını içermektedir.Dördüncü bölüm ise dizinden oluÈmaktadır. Hazırladığımız dizinde 2033 madde baÈıbulunmaktadır. maddelerbulunmaktadır. Bu maddeler verilirken metinde geçtiği anlamları esas alınmıÈtır.Bu eser, Türkçenin tarihsel yazımına, sözdizimine, söz varlığına yeni katkılar veaçılımlar sağlayacaktır.Anahtar Kelimler: Kısas-ı Enbiyâ, Eski Anadolu Türkçesi, söz varlığı, TürkçeninKısas Enbiyâ, Türkçeninyazımı
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF TURKISH LANGUAGE AND LITERATUREDEPARTMENINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEKAHRAMANMARAÈ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSTYABSTRACTMA ThesisTALES of the PROPHETS (v. 1a - 80b)EXAMINE,TRANSCRIBED, TO EXAMINE, INDEXÜMİT AKDEMİRÖZSUPERVISOR: Ass. Prof. Dr. Nasrullah ÖZSOYPages:Pages: 241Year: 2006,ÖZSOYJury: Ass. Prof. Dr. Nasrullah ÖZSOYAss. Prof. Dr. Mevlüt ERDEMAss. Prof. Dr. Faruk SÖYLEMEZSome kinds of examinations have been done on the works of arts which havebeen composed since ages in the fields of Turkish language, litrature and culture;however, many of the remainings have been waiting to be discovered and brought tolight in the libraries and archieves. Examining the rest of the sources which has notbeen studied linguistically so far will dig up that period?s language characteristics. Withthis aim, we studied ?Kısas-ı Enbiya? which is registered in Süleymaniye Library in the?Kısas-section of Hajji Mahmut Efendi part 4367 from its beginning to the 80th leaf.introduction,The study consists of four sections: introduction, examination, transcribed textand index. The introduction section covers the information of the text and its author,and points out the properties taken into account during the preparation. Thecharacteristicsexamination section highlights the orthographic characteristics of the work of art. In thethird part, the work of art is transcribed into English.This text includes the periods of Prophet Adem, continuing with the stories ofthe other Prophets and ending with Prophet Yusuf?s story. That is, this text covers fromthe 1a to 80b leaf. The forth and the last section consists of the index. Index is preparedKutadguaccording to rules of Kutadgu Bilig index and it has 2033 main headings. The meaningsof the main headings are based on the meanings in the text.theThis thesis will add new contributions to the Turkish syntax, lexicon, phonologyand morphology.Kısâs-